Kodėl visuomenė Visagino AE tarė "ne"

Kodėl visuomenė Visagino AE tarė "ne"

Referendumas dėl Visagino AE statybos įvyko. Atėjo balsuoti 52,39 proc. Lietuvos piliečių, dauguma balsavo „prieš“. Visur žmonės pareiškė neigiamą nuomonę, išskyrus Zarasų-Visagino rinkimų apygardą. Preliminariais duomenimis, atominės statybai nepritarė 62,72 proc. respondentų ir tik 34,03 proc. buvo „už“.

- Kas lėmė būtent tokį Lietuvos gyventojų apsisprendimą? - "Respublika" klausė branduolinės energetikos eksperto akademiko Jurgio VILEMO.

- Todėl, kad Lietuva nėra žioplių kraštas. Juk protingi žmonės. Žino, ką daro. Nors buvo tokia propaganda, vis vien sugebėta atsijoti, kur yra pelai, o kur grūdai. Tai lietuviai sugeba. Kai milijardiniai projektai susieti su kažkokiais iliuzoriniais dalykais, gerai, kad žmonės dar iliuzijas nuo realybės atsijoja. Iš tikrųjų aš džiaugiuosi, kad, nepaisant tos tiesmukos, kai kur melu pagrįstos informacijos, gautas labai geras rezultatas. Atsispindintis atsakyme į referendumo klausimą.

- O kuri informacija apie būsimą atominę elektrinę buvo grįsta melu?

- Pavyzdžiui, kad elektrinė bus pelningas objektas, kad labai pigiai kainuos. Kaip Algimantas Čekuolis aiškino, kad po pusę milijardo kasmet uždirbs per trumpą laiką, o vėliau dar daugiau, kai dirbs visa galia. Na, tai neatrodo įtikinama. Tai nesuveikė.

- Gal A.Čekuolio reklama kaip tik suveikė priešingai?

- Be abejo! Mes kaip tik šiandien su draugais, švęsdami gerbiamo Lietuvos piliečio Virgilijaus Noreikos jubiliejų, apie tai diskutuojame, ką reiškia pigi propaganda. Ji neįtikina.

- Kaip, jūsų manymu, po referendumo rezultatų, nepalankių atominės elektrinės statybai, elgsis Japonijos kompanija „Hitachi“?

- „Hitachi“ gal nelabai supranta, kas čia dedasi. Jie žiūri, kad kas nors kaip nors jų įrangą paimtų. Svarbiau, kaip į referendumo rezultatus sureaguos Estija ir Latvija. Ar latviai nepasitrauks, ar Seimo rinkimus laimėjusios partijos pasisakys prieš atominę elektrinę - kas čia žino? Neduočiau garantijos. Bet bus matyti. Politikai savo pažadų ne visada laikosi.

- O jei Seimo rinkimus laimėjusios partijos vis dėlto nuspręstų nestatyti atominės, ar nesulauktume sankcijų iš „Hitachi“?

- Dabartinėje stadijoje nebūtų jokių sankcijų. Aš nežinau, kokie nežinomi dokumentai yra pasirašyti, bet manau, kad išlaidos kol kas nėra didelės. Japonai irgi rizikavo kažkiek. Dar nėra taip toli nueita, kad sankcijos būtų sunkiai pakeliamos. Komandiruotės, reklama, visokie ten pasivaišinimai - tai smulkūs pinigai, jei palygintume, kiek kainuotų atominės elektrinės statyba. Kaip kai kas sako - o! Mums reikia laukti iki 2015 m., o tada priimsime sprendimą, ar atominę statyti. O kad tada jau reikėtų sumokėti už nutrauktas derybas ne vieną, ne dešimt, bet šimtus milijonų, apie tai negalvojama. Jei nauja valdžia bus pakankamai suprantanti realią situaciją, turėtų tą žaidimą baigti arba atidėti atominės elektrinės statybą neribotai ateičiai. Kalbant diplomatiškais terminais. Atidėjo vieną projektą neribotai ateičiai suomiai. Atidėjo anglai iki 2016 m. Tai ir mes atidėkime!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder