Norintiems apsiginti – papildomos kliūtys (video)

Norintiems apsiginti – papildomos kliūtys (video)

Dar praeitų metų kovo 1-ąją dieną įsigaliojęs naujas ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas paliko nežinioje daug savo sveikatą ir turtą nusprendusių ginti Lietuvos piliečių.

Įvesti pakeitimai įpareigojo dujinių ir nedidelės galios ginklų savininkus registruoti turimus ginklus policijos komisariate, prieš tai gavus būtinas medicinines pažymas bei į policijos įstaigą atsinešus pačius ginklus. Tą atlikti privaloma iki 2014 metų sausio 1-os dienos, o to nepadariusiems bus taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Dar neturinčių dujinio ginklo ir norinčių jį įsigyti lauks panaši procedūra, tiesa – leidimas turės būti išduotas dar prieš perkant savigynos priemonę. Tik pateikus šį policijos išduotą dokumentą specializuotose parduotuvėse bus galima įsigyti dujinį pistoletą (revolverį) arba nedidelės galios revolverį, šaudantį vadinamosiomis „Flobert“ mažo kalibro kulkomis.

Apsunkinant ginklo įsigijimą stengiamasi išvengti atvejų, kai perkami dujiniai ginklai perdaromi į kovinius. Tam tikslui yra išsukama pertvara, esanti dujinio ginklo vamzdyje, kuri ir trukdo išlėkti kovinei kulkai, tačiau praleidžia akis ir kvėpavimo takus dirginančias dujas.

Lietuvos teisėsaugos institucijoms ne kartą aptikus didelius kiekius tokių perdarytų ir į užsienio valstybes (kuriose jau nuo seno dujiniams pistoletams ir revolveriams reikalingi leidimai) paruoštų išvežti ginklų, buvo nuspręsta sugriežtinti šių savigynos priemonių pardavimo tvarką.

Perkantieji nežino

Nors įstatymas galioja ilgiau nei metus, ne visi pirkėjai yra su juo susipažinę. Nuo seno Lietuvoje galiojusi tvarka, jog dujiniam ginklui nusipirkti tereikia pilnametystę patvirtinančio dokumento, vis dar nepamirštama – daugelis atėję į ginklų parduotuvę nustemba, kai yra paprašomi pateikti leidimą.

„Sulaukiame labai daug pirkėjų, kurie apie naująją tvarką nieko nežino ir atėję bando įsigyti ginklą be leidimo“ - naujienų portalui VE.lt pasakojo ginklų parduotuvių tinklo „Oksalis“ direktorius bei Ginklų pirklių asociacijos prezidentas Gytis Misiukevičius.

Jam antrino ir Klaipėdoje, Herkaus Manto gatvėje jau keliolika metų įsikūrusios ginklų parduotuvės atstovas, nepanoręs atskleisti tapatybės:

„Žmonės ateina nežinodami apie leidimus. Ypač iš užsienio grįžę tautiečiai – ateina, prašo parduoti šovinių, o jiems taip pat gi reikia leidimo. Taip ir sėdime nieko neparduodami, jau trečias mėnuo į minusą...“ - pasakojo pašnekovas. 

Nuostoliai – milžiniški

Gytis Misiukevičius patvirtino, jog ginklų parduotuvių visoje Lietuvoje patiriami nuostoliai – milžiniški.

„Dabar per mėnesį visas „Oksalio“ tinklas (turintis keliolika parduotuvių visoje Lietuvoje) parduoda geriausiu atveju vieną dujinį ginklą. Anksčiau laisvai parduodavome ir po 200 „dujinukų“ per tą patį mėnesį.

Nukentėjome ne tik mes, pardavėjai. Ginklų pirklių asociacijos atliktais skaičiavimais, priėmus ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas, Lietuvos valstybė per metus praranda apie milijoną litų vien dėl nebegaunamo iš ginklų prekybos PVM“, - skaičiais stebino G. Misiukevičius.


Registruoti neskubama

Tuo tarpu jau turintys dujinį ar mažo galingumo ginklą jo registruoti policijos įstaigoje neskuba. Klaipėdos apskrities VPK Licencijavimo poskyrio viršininkas Žigintas Narmontas teigė, jog apgulties tikrai nėra.

„Dar nėra daug norinčių registruoti laikomus dujinius ginklus. Nuo 2014-ųjų visiems, kurie dar bus jų neregistravę ir negavę leidimų ginklo laikymui grės baudžiamoji atsakomybė. Galime paraginti atvykti dabar, kol dar nėra eilių.“

Pašnekovas taip pat teigė, jog dar nepasitaikė atvejų, kai atsisakoma išduoti leidimą dujiniam ar mažo galingumo ginklui: „Tie, kurie yra teisti, pas mus nesikreipia – patys žino, jog leidimų išdavimo tvarka yra griežta“. Tačiau pasak Ž.Narmonto, teistumo neturintys asmenys neturėtų bijoti – pristačius reikalingas pažymas dėl nebuvimo priklausomybės ir psichinių ligų įskaitoje, leidimas išduotas bus.

Tačiau prieš tai minėtos ginklų parduotuvės Herkaus Manto gatvėje atstovas paprieštarauja:

„Buvo atvejis – dar prieš 2011-ųjų kovo 1-ąją atėjo žmogus ir nusipirko dujinį ginklą savigynai, kadangi darbo reikalais dažnai vežiodavosi brangią techniką. Priėmus naują įstatymą, žmogus sąžiningai nusprendė iš karto gauti leidimą. Atėjus į komisariatą paaiškėjo, jog dėl kažkokių praeityje buvusių prasižengimų leidimas jam nebus išduotas. Negana to, iš karto buvo konfiskuotas ir neseniai pirktas ginklas.“

Leidimo gavimas – papildomi rūpesčiai

Nors skelbiama, jog norint gauti reikalingą licenciją tereikia užpildyti prašymą ir pristatyti pažymas iš psichikos ir priklausomybės ligų centrų, realybė ne visiems atrodo tokia paprasta.

Paaiškėjo, jog atėjus į policijos komisariatą su prieš įstatymo pataisas įsigytu ginklu ir paprašius išduoti leidimą, turimas ginklas gali būti konfiskuojamas iki to laiko, kol visos leidimo išdavimo procedūros bus užbaigtos. Tai gali užtrukti nuo kelių savaičių iki mėnesio.

Be to, nors pradžioje licencijavimo procesas ir buvo nemokamas, dabar už jį reikia mokėti 50Lt. Po kelis litus už pažymas paprašo ir psichikos bei priklausomybių ligų centrai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder