Energetikos ministras pranešė apie baigtas derybas su "Gazprom" ekspertais

Energetikos ministras pranešė apie baigtas derybas su "Gazprom" ekspertais

Lietuva baigė derybas su Rusijos dujų milžinės "Gazprom" ekspertais dėl mažesnių Lietuvai tiekiamų gamtinių dujų kainų, pranešė energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Dabar Rusijos pusė turėtų priimti sprendimus, teigia jis.

"Manau, galime konstatuoti, kad tam tikras etapas pasibaigė - ekspertinių pokalbių, ekspertinių derybų. Ir manau, kad dabar jau atėjo laikas, kai mūsų partneriai irgi turėtų pradėti priiminėti sprendimus", - ketvirtadienį "Žinių radijui" sakė ministras.

Lietuva, pasak J. Neverovičiaus, norėtų "kainų racionalizavimo" kuo greičiau. Kita vertus, jis pabrėžė, kad planuojamas kitų metų pabaigoje pastatyti suskystintų gamtinių dujų terminalas taip pat prisidės prie mažesnių dujų rinkos kainų.

Energetikos ministras J. Neverovičius vadovavo ekspertų grupei deryboms su "Gazprom", kurių metu siekiamaišsireikalauti pigesnių dujų.

"Gazprom" spaudė Lietuvą metams atidėti naujai steigiamos bendrovės "Amber Grid" turto atskyrimą nuo "Lietuvos dujų" (šis atskyrimas pradedamas rugpjūčio 1 d., -ELTA), Lietuva turėjo bent iki kitų metų lapkričio įšaldyti teisminius procesus Lietuvos ir arbitražo teismuose, pratęsti ilgalaikę tiekimo sutartį iki 2020-ųjų.

Šiuo metu "Gazprom" dujas Lietuvai parduoda po maždaug 500 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų. Skaičiuojama, kad jei pavyktų susitarti dėl 20 proc. nuolaidos, Lietuva per metus sutaupytų apie 330 mln. JAV dolerių.

Paskutinis Lietuvos ir Rusijos koncerno "Gazprom" ekspertų darbo grupės susitikimas, apie kurį buvo skelbta, įvyko balandžio pabaigoje.

Derybos su rusų dujų monopolininke vyko nuo praėjusių metų gruodžio, kai J. Neverovičius susitiko su "Gazprom-Export" generaliniu direktoriumi Aleksandru Medvedevu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder