Kodeksas neleis atlikti kratų ir sulaikymų nepilnamečių akivaizdoje

Kodeksas neleis atlikti kratų ir sulaikymų nepilnamečių akivaizdoje

Seimas įteisino, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnas ar prokuroras privalo rūpintis, kad procesinės prievartos priemonės - asmens apžiūra, krata, asmens krata, atvesdinimas, poėmis nebūtų taikomos, taip pat asmuo nebūtų laikinai sulaikomas arba suimamas nepilnamečio akivaizdoje, išskyrus atvejus, kai pats nepilnametis yra įtariamas nusikalstamos veikos padarymu.

Jeigu šios procesinės prievartos priemonės buvo taikytos nepilnamečio akivaizdoje, apie tai ikiteisminio tyrimo pareigūnas nedelsdamas informuoja valstybinę vaiko teisių apsaugos instituciją.

Tai nustatyta antradienį Seimo priimtose Baudžiamojo proceso kodekso pataisose. Už jas balsavo 74, susilaikė 2 Seimo nariai.

Kodekso pataisas inicijavusi Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad jas rengiant buvo aktyviai diskutuojama su vaikų teisių apsaugos specialistais, visuomenės, žurnalistų bendruomenės, teismų, prokuratūros ir advokatūros atstovais.

Seimo Pirmininkė džiaugiasi, kad pagaliau buvo suprasta šio klausimo svarba ir Seimas dauguma balsų priėmė Baudžiamojo proceso kodekso įstatymo pakeitimus.

"Padarėme viską, kad būtų apsaugoti vaikai. Akivaizdu, kad žmogaus teises gerbiančioje visuomenėje toks žingsnis turėjo būti žengtas gerokai anksčiau, nelaukiant pasitaikiusių konkrečių faktų, kai atliekant teisėtus procesinius veiksmus, buvo padarytas neigiamas poveikis fiziniam, protiniam ar doroviniam nepilnamečių vystymuisi. Šiandien priimtų įstatymo pataisų tikslas - ne tik apsaugoti vaiko interesus, bet ir užtikrinti, kad atitinkamos institucijos suteiktų reikiamą pagalbą, jei tie interesai buvo pažeisti,"- sako L. Graužinienė.

Nuo šiol, jei dėl tam tikrų aplinkybių vaikai tapo prievartos priemonių taikymo liudininkais, apie tai nedelsiant turės būti informuojamos vaiko teisių apsaugos institucijos. Jos privalės nieko nelaukdamos suteikti vaikui psichologinę ar kitokią reikiamą pagalbą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder