Lenkai jau ardo Lietuvos valstybę

Lenkai jau ardo Lietuvos valstybę

Socialiniame tinklalapyje “Facebook” lenkų tautybės piliečiai atvirai raginami reikalauti Vilniaus krašto autonomijos. Tai pasikėsinimas į Konstitucijoje įtvirtintą teritorinį vientisumą. Tačiau mūsų valdžia, sureaguojanti į kiekvieną terlionę ant sienų, neskuba protestuoti, kai šmeižiama Lietuva ir lenkai raginami atskirti nuo Lietuvos Vilniaus kraštą.

Švietimas - tik priedanga

Už autonomiją agituojantys interneto lankytojai lenkiškai skleidžia demagogiją, esą autonomija mažina konfliktus ir neleidžia valstybei iširti. Tačiau kaip gali neiširti pyragas, kai jis supjaustomas riekėmis?

Kitas internautas lenkiškai kelia paniką: “Lietuvoje uždarys pusę lenkiškų mokyklų, įstatymas jau pasirašytas. Mus beatodairiškai asimiliuoja”. Juk Lietuvos lenkai bus mokomi ne blogesnėmis sąlygomis kaip Lenkijos lietuviai.

Dar vienas “Facebook” šovinistinės grupės narys įtikinėja: “Kai lenkams Vilniaus krašte gresia toks pavojus, tokios akcijos kaip “Karta Polaka” ar panašios yra nepakankamos. Visiems pageidaujantiems lenkams už Lenkijos valstybės ribų turėtų būti suteikta pilietybė”.

Nenurodyta kokia, bet ir taip aišku. Juk lenkai be pilietybių jokiose valstybėse nelieka. Pavyzdžiui, Lietuvoje yra Lietuvos piliečiai.

“Raginkite pažįstamus! Solidarizuokimės su Vilniaus krašto lenkais...” - dar vieno agitatoriaus komentaras.

Pacitavome švelniausius raginimus, pageidavimus ir gąsdinimus. Už Lietuvos autonomiją raginančios “Facebook” grupės veikėjai skelbia ir išgalvotus faktus, absoliučias nesąmones apie Lietuvą ir jos vadovus. Bet mūsų valdžiai turbūt tai atrodo tik vaikiški zirzimai.

Tyčiojamasi ne tik iš prezidentės

Tinklalapio autoriai tyčiojasi ir iš mūsų prezidentės Dalios Grybauskaitės. Čia ji pavadinta Lukašenka, tik su sijonu. Pravardžiuojama “demoliberalaus” Aleksandro Lukašenkos įsikūnijimu.

KORTELĖ. Lenkijos vadovai kitose valstybėse gyvenantiems lenkams teikia "lenko kortas", jomis mosikuodami veikėjai aitrina nepagrįstas viltis į išskirtines teises. Eltos nuotr.

Lietuvoje leidžiamo laikraščio “Kurier Wilenski” skyrelyje “Blog Tomasza” tyčiojamasi iš Seimo pirmininkės pavaduotojos Virginijos Baltraitienės, viešai kalbėjusios, kad triukšmas dėl lenkiškų regionų smukdymo - tai vietos valdžios noras užgožti savo nesugebėjimą dirbti. V.Baltraitienei tinklaraštyje pripieštas raudonas liežuvis. Mat politikė suabejojo, ar Vilniaus krašte netrūksta vietos specialistų, galinčių rengti projektus ir taip gauti šiam kraštui finansavimą.


Ar mūsų politikai dėl tokių separatistinių raginimų ar viešo įžeidinėjimo piktinasi? Toli gražu. Tačiau kai kažkokie dar nenustatyti chuliganai praėjusį savaitgalį Kaune, IX forto teritorijoje, ant memorialinių lentelių pripaišė 13 svastikų ir išlupo granito lentelę su Dovydo ženklu, premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Virgis Valentinavičius iškart pareiškė, kad policijos dar nenustatyti asmenys surengė neonacistinę provokaciją.

Ar Lietuvoje jau veikia neonaciai? Jei veikia, tai kodėl juos nustato ne Valstybės saugumo departamentas, bet V.Valentinavičius? O V.Valentinavičius, “nustatęs” neonacistinę provokaciją, skelbia, kad tokie veiksmai kelia pasišlykštėjimą ir pasipiktinimą. Nes provokacija įvykdyta žydų žudynių vietoje tuomet, kai Lietuva mini Holokausto metus. “Tai šventvagiška ir tokios antisemitizmo apraiškos yra visiškai netoleruotinos. Premjeras Andrius Kubilius tikisi, kad teisėsauga ras kaltuosius ir jie bus nubausti”, - kalbėjo V.Valentinavičius.

Kam taip skubėti patiems save apšmeižti? Dar išaiškės, kad vadinamieji neonaciai - eiliniai, be emigravusių suaugusiųjų priežiūros palikti paaugliai. Galintys visaip apterlioti bet kokį pastatą ar muziejų. Nebūtinai tik masinių žudynių vietas. Juk chuliganai ir mūsų kapinėse kartais išvarto kryžius, nusiaubia paminklus. Kaip vėliau išaiškėja, netgi ne satanistai ar lietuviams priešiški kitos tautybės neonaciai.

Gal tepliotojai tik padeda kovotojams su Valstybės saugumo departamento nenustatytais neonaciais toliau likti reikalingiems? O kai iš valdžios tribūnų šaukiami neonaciai neatsiliepia, juos reikia sugalvoti.

Tačiau kai socialiniame tinklalapyje lenkai reikalauja Vilniaus kraštui autonomijos, kai platina separatistines nuotaikas, niekas Lietuvos valdžioje aiškios antilietuviškos provokacijos nemato. Nors vienas “Facebook” rašinėtojas lenkiškai išvadina dabartinę Lietuvos valdžią reakcine antilenkiška vokiška organizacija “Hakata”.

Rašytojas buvo drąsesnis

Rašytojas Antanas Žukauskas-Vienuolis net 1956 metais, kai vietoj Lietuvos buvo LTSR, vis dėlto buvo drąsesnis už dabartinę nepriklausomos Lietuvos valdžią. Nors už drąsą tais laikais galėjo atsidurti už grotų.

Dvi ištraukos iš A.Žukausko-Vienuolio kalbos, pasakytos 1956 metų gruodį LTSR Aukščiausiosios Tarybos ketvirtojoje sesijoje: “prieš kurį laiką Vilniaus krašte pradėta masiškai uždarinėti lietuviškas mokyklas, o vietoje jų imta masiškai steigti lenkiškas ir prievarta per bažnyčią ir mokyklas lenkinti lietuviškiausias Vilniaus krašto sritis. 1955 metais vietoje lietuviškų mokyklų įsteigtos 367 lenkiškos vidurinės, septynmetės ir pradinės mokyklos. Ir šių mokyklų tinklas planingai ir nuosekliai plečiamas lietuvių gyvenamuose plotuose ir toliau”.

“Puiki logika: lenkiškų mokyklų steigimas lietuvių gyvenamuose plotuose nėra lenkiškas nacionalizmas, o lietuvių noras turėti savo mokyklas gimtąja kalba traktuojamas kaip lietuviškas nacionalizmas”.

Kreipimasis į prokuratūrą

Vakar Centro partija Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje įregistravo pareiškimą, kuriuo prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą piliečiui Valdemarui Tomaševskiui dėl vienos iš svarbiausių Lietuvos Konstitucijos nuostatų pažeidimo.


Centro partijos pirmininkas Arūnas Grumadas vakar “Respublikai” patvirtino šį faktą ir paaiškino, kad į prokuratūrą kreipėsi, nes V.Tomaševskis jau atvirai kvestionuoja Lietuvos valstybės vientisumo faktą, nors dėl to ne kartą yra prisiekęs Seime.

Informacija

Praėjusį trečiadienį “Respublika” paskelbė šokiruojantį pokalbį su europarlamentaru Valdemaru Tomaševskiu, kai paklaustas, kaip lenkų tautinės mažumos atstovai turėtų integruotis į Lietuvos visuomenę, prastai mokėdami lietuviškai, atkirto: “Tai jūs turite šitame krašte integruotis, nes jūs čia atvažiavote. Jūsų protėviai čia turi integruotis. O mes neturime integruotis. Čia mūsų žemė”.

Seimo vicepirmininkė V.Baltraitienė iškart V.Tomaševskio skleidžiamą demagogiją dėl Lietuvos lenkų sukritikavo, pavadino politikavimu.

“Keliamas triukšmas, kad šitas kraštas yra smukdomas, ir yra noras užgožti specialistų trūkumą bei nesugebėjimą efektyviai valdyti. Jeigu efektyviai dirbtų ta valdžia, teiktų projektus ir daugiau dėmesio skirtų ne politikavimui, o savo regionui plėtoti, tai, aš manau, būtų daug naudingiau ir galėtų daug daugiau pasiekti”, - trečiadienį Žinių radijui tvirtino V.Baltraitienė.

Premjerui A.Kubiliui prireikė visos dienos, kol prisiruošė V.Tomaševskio šovinistines kalbas komentuoti.

Ir tai, anot A.Kubiliaus, nieko rimto: “Tuos pareiškimus traktuočiau kaip šiek tiek pavargusio, besikarščiuojančio politiko pareiškimus, kurie kartais man kelia šypseną.

Man atrodo, kad V.Tomaševskis elgiasi kaip mažas vaikas, kuris nuolat skundžiasi ir kalba visiškas nesąmones, galvodamas, kad į tai bus kreipiamas didelis dėmesys. Mažas vaikas visą laiką verkdamas ir skųsdamasis siekia dėmesio, bet tėvai tokiam vaikui šeimoje (matyt, visi mes tai perėję) pradeda pataikauti, kol galų gale supranta, kad geriausias būdas vaikui padėti, kai nebekreipiamas dėmesys į tokį zirzimą”.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder