Mokesčių mokėtojai sumoka ir už begemotų stebėjimą

Mokesčių mokėtojai sumoka ir už begemotų stebėjimą

Šalies parlamentinės partijos susitarė, kad Lietuvos pirmininkavimui ES 2013 m. bus skirta 216 mln. litų, kad ir kas būtų valdžioje. Tačiau pridengus pirmininkavimu milijonai egzotiškoms valdininkų komandiruotėms jau tratinami, nė neįsitikinus, ar po 2 metų jais pasinaudoję klerkai dirbs valstybės tarnyboje.

Ministras politikams nesiaiškina

Užsienio komandiruočių gausa ypač išsiskiria Aplinkos ministerija. Seimo Audito komiteto duomenimis, per pirmąjį pusmetį Aplinkos ministerija kartu su pavaldžiomis institucijomis komandiruotėms išleido 821 tūkst. litų. Šiuo metu du jos atstovai dalyvauja Pietų Korėjoje vykstančioje JT konferencijoje apie dykumų plitimo stabdymą. Preliminariais skaičiavimais, kelionė kainuos apie 20 tūkst. litų.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai, panūdę išsiaiškinti, ar pagrįstai ministerijos valdininkai už mokesčių mokėtojų pinigus važinėja į egzotiškas šalis ir kiek biudžeto lėšų numatyta komandiruotėms kitąmet, liko nieko nepešę.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, kviečiamas paaiškinti komandiruočių pagrįstumą Seimo komitetui, vykdančiam tiesioginę jo vadovaujamos ministerijos veiklos parlamentinę kontrolę, vakar į posėdį neatvyko.

Svarstymo išvakarėse Aplinkos ministerija komitetui atsiuntė raštą, kuriame įrodinėjama, kad Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjo Vilmanto Graičiūno ir šio skyriaus vyriausiosios specialistės Dalios Gudaitienės-Holiman komandiruotė į Pietų Korėją, kur spalio 10-21 dienomis vyksta JT konferencija apie dykumų plitimą, buvo būtina, siekiant tinkamai pasirengti Lietuvos pirmininkavimui ES.

Tačiau toks paaiškinimas daugumos komiteto narių neįtikino.

Benzinui - 50 litų, egzotikai - 20 tūkstančių

Seimo narė Aurelija Stancikienė teigė specialiai pasidomėjusi atsakingose ES institucijose ir sužinojusi, kad jokios būtinybės vykti į Pietų Korėją nebuvo.

„Galbūt ES šalys donorės ir gali siuntinėti būrius valdininkų į konferencijas, kur demonstruojamos medžioklės arba sprendžiami klausimai, kad ES neatsirastų Sachara. Bet Lietuva - tikrai ne tokia šalis“, - įsitikinusi parlamentarė. Juolab kad rimtas darbas konferencijoje numatytas vos 2 dienoms, o kitos esą skirtos pramogauti.


Seimo narė kritiškai vertino ir paties G.Kazlausko bei vienos iš pavaldinių kelionę į Afriką, kuri kainavo dešimtis tūkstančių litų, o reali nauda neapčiuopiama.

„Aplinkos apsaugos inspektoriams benzinui per mėnesį skiriama 50 litų. Žmonės verčiami aplinkosaugą kontroliuoti iš kabinetų. O ministerijos valdininkų kelionėms negailima ir 20 tūkst. litų“, - palygino A.Stancikienė.

Brangios kelionės neįpareigoja

Aplinkos ministerijos kacleris Robertas Klovas gynėsi, esą ne ministerijų kaltė, kad Lietuva yra prisijungusi net prie 35 JT konvencijų ir tarptautinių protokolų.

„Seimas yra ratifikavęs konvenciją dėl dykumėjimo, ir Lietuva, kai pirmininkaus ES, turės pristatyti ne savo, o ES poziciją šioje konvencijoje“, - aiškino kancleris. Jis įtikinėjo, kad į konferenciją išvyko specialistai, kurie, atėjus pirmininkavimo laikotarpiui, bus atsakingi už tų renginių vedimą, todėl privalo pasisemti administracinių gebėjimų, praktinės patirties.

„Labai bijau, kad atėjus laikui žmonės, atsakingi už šios pozicijos rengimą, nepasikeistų ar nesusirgtų, - nuogąstavo R.Klovas. - Jei neturėsime specialistų, kurie geba organizuoti tokio lygio susitikimus, bus didelė gėda pirmininkaujant ES“.

„Kokie administraciniai gebėjimai lavinami, kai žmonės dvi savaites vaikšto po džiungles ir stebi begemotus?“ - niekaip nesuprato komiteto narys Jonas Ramonas. O kad pasirengimo pirmininkavimui ES pretekstu po pasaulį pasivažinėję valdininkai neišsilakstytų į privačias struktūras atėjus laikui realiai pirmininkauti, jis pasiūlė pasirašyti susitarimus, kad tokiu atveju valdininkai privalėtų grąžinti valstybei pinigus, išleistus jų „administraciniams gebėjimams ugdyti“.

Lauks detalių ataskaitų

Komiteto nariai stebėjosi, kad Aplinkos ministerija būsimam Lietuvos pirmininkavimui ES „prirašė“ kone trigubai daugiau komandiruočių nei kitos ministerijos.

Tuo tarpu R.Klovas įtikinėjo, esą komandiruočių finansavimas sumažintas net 55 proc., tiesa, liko neaišku, ar lėšos tiek sumenko lyginant su praėjusiais metais, ar lyginant su laikotarpiu iki krizės. Ir konkrečių skaičių apie komandiruotėms skirtas lėšas parlamentarams nebuvo pateikta.

Neturėdami ko lyginti, komiteto nariai nusprendė padaryti svarstyme pertrauką ir įpareigojo ministeriją pateikti detalią šių metų komandiruočių išklotinę bei pagrįsti su Lietuvos pirmininkavimu ES siejamų kelionių būtinumą.

„Galbūt dauguma iš tų numatytų 2 tūkst. kelionių bus apmokėtos ES lėšomis. Bet tai, kas susiję su mūsų biudžeto naudojimu, turi būti sustabdyta“, - pareiškė A.Stancikienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder