Iš įkalinimo įstaigų lygtinai paleista beveik pusė tūkstančio nuteistųjų

Iš įkalinimo įstaigų lygtinai paleista beveik pusė tūkstančio nuteistųjų

Per pusmetį iš įkalinimo įstaigų Lietuvoje pirma laiko paleisti 449 nuteistieji. Lygtinio paleidimo komisijos ir teismai patenkino beveik trečdalį nuteistųjų prašymų, skelbia Kalėjimų departamentas.

Sausį-birželį prašymus paleisti anksčiau laiko pateikė 1632 nuteistieji. Įvertinusios riziką, komisijos 959-iems iš jų sutiko taikyti lygtinį paleidimą ir pateikė nutarimus teismams. 456 nutarimus teismai atmetė, todėl į laisvę anksčiau laiko išėjo 449 nuteistieji, likę prašymai dar neišnagrinėti.

Dažniausiai savo sprendimus nepriimti Lygtinio paleidimo komisijos nutarimo teismai motyvuoja, kad taip nebus įgyvendintas teisingumas (341 atvejis iš 456), nusikaltimo sunkumu (288 atvejai iš 456) ir didele likusia neatliktos bausmės dalimi (207 atvejai iš 456). Taip pat vertinami ankstesni teistumai.

Komisijos, atmesdamos prašymus, atkreipia dėmesį į nuteistųjų elgesį bausmės atlikimo metu (280 atvejų iš 670) ir pakartotinio nusikalstamumo rizikos vertinimo lygį (244 atvejai iš 670).

Pernai lygtinai paleistas 31 proc. to prašiusiųjų, užpernai – 34 procentai.

„Šių metų padėtis, kai lygtinis paleidimas siekia vos 27,5 proc. rodo sugriežtėjusią teismų poziciją“, - rašoma pranešime.

Kalėjimų departamentas pasiruošęs glaudžiai bendradarbiauti ir su Generaline prokuratūra, ir su Nacionaline teismų administracija, organizuoti mokymus ir seminarus apie lygtinio paleidimą naudą bei svarbą sėkmingai nuteistųjų integracijai.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder