Ministerijos slepia, kokius milijonus išleidžia klerkų ekskursijoms

Ministerijos slepia, kokius milijonus išleidžia klerkų ekskursijoms

Vyriausybės pirmojo vicekanclerio Giedriaus Kazakevičiaus ir Ministro pirmininko tarnybos Planavimo ir stebėsenos skyriaus vedėjos Eglės Rimkutės pažintinė kelionė į Naująją Zelandiją už daugiau nei 40 tūkst. litų nėra vienintelis pavyzdys, kai valdininkai dėl neaiškių tikslų eikvoja Lietuvos pinigus. Brangiau nei tolimoje saloje jie sugeba ištisas savaites sėdėti ir Šveicarijoje.

Ką G.Kazakevičius ir E.Rimkutė visą savaitę veikė Naujojoje Zelandijoje? Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis, palaiminęs šią egzotišką išvyką, vakar „Respublikai“ tvirtino, esą kelionė buvusi naudinga.

Ataskaita iš interneto

Tuo tarpu Vyriausybės interneto svetainėje jau skelbiamoje nei G.Kazakevičiaus, nei E.Rimkutės nepasirašytoje jųdviejų kelionės ataskaitoje išvardinta tik tai, ką apie Naujosios Zelandijos valstybės valdymo modelį bei ypatumus galima sužinoti ir iš interneto.

Kokios dar naudingos patirties Naujojoje Zelandijoje pasisėmė vicekancleris G.Kazakevičius? Jis šiuo metu žurnalistams nepasiekiamas.

Seimo narys Jurgis Razma jau užsiminė savo partijos lyderiui premjerui Andriui Kubiliui, kad taip išlaidavusio valdininko paslaugų vertėtų atsisakyti.

„Iš dalies sutinku, kad daug ką galima sužinoti ir internetu, tačiau gyvas bendravimas su konkrečiais pareigūnais, staiga iškilę klausimai juk neatstos interneto, - „Respublikai“ vakar sakė D.Matulionis. - Kita vertus, išvyka į Naująją Zelandiją buvo finansuota iš Europos Sąjungos lėšų ir mes galėjome rinktis tik dvi ne ES valstybes, kurios pasižymi puikiu valstybės valdymo modeliu, - Kanadą ar Naująją Zelandiją. Tiesa, ši kelionė nebuvo mano pasirinkimas - yra atskira grupė, kuruojanti tokius ES projektus“.


D.Matulionis atskleidė, kad nemažą G.Kazakevičiaus ir E.Rimkutės komandiruotės išlaidų dalį - apie 7 tūkst. litų - sudarė mokestis Naujosios Zelandijos tarpininkui, kuris tolimoje saloje Lietuvos valdininkus „suvedė“ su reikiamais pareigūnais, lydėjo vizito metu.

Atokvėpis Ženevoje

Premjero A.Kubiliaus potvarkiu į taip pat įspūdingą kelionę šiemet buvo išleista ir socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko vadovaujama delegacija. Valdininkai už mūsų piliečių pinigus net 17 dienų - nuo birželio 1-osios iki birželio 17-osios - praleido Ženevoje.

Šiame Šveicarijos mieste vyko Tarptautinės darbo organizacijos 100-oji konferencija. Tiesa, į ją dėl didelio užimtumo pats D.Jankauskas taip ir neišvyko.

Šiai ministerijai atstovavo Tarptautinių reikalų departamento Tarptautinės teisės skyriaus vedėjo pavaduotoja Karolina Anda Juodpusytė, šio departamento direktorė Rita Skrebiškienė, Socialinio draudimo ir pensijų departamento Socialinio draudimo skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vizbaraitė.

Į Ženevą kartu su valdininkėmis buvo komandiruotas ir Lietuvos ambasadorius nuolatinėje atstovybėje prie Jungtinių Tautų biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje Jonas Rudalevičius, šios atstovybės pirmoji sekretorė Renata Ališauskienė, Lietuvos profsąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovas Vytautas Šileikis.

Kadangi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valdininkės Ženevoje viešėjo nevienodą laiką, skiriasi ir jų komandiruotės išlaidos.

K.A.Juodpusytės pabuvimas Šveicarijoje mūsų mokesčių mokėtojams atsiėjo net daugiau nei G.Kazakevičiaus vojažas į Naująją Zelandiją - 22 779 litus 30 centų. G.Vizbaraitės kelionė kainavo 6400 litų 87 centus, o R.Skrebiškienės - 3613 litų 31 centą.

Pigiausiai Ženevą apžiūrėjusi R.Skrebiškienė vakar atsisakė kalbėti apie naudą, kurią gavo Tarptautinės darbo organizacijos renginyje.

Per savaitę - po puslapį

Vakar „Respublika“ gavo ir K.A.Juodpusytės ataskaitą premjerui ir Užsienio reikalų ministerijai apie Ženevoje praleistas savaites.

Trečdalį šio trijų puslapių teksto užima konferencijos darbotvarkė ir paaiškinimas, kiek delegatų iš kokių šalių atvyko. Dar puslapis skirtas valdininkus sveikinusių Vokietijos, Rusijos ir Šveicarijos vadovų kalboms.

Likęs ministerijos darbuotojos parengtos ataskaitos tekstas tėra nuorodos į interneto svetaines, kur apie šį didelio masto renginį, pasirodo, galima sužinoti net ir nenuvykus į Šveicariją.


Apie konferencijos naudą sprendžiant Lietuvos problemas K.A.Juodpusytė užsimena tik tiek, kad birželio 6-ąją mūsų šalis tapo tikrąja Tarptautinės darbo organizacijos valdymo tarybos nare trejų metų kadencijai.

„Respublikai“ pradėjus domėtis, kokios naudos Lietuvai davė trijų valdininkių išvyka į Ženevą, redakciją pasiekė anoniminis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakymas.

„Svarbu, kad tokiame darbe ne tik pateikiama Lietuvos pozicija, tokiu būdu Lietuva tampa matoma, bet taip pat tariamasi dėl paramos iš kitų valstybių, formuojamos bendros pozicijos, taigi užmezgami naudingi kontaktai darbui ateityje, suvokiami kitų valstybių interesai, - rašo anonimas iš ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus. - Dalyvavimas šioje konferencijoje suteikė galimybę dalyvauti bendrame ES grupės darbe, t.y. ugdyti įgūdžius, reikalingus derybose“.

Bet, pasirodo, patirties Ženevoje galima semtis ir kur kas kukliau - tik už 9 446 litus, tačiau šiek tiek ilgiau - nuo gegužės 16-osios iki birželio 3-osios, - Ženevoje buvo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorė Vida Augulienė. Premjero A.Kubiliaus potvarkiu ji buvo komandiruota į Pasaulio meteorologijos kongresą.

„Šis renginys vyksta tik kas ketverius metus ir mums jis yra tikrai labai svarbus, nes kongrese įgyjama didelės patirties, dalyvauti jame tiesiog būtina, - „Respublikai“ sakė V.Augulienė. - Aš suprantu, kad kelionė ir buvimas Šveicarijoje yra labai brangu, bet stengiausi kaip įmanoma taupiau dalyvauti kongreso darbe. Šiaip šie renginiai vyksta iki keturių savaičių, tačiau aš buvau mažesnį laiką“.

Slepia kelionės kainą

Šių metų balandžio 3-5 dienomis į egzotišką išvyką Abu Dabyje (Jungtiniai Arabų Emyratai) išsirengė ir energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Su savimi A.Sekmokas pasiėmė ne tik viceministrą Arvydą Darulį, Atsinaujinančios energijos šaltinių skyriaus vedėją Viktoriją Sankauskaitę, Užsienio reikalų ministerijos Strateginių sektorių politikos skyriaus vedėją Vaidotą Karvelį, bet ir atstovą spaudai Kęstutį Jauniškį.

K.Jauniškis po šios kelionės į Tarptautinės atsinaujinančios energijos agentūros sesiją tesugebėjo parašyti renginio pavadinimą, pranešti, kad buvo renkamas agentūros vadovas, priimti nenurodyti dokumentai, o Abu Dabis paskirtas nuolatine organizacijos būstine.

Pasidomėjus, kiek kainavo valdininkų vojažas į egzotišką kraštą, K.Jauniškis kategoriškai atsisakė suteikti tokią informaciją. Vėliau jis pranešė, kad Energetikos ministerija šiems metams kelionėms skirto biudžeto - 640 tūkst. litų - dar neviršijo.

„Neturi būti taip, kad Energetikos ar kitos ministerijos slėptų informaciją apie tarnautojų kelionių išlaidas, - „Respublikai“ teigė Vyriausybės kancleris D.Matulionis. - Jeigu Energetikos ministerija apie išvykos į Abu Dabį naudą pranešė tik keliais sakiniais, taip irgi neturėtų būti“.

Jurgis Razma - Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas:

Valstybės institucijos privalo vertinti kiekvienos kelionės tikslingumą, naudingumą, naudos ir sąnaudų santykį, nes tikrai dar pasitaiko atvejų, kad už valdiškas lėšas vykstama ir papramogauti, pailsėti. Toks įspūdis man susidaro vien todėl, kad grįžę iš komandiruočių valstybės tarnautojai iš esmės nieko negali papasakoti apie gautą naudą. Aš siūlysiu taikyti kur kas aukštesnius komandiruočių ataskaitų reikalavimus.

Kita vertus, kartais nesuprantama, kodėl į renginius užsienyje siunčiame žmones tik tam, kad jie parsivežtų medžiagos, kuri laisvai prieinama internete. Tikrai nebūtina skristi į Naująją Zelandiją, kad pamatytum, koks yra šios šalies valdymo modelis.

Be to, man sunku suvokti, kad šie asmenys užsienio komandiruotėse veikia po savaitę, tris. Ir tokį išlaidavimą mes tikrai prisiminsime rudenį, svarstant naują valstybės biudžetą. Tuomet bus labai nelengva visuomenei vėl sakyti apie tam tikrų asignavimų įšaldymą, lėšų trūkumą algoms valstybės tarnyboje didinti ir pan. Viešųjų finansų padėtis Lietuvoje dabar tikrai nėra labai gera, tad išlaidavimas kelionėms tikrai nepateisinamas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder