Dalia Grybauskaitė: Sausio 13-oji yra ne tik data, bet svarbiausia mūsų data

Dalia Grybauskaitė: Sausio 13-oji yra ne tik data, bet svarbiausia mūsų data

Sausio 13-oji - Laisvės gynėjų diena - yra ne tik eilinė data, bet svarbiausia Lietuvos istorijos data, pabrėžė Prezidentė Dalia Grybauskaitė sostinės Sausio 13-osios mokyklos mokiniams, kur penktadienio rytą dalyvavo pilietinėje akcijoje uždegant žvakutes. Prezidentės teigimu, prisimenant šią dieną svarbu išlikti savimi besididžiuojančia valstybe ir oriais.

"(...) šiandien ir sekmadienį minėsime labai svarbią datą ne tik mums, tėvynei, bet ir tiems, kas tuo metu buvo vyresni už jus, bet ir jums taip pat tai labai svarbi data, nes tai jūsų tėveliai, jūsų broliai, tai jūsų seserys. Tai žinoti ne tik kaip istorinę datą yra labai svarbu, žinoti, kad tai ne tik data, bet mūsų svarbiausia data. Tie žmonės turės visada likti mūsų atminty, bet geriausias jų atminimas ir paminėjimas - tai jūsų kiekvieno supratimas, kad laisva Lietuva ir laisvė yra svarbiau už viską", - sakė D. Grybauskaitė mokiniams.

Prezidentė priminė, kad ne be reikalo neseniai Europos Sąjunga buvo įvertinta Nobelio taikos premija. Pasak D. Grybauskaitės, tai buvo visos Europos įvertinimas, kai po Antrojo pasaulinio karo Europa apsisprendė eiti taikos visoms savo tautoms keliu.

"To minėjimo metu buvo paminėta ir Lietuva, Baltijos šalys, kurios sugebėjo taikingai, dainuodami stovėti prieš tankus ir nugalėti brutalią jėgą ir iškovoti sau laisvę", - kalbėjo šalies vadovė.

"Jums kiekvienam išliks atsakomybė ir mūsų viltis, kad jūs tą laisvę sugebėsite apsaugoti. Ir nebūtinai dabar nuo karinės jėgos, bet tai laisvei grėsmės visada išliks galbūt ir kitokio pobūdžio - tai galbūt ir per dvasinę nelaisvę arba dvasinę diktatūrą, jums reikės išsaugoti ir savigarbą, ir orumą ne tik savo, bet ir mūsų tėvynės", - tęsė Prezidentė.

D. Grybauskaitės vertinimu, Sausio 13-oji - ne tik paminėjimas, bet ir pergalės diena.

"Mūsų pergalių prieš baimes, prieš sistemas, prieš užkariautojus. Užkariautojai gali būti visokie: kaip minėjau, ir tiesiogiai fiziškai, galbūt ir moraliai, intelektualiai. Išlikti savimi besididžiuojančia valstybe, išlikti oriais ir didžiuotis, kad esame Lietuvos piliečiai - tai turėtų išlikti svarbiausiu tikslu, prisimenant šią dieną ir visas kitas dienas per šiuos daugiau kaip 20 metų", - ragino Prezidentė.

Šalies vadovė mokiniams sakė besitikinti, kad būdami garbingos mokyklos mokiniais prisimins, jog ši kova, pergalė už laisvę reikalinga kaip kiekvienos dienos pergalė kiekvienam.

"Pergalė prieš savo silpnybę, pergalė prieš priešą, pergalė už tėvynę. Tai tiesiog linkiu jums to niekada nepamiršti ir būti garbingiems tokios gražios mokyklos atstovais", - teigė Prezidentė.

Sausio 13-ąją Prezidentė dalyvaus iškilmingame Laisvės gynėjų dienos minėjime Seime ir valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje Nepriklausomybės aikštėje. Taip pat šalies vadovė pagerbs Sausio 13-osios aukas Antakalnio kapinėse.

Penktadienio rytą per 1200 Lietuvos mokyklų, valstybės institucijų ir kitų organizacijų dalyvavo Laisvės gynėjų dienai skirtoje pilietinėje akcijoje "Atmintis gyva, nes liudija".

Minint 1991 m. sausio 13 d. sovietinės agresijos ir nepavykusio perversmo 22-ąsias metines Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos iniciatyva 8.00 val. Lietuvoje languose dešimčiai minučių buvo uždegamos atminties žvakutės, kurios priminė dramatiškas dienas, kai atsikūrusi Lietuvos valstybė ir jos piliečiai apgynė savo nepriklausomybę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder