Lietuvos pasiruošimą pirmininkauti ES sunku vertinti vienareikšmiškai, sako Prezidentės patarėja

Lietuvos pasiruošimą pirmininkauti ES sunku vertinti vienareikšmiškai, sako Prezidentės patarėja

Lietuvos pasirengimą nuo liepos pirmininkauti Europos Sąjungai (ES) kol kas vertinti per anksti, tačiau tam ruošiamasi atsakingai, sako vyriausioji Prezidentės patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

"Labai sunku atsakyti vienareikšmiškai ir nemanau, kad šiandien koks nors politikas ar analitikas gali taip paprastai atsakyti į šį klausimą, ar esame pasirengę ar nepasirengę", - klausiama, kaip pasirengimo procesą pirmininkavimui ES vertina Prezidentė, teigė šalies vadovės atstovė antradienio rytą "Žinių radijui".

Prezidentės patarėja pabrėžė, kad Lietuva ES pirmininkaus pirmą kartą, o visa valstybės ir diplomatinė tarnyba tam ruošiasi porą metų. Nors Lietuva turi gerai vertinamos pirmininkavimo patirties Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), Demokratų bendrijai, tačiau šios organizacijos yra ne tokios reikšmingos ir svarbios kaip Europos Vadovų Taryba.

"Bet ar taip mums pasiseks ir šį kartą? Manau, kad pagal valstybės tarnybos pasirengimą iš tiesų pasirengimas yra neblogas. (...) Visi pastebi, kad mes iš tiesų rengiamės labai atsakingai ir norime padaryti, kad tas pirmininkavimas būtų sklandus, būtų priimta kuo daugiau teisės aktų, kurie šiuo metu laukia savo eilės Europos Parlamente arba dėl kurių reikia susitarti Tarybos lygmeniu", - kalbėjo J. Neliupšienė.

Lietuva pradės pirmą kartą pirmininkauti ES Tarybai jau nuo liepos 1 dienos. Lietuvos pareigūnai ir diplomatai pirmininkavimo patirtį iš kitų ES narių ėmė kaupti dar 2006 metais, o aktyvus pasirengimas vyksta nuo 2010 metų, teigiama Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

Pirmininkavimo ES Tarybai metu planuojama daugiau kaip 200 renginių, laukiama atvykstant apie 20-30 tūkst. svečių.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder