Dalia Grybauskaitė: "Įstatymų priėmimo procedūra turi atitikti Konstituciją"

Dalia Grybauskaitė: "Įstatymų priėmimo procedūra turi atitikti Konstituciją"

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dėl Konstitucijos ir Seimo statuto pažeidimų grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Medžioklės įstatymo ir jį lydinčių įstatymų pataisas.

Prezidentės teigimu, įstatymai, keliantys abejonių dėl jų priėmimo teisėtumo, negali įsigalioti.

Pasak valstybės vadovės, įstatymų leidyba turi vykti griežtai laikantis demokratinių ir teisinių procedūrų ir nesukelti visuomenei jokių abejonių dėl politikų skaidrumo, sąžiningumo ir įstatymų legitimumo.

Pagal Konstituciją, priimant įstatymus Seimo valia negali būti pareikšta kitaip, kaip tik parlamentarams balsuojant Seimo posėdyje. Priimant Medžioklės įstatymą buvo padaryta esminių įstatymo priėmimo tvarkos pažeidimų - faktiškai balsavime dalyvavo mažiau kaip pusė visų parlamentarų.

Nuo kitų metų turėjusios įsigalioti Seimo priimtos Medžioklės įstatymo pataisos buvo priimtos balandžio 25 dieną. Už jas balsavo 67 Seimo nariai, susilaikė 4 parlamentarai.

Dėl Medžioklės įstatymo priėmimo Liberalų sąjūdžio frakcija kreipėsi į Seimo kanclerį ir etikos sargus.

Šios frakcijos nuomone, tol, kol nebus ištirtos balsavimo aplinkybės, Medžioklės įstatymo pataisos neturėtų būti perduotos pasirašyti šalies Prezidentei.

Liberalų sąjūdžio frakcija kreipėsi į Seimo kanclerį, kad šis pateiktų vaizdo įrašo medžiagą iš Seimo posėdžių salės ir Seimo narių balsavimo vietų priimant Medžioklės įstatymo pataisas. Frakcija taip pat prašo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos ištirti, ar balsavimo dėl pataisų metu Seimo narys, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis buvo balsavimo vietoje ir pats paspaudė balsavimo mygtuką.

Liberalų sąjūdžio frakcija taip pat kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad ši įvertintų socialdemokrato Broniaus Bradausko, tapusio Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininku, veiksmus. Kaip pastebi liberalai, B. Bradauskas nenusišalino nuo balsavimo dėl Medžioklės įstatymo pataisų, nors tą padaryti siekiant išvengti interesų konflikto jam anksčiau rekomendavo komisija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder