Dalios Grybauskaitės reakcija į Rusijos sankcijas

Dalios Grybauskaitės reakcija į Rusijos sankcijas

Rusijos reakcija į Vakarų taikomas specialiąsias ekonomines sankcijas buvo tikėtina, tačiau tai labiausiai palies pačios Rusijos gyventojus, sako Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pasirašė įsaką "Dėl atskirų specialiųjų ekonominių priemonių taikymo siekiant užtikrinti Rusijos Federacijos saugumą". Jis draudžia importuoti žemės ūkio produkciją, žaliavas ir maisto produktus iš šalių, kurios ėmėsi sankcijų prieš Rusiją.

"Pirmiausia, mums reikėtų labai ramiai reaguoti. Tai, be jokios abejonės, vienokia ar kitokia reakcija buvo tikėtina. Mes galutinai dar nežinome, koks bus sąrašas - ar tai bus pilna blokada, ar tai bus tik dalinė blokada, kokioms šalims ir kaip bus taikoma. Bet tokia reakcija buvo tikėtina", - ketvirtadienį interviu LRT radijui sakė šalies vadovė, vertindama Kremliaus žingsnį.

Lietuvos Prezidentė pabrėžė, kad tai pažeidžia visus tarptautinius, įskaitant ir Pasaulio prekybos organizacijos, ir Rusijos, įsipareigojimus, tačiau tokia reakcija labiausiai nukreipta į pačios Rusijos žmones. D. Grybauskaitė skaičiuoja, kad, jeigu Lietuvoje dalis verslo praras tiktai pelnus ar jų dalį, bet nebankrutuos, tai Rusijoje importo draudimas palies eilinį vartotoją.

"Kai mes kalbame apie maisto produktų importo draudimą iš išorės, ypač iš ES šalių arba kitų šalių, tai darys tiesioginę įtaką Rusijos vartotojui, t. y. Rusijos žmonėms sumažės galimybė turėti didesnį pasirinkimą, o tai reiškia, sumažės konkurencija, didelė tikimybė, kad maisto kainos kils. Taigi eilinį kartą norėdami lyg ir pasmerkti arba atkeršyti Vakarams, deja, Kremliaus sprendimai nusikreips grynai į pačios Rusijos žmones ir gyventojus", - sakė D. Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, Lietuva jau turi patirties, kaip reaguoti į tokią ekonominę blokadą.

"Mes jau patyrimą turime ir krizės laikotarpį išgyvenome, išmokome tas pamokas, o svarbiausia išmokome pieno blokados pamokas, kurias turėjome pernai pusę metų. Pienininkai sugeba atrasti ir atlaikyti tokius priešiškus, netgi nedraugiškus žingsnius iš mūsų kaimynų, bet, žinau, kad sugeba ir apsidrausti, rasti rinkas. O, be to, mes irgi ne pėsti: turime ir fondus, yra apie 200 mln. litų eksporto skatinimui europinių pinigų, be to, kadangi tai bus priemonės, taikomos visai Europos Sąjungai, tai ir priemonės kaip atsakas bus aptariamos kartu. Todėl tikėtina, kad ir Europos biudžetas iš dalies galės padėti ir kompensuoti praradimus", - sakė Prezidentė.

Ši Rusijos blokada, pasak D. Grybauskaitės, yra ženklas Lietuvos verslui diversifikuoti savo rinkas bei ieškoti naujų.

D. Grybauskaitė taip pat prognozavo, kad dėl Rusijos blokados įtaka šalies ekonomikai bus nedidelė, tačiau tai bene labiausiai palies vežėjus.

"Praktiškai nematau jokių bankroto galimybių, tai bus tiktai daliniai pelnų praradimai vienam ar kitam verslui. Galbūt labiausiai tai pajus vežėjai, visi kiti tikrai susitvarkys ir, be to, tikrai esame pasirengę ieškoti galimybės padėti tam verslui, kuris ieškos galimybių ir kitų rinkų. Taigi manau, kad reikia laikytis labai ramiai ir žinoti tiktai, kad artimiausiais metais tikėtis, kad mūsų kaimynas bus labiau logiškas, besilaikantis tarptautinių taisyklių, turbūt neturėtume, ir su tokia žinia reikia išmokti dirbti ir gyventi", - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Prezidentė nemano, kad dėl Rusijos ekonominių sankcijų Vakarams ES ar JAV švelnins savo sankcijas.

"Nuolaidų daryti agresoriui, kuris ir toliau vykdo atvirą karą ir ginkluoja teroristus, o tai reiškia grėsmę ne tik Ukrainai, bet ir visai Europai, tarp jų Baltijos regionui, neturi būti, ir nuolaidžiauti agresoriui, jo bijoti negalime, nes tada agresorius niekada nesustos", - teigė šalies vadovė.

Rusijos Prezidentas V. Putinas įpareigojo vyriausybę parengti produktų, kuriems bus taikomas draudimas, sąrašą. Ministrų kabinetui taip pat duotas nurodymas parengti priemones, kurios neleistų sparčiai augti žemės ūkio produkcijos ir maisto produktų kainoms.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder