Pabėgėlius skaičiuos Seimas

Pabėgėlius skaičiuos Seimas

Politikai vakar nusprendė, kad į Lietuvą daugiau, nei sutarta, pabėgėlių priimti neketinama. Vakar vykusioje Politinėje taryboje buvo pasirašytas politinis susitarimas, kuriuo valdantieji pasisako prieš kvotų didinimą ir teigia, kad susiklosčius naujoms situacijoms klausimus dėl pabėgėlių priėmimo turi priimti ne pavieniai politikai, o Seimas.

Vakar pasirašytame politiniame susitarime išreikštas nepritarimas prievartos politikai ir paaiškinama, kodėl Lietuva negali priimti daugiau pabėgėlių, nei numatyta dabar. Jame pažymima, kad Lietuva nesutinka su nustatyta kvotų sistema ir daugiau nei 1105 pabėgėlių į savo valstybę neįsileis. Savo parašus po šiuo dokumentu padėjo socialdemokratų, „Tvarkos ir teisingumo“ ir Darbo partijų pirmininkai - premjeras Algirdas Butkevičius, europarlamentarai Rolandas Paksas ir Valentinas Mazuronis.

Pasak Seimo vicepirmininko Vydo Gedvilo, pritarimas susitarimui buvo išreikštas jau anksčiau, tiesa, į pasirašymą buvo kviestos ir opozicinės partijos, bet jos nesureagavo.

„Vakaro žinių“ kalbintas V.Gedvilas neslėpė, jog kol kas nekyla kalbų, kad reikėtų priimti didesnį pabėgėlių skaičių, tačiau skaudi patirtis rodo, kad situacija labai greitai keičiasi. „Niekas negali pasakyti, kad ateityje pabėgėlių kvotos nedidės ir vėl nekils ši problema. Iš pradžių juk buvo kalbėta apie 300 pabėgėlių, paskui apie 2000, liko 1105. Todėl toks susitarimas ir reikalingas, kad galėtume pasiruošti iš anksto, jei vėl susiklostys panaši situacija. Jei mūsų būtų prašoma priimti pabėgėlių papildomai, atsiranda galimybė šį klausimą jau perkelti į Seimą plenarinio posėdžio metu.“

V.Gedvilo teigimu, didžiausia klaida, kad Lietuvoje prieš patvirtinant 1105 pabėgėlių kvotą nebuvo atsiklausta piliečių: „Pasirašydami šį susitarimą mes aiškiai reglamentavome, kad tokius svarbius susitarimus su ES kaip pabėgėlių perkėlimas ateityje spręs tik Seimas - Lietuvos žmonių išrinkti atstovai, o ne pavieniai ministrai ar pareigūnai.“

Paklaustas, ar iš viso realu atsilaikyti prieš ES nurodymus ir sankcijas, V.Gedvilas tikina, kad didžiosios valstybės neturi diktuoti Lietuvai, ką galima įsileisti į savo šalį ir ko ne, - privalome turėti savo tvirtą nuomonę ir parodyti stiprią valią. „Manau, tikrai turime galią pasipriešinti. Juk yra nacionalinė teisė. Be to, stodami į ES, mes sutartyje nepasirašėme, kad priimsime pabėgėlius. Tokios normos nebuvo sutartyje. Mes turime laikytis ES sutarties ir vykdyti tai, ką įsipareigojome, pavyzdžiui, uždaryti atominę elektrinę. Dėl pabėgėlių mes nebuvome įpareigoti ir jei bus naujas sprendimas, mes jų nepriimsime. Blogai, kad net Seime nepasitarėme dėl 1105 skaičiaus. Išsigandome, kad ES mūsų nerems, sutikome su visomis sąlygomis. Dabar pasimokėme ir susitarimą pasirašėme iš anksto“, - patikino V.Gedvilas.

Trijų partijų pasirašytą politinį susitarimą komentavusio vidaus reikalų ministro Tomo Žilinsko teigimu, į ateitį orientuotas susitarimas nepasako nieko.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder