JAV skelbia sulaukusi Lietuvos prašymo dėl 84 šarvuočių „Stryker“ pardavimo

JAV skelbia sulaukusi Lietuvos prašymo dėl 84 šarvuočių „Stryker“ pardavimo

Jungtinės Valstijos skelbia sulaukusios Lietuvos prašymo dėl 84 šarvuočių „Stryker“ pardavimo. Lietuvos Vyriausybė teigia, kad amerikiečių kol kas paprašyta pateikti pasiūlymą, kuris bus svarstomas greta kitų variantų.

Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra, kuri yra JAV Gynybos departamento padalinys, pranešė, kad Lietuva už tokį kiekį technikos mokėtų apie 550 mln. eurų (599 mln. JAV dolerių).

„Lietuvos Vyriausybė paprašė parduoti 84 M1126 „Stryker“ pėstininkų gabenimo mašinas su ATK 30 mm pabūklu, XM813 30 mm pabūklu arba europinį variantą su nuotolinės ginkluotės sistema ir 84 M2 kulkosvaidžiais“, - rašoma Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūros ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Jame teigiama, kad JAV Valstybės departamentas pritarė galimam sandoriui.

Lietuvos prašymas apima ir logistinės paramos juos atgabenant užtikrinimą, atsarginių dalių, reikiamos ekipuotės suteikimą, pažymima pareiškime.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sako, kad Vyriausybė paprašė amerikiečių ne parduoti „Stryker“, o pateikti pasiūlymus. Pasak jo, būtent todėl prašyme yra nurodytos kelios šarvuočio modifikacijos.

Ministras teigė, jog politinis sprendimas pirkti vieną ar kitą techniką nėra priimtas.

„Tai yra prašymas dėl pasiūlymų pateikimo, - BNS penktadienį sakė J.Olekas. - Visiems, kurie pareiškė, kad jie gali teikti pasiūlymus, mes visiems jiems tokį paklausimą išsiuntėme“.

„Visada pateikiame užklausą su tam tikrais reikalavimais, kad būtų tam tikra ginkluotė, šarvas ir kiti dalykai“, - pridūrė jis.

Ministras sakė, jog konkretų Jungtinių Valstijų siūlymą tikisi išgirsti vizito į JAV metu, kuris vyks vėliau lapkritį.

Lietuva šarvuočius renkasi iš aštuonių verslo bendrovių pasiūlymų ir Lenkijos bei Jungtinių Valstijų Vyriausybių remiamų siūlymų. J.Olekas patvirtino, kad visoms verslo bendrovėms ir vyriausybėms panašios užklausos išsiųstos buvo.

Šarvuočių pirkimas gali tapti brangiausiu pirkiniu Lietuvos kariuomenės istorijoje. Ministro teigimu, pėstininkų kovos mašinų įsigijimui numatyti apie 500 mln. eurų.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder