"Darbiečiai" siūlo atsisakyti privalomo visų naminių gyvūnų ženklinimo

"Darbiečiai" siūlo atsisakyti privalomo visų naminių gyvūnų ženklinimo

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys užregistravo Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo projektą, kuriame numatoma, kad mikroschemomis turės būti paženklinti tik iš Lietuvos teritorijos išvežami ir į ją įvežami šunys, katės ir šeškai bei pavojingomis laikomos šunų veislės. Šie augintiniai taip pat privalo būti registruojami Gyvūnų augintinių registre.

Pataisoje numatoma, kad mikroschemomis kates, šunis ir šeškus privalo ženklinti ir veisėjai. Jų augintiniai taip pat privalo būti registruojami Gyvūnų augintinių registre.

Visi kiti gyvūnų augintojai ženklinti kates, šunis ir šeškus galės savo nuožiūra.

"Absurdiška liepti mikroschemomis sužymėti visus augintinius. Visų pirma - tai brangu, o aiškios kainodaros nėra. Tam, kad gyvūnų augintojai netaptų pasipelnymo šaltiniu, reikia nustatyti aiškius šios paslaugos įkainius. Atokesniuose Lietuvos regionuose žmonės neretai laiko daugiau nei vieną gyvūną, mat vieni auginami namų saugojimui, kiti pelių gaudymui. Tad norint sužymėti visus augintinius gali tekti smarkiai patuštinti kišenę", - sako Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Pasak politiko, prie išlaidų prisideda ne tik gyvūnų ženklinimas, tačiau ir kelionė iki artimiausios veterinarijos klinikos. Atokesnėse Lietuvos vietovėse sunku surasti tokį specialistą, tad žmonėms tektų vykti į artimiausią miestą ar miestelį ir taip patirti papildomų išlaidų.

K. Daukšio teigimu, kad beglobių gyvūnų skaičius nebeaugtų, bus pasiūlyta pataisa, kuri numatytų, kad Žemės ūkio ministerija turėtų paruošti gyvūnų kastracijos, sterilizacijos ir ženklinimo programą. Joje būtų nustatyta tvarka, įkainiai ir lėšos.

Sausio 1 d. įsigaliojo Gyvūnų gerovės įstatymo nuostatos, numatančios, kad mūsų šalyje laikomos katės, šunys ir šeškai privalo būti paženklinti mikroschemomis ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder