Konservatoriai spjovė į savigarbą

Konservatoriai spjovė į savigarbą

Konservatorių lyderiai rinkimus laimėjusiai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) kėlė tokius nekorektiškus reikalavimus dėl bendros koalicijos sudarymo, kad buvo atstumti. Dabar jie laukia LVŽS derybų su socialdemokratais rezultatų ir tikisi, kad šioms dviem partijoms susiderėti nepavyks, o tada esą LVŽS vėl atsisuks į juos. Tai konservatoriai vadina taktišku elgesiu. O štai politologas prof. Algis Krupavičius čia nemato ne tik jokio taktiško elgesio, bet net ir savigarbos, į kurią spjaunama norint patekti tarp valdančiųjų.

Po užvakar vykusio konservatorių prezidiumo posėdžio partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis neslėpė, kad ši politinė jėga vis dar viliasi būti priimta į valdančiąją koaliciją. Anot jo, jei LVŽS derybos su socialdemokratais nepavyktų, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) yra „konstruktyvi politinė jėga, kuri svarstytų galimybę grįžti prie konsultacijų“. Tą patį jis kartojo ir laidoje per LRT, tvirtindamas, kad TS-LKD yra taktiškai besielgianti partija, o sprendimas nesakyti kategoriško „ne“ darbui koalicijoje neva tai įrodo. Tačiau LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis nesuteikė per daug vilčių konservatoriams. Jis pareiškė: derybos su socialdemokratais dėl konservatorių nebus nutrauktos, nes tai būtų nepadoru, o TS-LKD galėtų prisijungti prie koalicijos po derybų ir tapti trečiąja koalicijos dalimi. Tačiau vis dėlto pridūrė, kad nemato prasmės didinti valdančiosios koalicijos, kuriai visiškai užtektų ir socialdemokratų bei LVŽS mandatų.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius A.Krupavičius įsitikinęs, kad patys konservatoriai, ypač jų lyderis G.Landsbergis, yra kalti, jog LVŽS nebepageidauja jų koalicijoje.

„G.Landsbergis po antrojo rinkimų rato elgėsi neadekvačiai. Kėlė daug klausimų, reikalavimų „valstiečiams“. Dar daugiau - viešojoje erdvėje abejojo LVŽS, kaip partijos, tapatybe, reikalavo VSD patikros, prikaišiojo tariamą prorusiškumą, bandė partijos lyderius pastatyti priešpriešiais - nekorektiškai kritikavo potencialų partnerį. Todėl LVŽS nusprendė derėtis su socialdemokratais. Akivaizdu, kad TS-LKD nuomonių yra skirtingų, dabar bandoma vytis nuvažiavusį traukinį ir tonas LVŽS atžvilgiu sušvelnintas, nes dalis konservatorių labai norėtų dalyvauti valdančiojoje koalicijoje. Bet traukinys jau nuvažiavęs, nes LVŽS ir socialdemokratų derybos vyksta sklandžiai, šios partijos, priešingai nei elgėsi TS-LKD, ieško sutarimų, o ne skirtumų. Tačiau G.Landsbergis laikosi taisyklės, kad viltis miršta paskutinė, todėl suvaldęs toną bando įsiteikti LVŽS, nes tikisi, kad dabar vykstančios derybos gali žlugti“, - dėstė A.Krupavičius.

Profesorius stebisi G.Landsbergio pareiškimais, esą partija elgiasi taktiškai, laukdama nesėkmingos LVŽS ir socialdemokratų derybų pabaigos. Anot jo, taktiška būtų pripažinti pralaimėjus rinkimus ir leisti juos laimėjusiai LVŽS ramiai lipdyti koaliciją, o ne pilstyti žibalą į ugnį.

„Taktiškos, tolerantiškos partijos iš konservatorių niekada nebuvo. Priešingai, tiek Andriaus Kubiliaus laikais, tiek dabar jie vertinami kaip arogantiški, sunkiai su kuo nors susikalbantys ir net nekalbantys, išskyrus Liberalų sąjūdį. Dabar yra nauja tik tai, kad partijos viduje išryškėję nuomonių skirtumai matomi viešai. Anksčiau nuomonių skirtumai paviešinami būdavo labai retai“, - priminė politologas.

Profesoriaus teigimu, konservatoriai derybas su LVŽS sužlugdė netyčia.

„Paprasčiausiai jauni politikai, tokie kaip G.Landsbergis, nesugebėjo susitaikyti su nesėkmingais rinkimų rezultatais, susierzino ir tą susierzinimą parodė viešojoje erdvėje. Būtent patirties trūkumas labiausiai kišo koją. Tačiau po tokio agresyvaus puolimo dabartinė nuosaiki pozicija, siekiant vis dėlto patekti į koaliciją su partija, kuri pačių konservatorių buvo taip kritikuojama, atrodo labai nekaip. Konservatoriams svarbiau patekti į koaliciją nei apsaugoti savigarbą. Savigarbos jie iš viso neturi. Ne vieną kartą matėme, kad jie dėl valdžios yra pasirengę viskam, net gerokai prieštaraudami viešai deklaruotiems principams. Dabar situacija kartojasi“, - konstatavo A.Krupavičius.

Reziumuodamas politologas pareiškė netikintis, kad konservatoriai vis dėlto paklius į koaliciją. Anot jo, realiausia, kad dėl jos susiderės LVŽS ir socialdemokratai, o konservatoriai, kurie pamynė savigarbą dėl valdžios, „neperlips per save tiek, kad dirbtų kartu su socialdemokratais“.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder