Gedimino pilies bokšte iškelta nauja Lietuvos vėliava

Gedimino pilies bokšte iškelta nauja Lietuvos vėliava

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė dalyvavo Lietuvos vėliavos dienos paminėjimo ir vėliavos pakėlimo Gedimino kalno pilies bokšte ceremonijoje ir paragino žmones saugoti Lietuvos valstybę ir trispalvę, ir visuomet ją kelti vardan tos Lietuvos.

"Kol bus valstybė, bus ir jos vėliava. Kol bus vėliava - bus ir valstybė. O kol bus valstybė, bus ir ją sukūrusi Tauta. Šis ryšis yra neatsiejamas, tad saugokime jį ir perduokime iš kartos į kartą. Už Lietuvą ir jos trispalvę!", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad apie trispalvės simbolinę svarbą priminė ir pernai rudenį įvykęs Europos krepšinio čempionatas, ir atminimas apie Sąjūdžio laikų mitingus.

"Kelias savaites tūkstančiai mažų trispalvių, pritvirtintų prie automobilių, plaikstėsi po visą Lietuvą, stebino ir žavėjo ne vieną užsienio žurnalistą ar sirgalių. Šios trispalvės mums reiškė pasididžiavimą savo valstybe, savo komanda, tikėjimą savimi, tikėjimą savo galimybėmis. Ir turbūt ne man vienai pernai rudenį atgijo Sąjūdžio laikų prisiminimai apie pirmąkart viešai iškeltą trispalvę 1988 metų birželį virš Vingio parko tribūnos, apie kiek vėliau iškeltą trispalvę čia, virš Gedimino pilies", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė prisiminė ir Laisvės ženklu tapusią nuotrauką, kurioje užfiksuota, kaip virš Katedros aikštėje išsirikiavusių šalmuotų okupacinės kariuomenės kareivių kolonos ant tėvo pečių pakelta mergaitė mojuoja mūsų trispalve.

"Žvelgiant į šią nuotrauką visiems buvo aišku, kad nugali ne metalas ir fizinė jėga, bet dvasia, meilė Tėvynei ir laisvei, taip trykštanti iš tos degančiomis akimis lietuvaitės. Valstybės vėliava, kaip ir valstybės himnas, yra tie svarbiausi simboliai, kurie vienija lietuvius, gyvenančius čia, Lietuvoje, ar užsienyje. Valstybės vėliava yra tas simbolis, kuris priverčia pamiršti, kas mus skiria ir prisiminti, kas mus jungia", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė pabrėžė, kad būtent todėl okupantai ypač draudė trispalvę ir už jos iškėlimą ar paišymą ant sienų, ant sąsiuvinių ilgiems metams sodino į kalėjimą net moksleivius.

"Suprantama, kad okupantai bijojo ne pačios vėliavos kaip tokios, bet jos simbolinės reikšmės, bijojo simbolio, kuris liudijo apie Lietuvos valstybę, kuris galėjo suvienyti pavergtą tautą žygiui į laisvę", - sakė I. Degutienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder