Lietuva skelbs karą Afrikoje

Lietuva skelbs karą Afrikoje

Krašto apsaugos ministerija nusprendė, kad Lietuva turėtų siųsti savo karius į Centrinės Afrikos Respubliką, nes to paprašė Prancūzija. Tokiai idėjai jau pritarė ir Užsienio reikalų ministerija, o šalies vadovė pasirašė dekretą, kuriuo atitinkamas projektas siunčiamas tvirtinti į Seimą.

Seimo nutarimo projekte rašoma, kad reikėtų siųsti Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivį su įgula ir aptarnaujančiu personalu, kurį sudaro iki 10 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų, ne daugiau kaip 40 dienų, iki 2014 m. birželio 1 d., dalyvauti Prancūzijos vadovaujamoje operacijoje „Sangaris“ Centrinės Afrikos Respublikoje ir kitose regiono valstybėse.

Krašto apsaugos ministerija, motyvuodama, kodėl nori Lietuvą įtraukti į dar vieną svetimą karą, dėsto, esą to reikia, nes „2013 m. gruodžio mėnesį Prancūzija kreipėsi į Lietuvą ir kitas valstybes partneres, prašydama suteikti paramą jos karinėms pajėgoms, dalyvaujančioms tarptautinėje operacijoje Centrinės Afrikos Respublikoje“.

Lietuva į minėtą šalį planuoja siųsti Karinių oro pajėgų orlaivį „C-27 Spartan“ su įgula ir priežiūros personalu. Karinis orlaivis esą teiktų logistinę paramą Prancūzijos karinėms pajėgoms. Pagrindinė orlaivio su įgula ir priežiūros personalu dislokacijos vieta būtų Gabonas, iš kurio būtų vykdomi skrydžiai į Centrinės Afrikos Respubliką.

„Gavus papildomus Prancūzijos prašymus, būtų svarstoma galimybė prisidėti prie tarptautinės operacijos kitais turimais kariniais pajėgumais“, - karingai nusiteikusi Krašto apsaugos ministerija.

Šiuo metu Seimas yra suteikęs mandatą mūsų kariams dalyvauti 4 tarptautinėse operacijose: Afganistane - iki 200 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų, Kosove - iki 5, ES karinėje kovos su piratavimu operacijoje „Atlanta“ - iki 30, NATO kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijoje „Vandenyno skydas“ - iki 30 karių ir civilių.

Pasak projekto autorių, Lietuvos kariavimas Afrikoje sustiprintų mūsų šalies ir Prancūzijos santykius, suteiktų Lietuvai „galimybę aktyviai dalyvauti sprendžiant globalias saugumo užtikrinimo problemas, padidintų Lietuvos autoritetą pasaulyje“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder