Dalia Grybauskaitė: krizė - mūsų pačių klaida

Dalia Grybauskaitė: krizė - mūsų pačių klaida

2009 metais prasidėjus krizei Lietuva pati pasirinko šoko terapiją ir todėl sunkiai supranta, kodėl krizės kamuojamos Pietų Europos šalys delsia pradėti esmines reformas. Niekas negali padėti, jeigu pats sau nepadedi, Norvegijos spaudai praeitą savaitę pareiškė Osle viešėjusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuvos vadovės interviu didžiausiam Norvegijos dienraščiui "Aftenposten", kuris penktadienį paskelbtas oficialioje Prezidentės svetainėje, pabrėžiama, kad krizė - mūsų pačių klaida.

"Krizė mums buvo didžiulis šokas. Bendrasis vidaus produktas sumažėjo 15 proc. Tačiau mes neprašėme kitų pagalbos, supratome, kad krizė - mūsų pačių klaida, o atsistoti ant kojų - mūsų pačių darbas. Todėl vykdėme diržų veržimosi politiką, sumažinome atlyginimus, pensinį amžių padidinome iki 65 metų, vykdėme jaunimo programas", - teigė Lietuvos vadovė.

Lietuvos Prezidentė - ekonomistė ir buvusi Europos Komisijos narė, atsakinga už finansinį programavimą ir biudžetą - davė vienintelį patarimą kipriečiams ar graikams.

"Politikai patys turi rodyti pavyzdį. Negalima tikėtis, kad paprastas žmogus supras, ką reiškia krizė, prie kurios juos privedė politikai", - sakė D. Grybauskaitė.

Interviu taip pat rašoma, kad 2009 metais Lietuvoje buvo mažinamas darbo užmokestis ir pensijos. Prezidentės atlyginimas taip pat buvo sumažintas 30 proc., o dauguma lietuvių priėmė griežtas taupymo priemones, nors jos buvo skausmingos.

Dabar, anot interviu, šalyje viskas eina geryn. 2012 metais ekonomika augo 6 proc., šiais metais augimas bus maždaug 3 proc. Teigiama, kad šoko terapija padėjo, dabar reikia skatinti ir didinti vartojimą, tada ir darbo užmokesčiai didės.

Interviu rašoma, kad Lietuva 2015 metais ruošiasi tapti euro zonos nare, nors dar nėra visiškai aišku, ar šalis atitiks visus kriterijus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder