Lenkijoje skelbs referendumą dėl žemės

Lenkijoje skelbs referendumą dėl žemės

„Len­ki­jos že­mė len­kų ran­ko­se“ – su to­kiu šū­kiu len­kų žem­dir­biai tre­čia­die­nį pra­dė­jo ke­lių blo­ka­das, pi­ke­tus ir ki­tas ak­ci­jas prieš že­mės rin­kos at­vė­ri­mą už­sie­nie­čiams. Len­ki­jo­je šiuo me­tu ren­ka­mi par­ašai dėl re­fe­ren­du­mo skel­bi­mo šiuo klau­si­mu.

Len­kai, skir­tin­gai nei lie­tu­viai, tu­ri ne du mė­ne­sius, o dve­jus me­tus tam, kad su­re­gu­liuo­tų pre­ky­bos že­me klau­si­mus – iki 2016 me­tų ge­gu­žės. Ta­čiau len­kai įsi­ti­ki­nę, kad šis terminas turi būti pratęstas.

Im­tis re­fe­ren­du­mo len­kus pa­ska­ti­no Do­nal­do Tus­ko vy­riau­sy­bės už­mo­jis pri­va­ti­zuo­ti vals­ty­bi­nius miš­kus, ku­riuos val­do vals­ty­bei pri­klau­san­ti bend­ro­vė „Len­ki­jos miš­kai“. Or­ga­ni­za­to­rių įsi­ti­ki­ni­mu, miš­kų ap­mo­kes­ti­ni­mas pri­ves prie to, kad pri­va­tiems as­me­nims teks par­duo­ti vals­ty­bei pri­klau­san­čius miš­kus, ir kad ne­ma­ža jų da­lis ga­li at­si­ras­ti už­sie­nie­čių ran­ko­se.

Pa­gal Len­ki­jos kons­ti­tu­ci­ją, no­rint skelb­ti re­fe­ren­du­mą šio­je 38 mln. gy­ven­to­jų ša­ly­je, rei­kia su­rink­ti 500 tūkst. par­ašų. Or­ga­ni­za­to­riai pa­si­ren­gę jų su­rink­ti du­kart dau­giau. Jau šiuo me­tu, kaip skel­bia­ma, iki mi­li­jo­no par­ašų trūks­ta vos 100 tūkst.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder