Klaipėdos pašonėje atgis gamtos oazė

Klaipėdos pašonėje atgis gamtos oazė

Šiandien Laukžemių tvenkinys nepanašus į save – nusausintas, išžuvintas, apraizgytas pastoliais ir darbo įrankiais. Tačiau jau po keleto metų, atlikus visus suplanuotus darbus, čia gali būti jaukus prieglobstis bėgantiems nuo miesto šurmulio.

Laukžemių tvenkinys, vetinių išdidžiai Eketės ežeru vadinamas, – maždaug 6 km ilgio vandens telkinys, susidaręs užtvenkus Eketės upelį. Nors užtvanka pastatyta tik kiek daugiau nei prieš keturis dešimtmečius, ši vieta mena gilius istorinius laikus.

Šalia tvenkinio stūksantis Eketės piliakalnis, archeologų teigimu, po savimi slepia daugiau nei prieš tūkstantį metų čia virusio gyvenimo liekanas. Istorikai mano, kad kadaise čia buvusi svarbi pagonių šventykla, o senų žmonių pasakojimuose dar gyvos legendos apie švedus, kepurėmis supylusius pylimą, ar kryžiuočių pilį, prasmegusią su visais jų turtais.

Klaipėdos apylinkėse vandens telkinius lengva suskaičiuoti vienos rankos pirštais. Tad vos 6 km nuo miesto nutolęs ežeras gamtos prieglobsčiu vilioja ramybės išsiilgusius miestiečius ir rajono gyventojus. Vasarą čia mėgsta užsukti poilsiautojai, o žvejams sezonas nesibaigia ištisus metus. Vieta patogi ir aktyvesnių pramogų ieškantiems – netoliese įsikūręs golfo laukų kompeksas, šalia lengvai pasiekiamas Radailių dvaras.

Tačiau pastaraisiais metais ežeras nebuvo toks svetingas: krūmokšniais apaugusios pakrantės tapo neįžengiamos, priėjimas prie piliakalnio užžėlė, o vietos gyventojai ėmė aktyviai garsinti gresiančią nelaimę – Eketės užtvankos vandens pralaidos įrenginys ėmė irti ir skilinėti. Sugriuvus tokiai užtvankai, būtų užlietos ne tik aplink ežerą įsikūrosios gyvenvietės, bet ir grėstų pakilusiu Danės vandeniu užtvindyti upės pakrantės teritorijas iki pat Klaipėdos senamiesčio.

2016 metais, vietos bendruomenės ir Sendvario seniūnijos pastangų dėka, iš Klaipėdos rajono savivaldybės buvo gautas finansavimas ir pradėti Eketės upelio užtvankos rekonstrukcijos darbai.

„Orai geri, rangovas po žiemos atnaujino darbų vykdymą, šiuo metu viskas vyksta pagal planą“, – Klaipėdos rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Genovaitė Valauskienė džiaugėsi, kad projekto įgyvendinimas vyksta sklandžiai. Už rekonstrukcijai skirtus 275 tūkst. eurų dar pernai buvo sutvarkytas užtvankos pylimas, atnaujintas tiltelis, įrengti atitvarai, o šiais metais bus remontuojama vandens pralaidos šachta ir sutvarkytos pakrantės.

„Jau rudenį planuojame atidaryti užtvanką savaiminiam, natūraliam vandens pritekėjimui, o 2018 metais kartu su aplinkosaugininkais galėsime atlikti įžuvinimo darbus“, – planais dalinosi G.Valauskienė. Žuvų sugrąžinimui į tvenkinį bus skiriama 15 tūkst. eurų. Valdininkė sako, kad svarbiausias šio projekto tikslas buvo užtikrinti saugumą vietos ir apylinkių gyventojams, bet jau dabar matanti ir kitus atliktų darbų rezultatus: „Tas ežeras jau dabar keičiasi – nuleidus vandenį ten buvo iškirtsi krūmai, atsivėrė nuostabūs vaizdai, atsirado priėjimas prie vandens. Vasarą čia bus labai gražios vietos poilsiui.“

Prasidėjusi užtvankos rekonstrukcija įkvėpė vietos bendruomenę ir kitiems darbams. Sendvario seniūnijos seniūnė Loreta Kuprienė sako, kad vietos gyventojai džiaugiasi pasikeitimais: gilinama upelio vaga, įrengiami apsauginiai atitvarai, iškertami medžiai, atveriamas ežeras ir piliakalnis.

„Žmonės patys siūlosi padėti sutvarkyti ežero prieigas, išvalyti atsivėrusias buitines atliekas, neužilgo organizuosime pavasarinę talką, – pasakojo seniūnė, – tikrai juntamas aktyvus gyventojų įsitraukimas ir noras kurti gražesnę aplinką. Gyvenamųjų namų kvartalai taip pat suinteresuoti, kad ši teritorija taptų kuo patrauklesnė.“

Pabaigus užtvankos rekonstrukcijos darbus, 2018 metais numatyta skirti lėšų ežero infrastruktūrai gerinti – persirengimo kabinoms, stalams, suolams įrengti, pastatyti biotualetus – vasarą čia visada sulaukiama daug lankytojų. Planuojami ir šienavimo darbai.

Kitas svarbus žingsnis šitoje teritorijoje – Eketės piliakalnio sutvarkymas. Šiuo metu laukiama projekto patvirtinimo Klaipėdos rajono savivaldybėje. Anot L.Kuprienės, sutvarkius piliakalnį, bus įrengti takeliai, aikštelės su informaciniais stendais, įspėjamieji ženklai. Lankytojams prieinamas piliakalnis turėtų tapti patraukliu turistinių maršrutų objektu.

Pasak vietos seniūnės, nuo Eketės piliakalnio atsiveria labai gražus vaizdas, čia galima organizuoti renginius. Praėjusių metų vasarą piliakalnio teritorijoje vyko Tradicinių lietuvių liaudies žaidimų čempionatas, šią tradiciją organizatoriai nutarė pratęsti ir šiais metais.

„Vienas iš mano tikslų – šį nuostabų žemės lopinėlį paversti miela ir jaukia vieta, išsaugant natūralią gamtą, gyvūniją ir augmeniją“, – atviravo Loreta Kuprienė.

Atlikus visus suplanuotus darbus, Laukžemių tvenkinys ir jo apylinkės taps ramaus poilsio ir tyro oro oaze tiek miestiečiams, tiek netoliese įsikūrusiems gyventojams, o ieškantiems naujų namų harmoningoje aplinkoje – patrauklia galimybe. Kiekvienas ras sau priimtinos veiklos, gamta ir jos teikiama ramybė, golfo laukai pašonėje, esantys vos už kelių kilometrų ir besiplečiantis Radailių dvaro pramogų kompleksas, suteiks galimybę ne tik poilsiauti, bet ir pramogauti, taip sukuriant pilnatvės jausmą.

Reklama

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder