"Fluxus" pradininkas Jurgis Mačiūnas bus įamžintas pašto ženkle

"Fluxus" pradininkas Jurgis Mačiūnas bus įamžintas pašto ženkle

Lietuvos paštas pradeda leisti pašto ženklų seriją "Garsūs pasaulio žmonės, kilę iš Lietuvos". Šį šeštadienį, birželio 4-ąją, apyvartoje pasirodysiančiame pašto ženkle bus įamžintas visame pasaulyje garsaus meninio judėjimo "Fluxus" pradininkas Jurgis Mačiūnas.

Naująjį pašto ženklą, kurio tiražas - 300 tūkst. egzempliorių, sukūrė dailininkas Tomas Dragūnas. Šio pašto ženklo nominalas - 0,75 euro.

"Pradėdami leisti naują pašto ženklų seriją, skirtą garsiems, iš Lietuvos kilusiems žmonėms įamžinti, norime visam pasauliui priminti apie vieną įtakingiausių avangardistų - lietuvių išeivį J. Mačiūną. Meno kritikai pripažįsta, kad postmodernistinio meno raidai J. Mačiūno įtaka buvo ne mažesnė nei italo Filipo Tomazo Marinečio (Filippo Tommaso Marinetti) - futurizmui ar prancūzo Andrė Bretono (Andre Breton) - siurrealizmui. Pašto ženkle įamžintas J. Mačiūnas keliaus po visą pasaulį, o mes dar labiau didžiuosimės savo tautiečiu, stipriai paveikusiu meno istoriją", - pažymėjo Lietuvos pašto Pašto ženklų leidybos departamento vadovas Ervinas Vaišnoras.

Kartu su pašto ženklu, kuriame įamžinamas "Fluxus" pradininko J. Mačiūno atminimas, apyvartoje pasirodys ir pirmosios dienos vokas. Šeštadienį naujuoju pašto ženklu apmokama pašto korespondencija Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Jurgis Mačiūnas (1931-1978) - visame pasaulyje žinomas kaip XX a. 7-ajame dešimtmetyje atsiradusio eksperimentinio meno judėjimo "Fluxus" pradininkas ir vedlys. Šis judėjimas telkė įvairių meno šakų kūrėjus, todėl apėmė platų kūrybos spektrą - nuo fotografijos ir gatvės meno iki poezijos ir dramos.

J. Mačiūnas gimė 1931 m. Kaune. Karui baigiantis su šeima pasitraukė į Vokietiją, vėliau emigravo į JAV. Savo motinos, buvusios Valstybės teatro baleto trupės šokėjos, skatinamas studijavo architektūrą, grafinį dizainą ir muzikologiją. J. Mačiūnas pasižymėjo kaip plačios erudicijos menininkas, niekada nestokojęs naujų idėjų ir sumanymų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder