FNTT vertina "Panamos popierių" informaciją

FNTT vertina "Panamos popierių" informaciją

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba vertina Tarptautinį žurnalistų tyrėjų konsorciumo (ICIJ) pradėtą skelbti informaciją apie pasaulio lyderių ir garsenybių ofšorinius sandorius, kurioje minimos ir sąskaitos Lietuvos bankuose.

FNTT vadovo Kęstučio Jucevičiaus teigimu, vadinamuosiuose „Panamos popieriuose“ pateikta informacija gali būti susijusi su pinigų plovimu, pasinaudojant Lietuvos bankuose atidarytomis sąskaitomis, tačiau ikiteisminis tyrimas dėl to kol kas nėra pradėtas.

„Kol kas pasirodanti informacija Lietuvą liečia labai mažai - kiek turime duomenų, kalbama apie 33 ofšorinių bendrovių sąskaitas Lietuvos bankuose, dauguma kurių buvo jau bankrutavusiuose Ūkio ir „Snoro“ bankuose. Informacijos, kad tarp tų ofšorinių kompanijų valdytojų būtų lietuviai, tikrai neturime, dauguma tai buvo Rusijos piliečiai“, - BNS sakė K.Jucevičius.

Anot jo, šiuo metu informacija vertinama ir analizuojama, siekiant nustatyti, ar per šias sąskaitas vykdytos finansinės operacijos nėra susijusios su pinigų plovimu.

„Oficialaus tyrimo, kas liečia pinigų plovimą, kol kas nesame pradėję. Taip, duomenys yra analizuojami, tai buvo atliekama ir anksčiau, ypač kai buvo pradėtas tyrimas dėl Ūkio banko - jau tuomet buvo analizuojami pinigų srautai. Bet konkretus tyrimas dėl pinigų srautų, vykdytų per šias sąskaitas, nebuvo pradėtas“, - teigė K.Jucevičius.

Pasak jo, FNTT ikiteisminis tyrimas dėl Ūkio banko veiklos atliekamas toliau, tačiau bent jau kol kas jo siekti su „Panamos popieriuose“ pateikta informacija negalima.

ICIJ tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 100 žiniasklaidos grupių, įskaitant ir Lietuvos „15min“, atskleidė maždaug 140 politinių figūrų slaptus ofšorinius veiksmus su lėšomis. Milžinišką įrašų pluoštą iš anoniminio šaltinio gavo Vokietijos dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“, o su žiniasklaidos priemonėmis visame pasaulyje jais pasidalijo ICIJ.

Tą duomenų masyvą sudaro Panamoje įsikūrusios teisinių paslaugų įmonės „Mossack Fonseca“ vidinio naudojimo dokumentai. Ši bendrovė, įkurta Vokietijoje gimusio Juergeno Mossacko (Jurgeno Mosako), turi biurų visame pasaulyje ir yra viena iš stambiausių ofšorinių bendrovių steigėjų. Dokumentai yra susiję su 214,5 tūkst. ofšorinių subjektų ir asmenimis iš daugiau negu 200 šalių bei teritorijų, juose pateikiama informacija apie prieštaringai vertinamą veiklą per pastaruosius beveik 40 metų.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder