Kaliniai susimokės už pramogas

Kaliniai susimokės už pramogas

Šiandien Vyriausybė svarstys didžiulį paketą klausimų, susijusių su kaliniais. Pastarųjų laukia ir geros, ir blogos naujienos.

Vyriausybė ketina keisti keliasdešimt įvairių įstatymų straipsnių. Vieni pakeitimai nuteistiesiems, teisiamiesiems, areštantams būtų tik į naudą, o kai kurie turbūt juos vers pradėti parodomąsias bado akcijas.

Pirmiausia Vyriausybė ketina siūlyti įtvirtinti laisvės atėmimo vietų įstaigų pareigūnų pareigą tikrinti visų į šias įstaigas įeinančių ir išeinančių asmenų daiktus bei drabužius (išskyrus šalies prezidento, Seimo, Europos Parlamento bei Vyriausybės narių ir teisėjų). Manoma, kad tai prisidėtų prie draudžiamų daiktų patekimo anapus grotų užkardymo. Dabar pašaliniai, ketinantys įeiti į įkalinimo įstaigą, irgi dažniausiai tikrinami, tačiau tokia pareiga pareigūnams nenumatyta: nori - tikrina, nenori - netikrina.

Atsižvelgiant į žmogaus teisių pseudogynėjų pastabas, ketinama nuteistiesiems didinti ilgalaikių bei trumpalaikių pasimatymų su artimaisiais skaičių, didinti teisę paskambinti telefonu skaičių.

Šiuo metu kaliniai turi teisę turėti tiek daiktų, kiek tik nori (negalima tik turėti tų daiktų, kurie yra įtraukti į draudžiamų daiktų sąrašą). Pataisomis siūloma nustatyti, kad leidžiamų daiktų sąrašą nustato teisingumo ministras. Anot pataisos autorių, dabar nuteistieji bei teisiamieji linkę laikyti ir nebūtinus daiktus, pavyzdžiui, draudžiamiems daiktams slėpti, kalinių gyvenamosios patalpos panašios į sandėlius, sunku atlikti patalpų apžiūras.

„Siekiant mažinti pataisos įstaigų subkultūros apraiškas, nustatyti nuteistųjų teisinės padėties standartus ir atsižvelgiant į užsienio šalių praktiką, siūloma nustatyti maksimalią pinigų sumą, už kurią nuteistieji per mėnesį galėtų pirktis maisto produktų laisvės atėmimo vietų įstaigose veikiančiose parduotuvėse. Atsižvelgiant į tai, kad nuteistieji maitinami visaverčiu maistu, papildomų maisto produktų įsigijimas susijęs tik su papildomu šių asmenų poreikių tenkinimu. Todėl, atsižvelgiant į nuteistųjų elgesį bausmės atlikimo metu, siūloma, kad jie galėtų per mėnesį pirkti maisto produktus atitinkamai už 2-4 bazinių socialinių išmokų dydžio (76-152 eurus) pinigų sumą“, - dėstoma projekte.

Vyriausybė taip pat ketina įteisinti nuostatą, kad suimtieji, kaip ir nuteistieji, prisidėtų prie jų turimų elektros prietaisų sunaudotos elektros energijos išlaidų apmokėjimo.

Dar viena gresianti naujovė - siekiant taupyti lėšas nuteistojo atostogų ar trumpalaikės išvykos iš už grotų metu jo elgesys būtų tikrinamas nebe fiziškai (pasitelkiant pareigūnus), o elektroninio stebėjimo priemonėmis.

Įdomu ir tai, kad Vyriausybė ketina įtvirtinti nuostatą, jog viešieji darbai nuteistiesiems skiriami ne tokie, kokie tuo metu yra, o atsižvelgiant į nuteistųjų pageidavimą. O štai laisvėje išrankesni bedarbiai, nesutinkantys su darbo biržų pasiūlymais, neretai baudžiami atimant teisę gauti bedarbio pašalpas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder