Parlamentarų darbas - kaip šventė

Parlamentarų darbas - kaip šventė

Seimo nariai įrodinėja, kad jie neturi laiko atostogoms. Kai kuriems jų net ir vasarą tenka triūsti po 10-12 valandų per parą. Nepaisant to, nutaikę akimirką daugelis jų išspruks iš Lietuvos į tolimus kraštus.

Psichologai įrodinėja, kad atostogos yra būtinos visiems, nes ilgai neatostogaujant prastėja ir darbo, ir gyvenimo kokybė. Todėl pakeisti įprastą gyvenimo būdą bei aplinką kartą per metus rekomenduojama visiems, net ir Seimo nariams. Gi šie tvirtina, kad net liepą ir rugpjūtį, kai daugelis mūsų mėgaujasi atostogų teikiamais malonumais, intensyviai dirba ir atostogos jiems nepasiekiama pramoga.

Kai kurie jų vis dėlto prisipažįsta darbo turintys kur kas mažiau nei vykstant Seimo sesijoms. "Mūsų darbas - kaip šventė, o šventės - kaip darbas", - juokauja socialdemokratė Irena Šiaulienė.

Atostogauti nenori

Parlamentarų darbą reglamentuojančiame Seimo statute atostogos nėra numatytos. Konstitucinis Teismas beveik prieš dešimt metų yra paskelbęs, kad, pagal Konstituciją, parlamentarai privalo priimti jų darbo sąlygas nustatantį įstatymą. Tam prieš kelerius metus buvo sudaryta speciali ekspertų grupė, kuri parengė Seimo narių garantijų įstatymą, bet jį parlamentarai atmetė.

Galima tik spėlioti, kodėl tautos išrinktieji nenori atostogų. Juk šiuo metu plenariniai posėdžiai nevyksta, o rudens sesija prasidės tik rugsėjo 10 d. Galbūt ilsėtis, kaip eiliniai mirtingieji, jie nenori todėl, kad tuomet jiems nebūtų skiriamos išmokos kanceliarinėms išlaidoms? Juk 2 000 Lt per mėnesį tikrai nemenka parama. O dažnas parlamentaras už šiuos pinigus nuomojasi automobilį.

 

Galbūt ilsėtis, kaip eiliniai mirtingieji, seimūnai nenori todėl, kad tuomet jiems nebūtų skiriamos išmokos kanceliarinėms išlaidoms? Juk 2 000 Lt per mėnesį tikrai nemenka parama. O dažnas parlamentaras už šiuos pinigus nuomojasi automobilį. Vyginto SKARAIČIO ("Vakaro žinios") nuotr.

Konservatorius Pranas Žeimys sutinka su tokia versija. "Aš pats balsavau už atostogas, kodėl kiti nekėlė rankų - nežinau. Nors frakcijose buvo sutarta balsuoti už. Gal ir dėl pinigų. Juk apskaičiavus vidutinį darbo užmokestį kompensacija už atostogas būtų mažesnė nei dabar gaunama alga", - "Vakarų ekspresui" sakė P. Žeimys.

Jis sutiko, kad vasarą, kai nevyksta plenariniai ir komitetų posėdžiai, darbo nėra daug. "Vasarą kokių nors darbų pats sau neprisigalvoju, nesu toks beprotis", - sakė Pajūrio apygardoje išrinktas Seimo narys.

Jis prisipažino, kad gavęs Seimo valdybos leidimą buvo išvykęs į Rusiją, į žmonos gimtinę - Toržoko miestą Tverės srityje.

Atsiliepė ne visi

"Vakarų ekspresas" pasidomėjo, ką rugpjūtį veikia Vakarų Lietuvoje išrinkti Seimo nariai? Iš vienuolikos parlamentarų tarnybinio telefono ragelį pakėlė ne visi.

Įdomu, kokias parlamentines pareigas vykdė tvarkietė Jolita Vaickienė ir tvarkietis Remigijus Žemaitaitis, kad net nebeturėjo jėgų atsakyti į skambutį?

Darbo dienos neužtenka

Seimo pirmininko pavaduotojas pagėgiškis Kęstas Komskis "Vakarų ekspresui" guodėsi, kad net rugpjūtį, kai nevyksta plenariniai Seimo posėdžiai, jam tenka suktis it bitutei.


"Kartais 8 valandų neužtenka, todėl darbo diena trunka ir 10 ar net 12 valandų. Praėjusią savaitę dvi su puse dienos praleidau Vilniuje, dalyvavau Seimo valdybos posėdyje. Kadangi kuruoju Seimui pavaldžių valstybinių įstaigų veiklą, darbo tikrai užtenka. Pusantros dienos atėmė darbas su rinkėjais. O kur dar įvairūs susitikimai? Dabar esu Klaipėdoje, važiuoju į Šilutę, vakare teks dalyvauti vaikų plenero atidaryme", - nesuskaičiuojamus darbus vardijo Seimo narys.

Vis dėlto jis prisipažino, kad norėtų tris ar keturias dienas skirti pasyviam poilsiui.

"Tomis dienomis norėčiau išvis neatsiliepti į skambučius, tik knygas skaityti. Dabar skaitau Aleksandros Marininos knygą, ir dar vieną, kurios pavadinimo nenorėčiau sakyti, nes ji yra sukėlusi šiokį tokį negerą atgarsį. Norėčiau jas ramiai užbaigti, tačiau - be šansų", - guodėsi K. Komskis.

Ruoš bylas homoseksualams

Užtat jo partijos kolega Petras Gražulis aiškino neturėsiantis ką veikti per atostogas.

"Gal kokį pusdienį ir pagulėčiau ant smėlio, ne ilgiau. Kol kas ruošiu bylas homoseksualams ir šalinu su homoseksualų eitynėmis susijusias pasekmes. Lankausi pas gydytojus, gydau sužalojimus, rankos iki dabar tirpsta. Ką tik skambino iš vienos televizijos, teko važiuoti į Kauną. Va, jūs paskambinote. O mano skyrybų byla, manau, baigsis taikos sutartimi. Ten buvo tik emocijos", - greitakalbe bėrė tautos atstovas.

Darbas - kaip poilsis

Socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnė I. Šiaulienė aiškino, kad kiekvieno parlamentaro darbo grafikas individualus, tačiau net ir rugpjūtį jie privalo atlikti savo prievoles rinkėjams.

"Ką tik buvau susitikusi su rinkėja, kuri turėjo priekaištų greituosius kreditus išduodančioms bendrovėms. Savaitgalį dalyvavau Žemaitijos krikšto jubiliejiniuose renginiuose. Ten pusė Seimo dalyvavo. Tačiau ta riba, kur Seimo nariui yra darbas, o kur poilsis, yra labai nežymi. Mes kartais juokaujame, kad mūsų darbas - kaip šventė, o šventės - kaip darbas", - aiškino I. Šiaulienė.

Ji sakė važiuoti į šiltus kraštus ir gulėti ant smėlio nė kiek netrokštanti: "Kadangi gyvenu Klaipėdoje, tai man tik 5 kilometrai iki tos jūros ir galiu gulėti ant smėlio. Kita vertus, visą dieną po miestą nesitrini ir skiri laiko savo reikmėms. Namuose ir sode yra daug nebaigtų darbų, kuriuos reikėtų atlikti. Tad net ir neturėdamas atostogų savo poreikiams laiko tikrai galima susiorganizuoti", - kalbėjo Seimo narė.

Bėgs iš Lietuvos

E. Gentvilas nevyniojo žodžių į vatą ir tiesiai šviesiai rėžė, kad šiuo metu nepersidirba.

"Aišku, turiu susitikimų, ir į Kauną teks važiuoti, tačiau tikrai netenka dirbti po 8 valandas. Nevaidinu, kad dirbu prakaituodamas, tačiau nėra ir taip, kad nieko neveikčiau", - aiškino pokalbininkas.

E. Gentvilas prisipažino, kad dar šį mėnesį dešimčiai dienų ištrūks iš Lietuvos ir važiuos pas dukterį į Prancūziją.

"Su draugais išsinuomojome kemperį. Keltu persikelsime per jūrą į Kylį, o iš ten pamažu važiuosime į Prancūziją", - atostogų planais pasidalijo parlamentaras.

Partinės smulkmenos

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis į klausimą, ar turi daug darbo, taip pat neturėjo ką atsakyti.

"To darbo daug nėra. Komitetų posėdžiai nevyksta, bet į Vilnių vis tiek kartais atvažiuoju. Labiau dirbu partinį darbą, lankau partijos skyrius, susitikinėju su gyventojais, jei gaunu kokį nors jų skundą, aiškinuosi. Į jokį užsienį važiuoti neketinu, prisivažinėjau, kai buvau ministras", - teisinosi E. Masiulis.

Į Libiją

Užtat kelioms dienoms ištrūkti iš Lietuvos rengiasi darbietis Raimundas Paliukas.

"Apie šią kelionę jau informavau Seimo valdybą ir gavau jos sutikimą. Tai nebus nei su parlamentine veikla susijusi išvyka, tačiau ir ne poilsinė. Rugpjūčio pabaigoje kelioms dienoms vyksiu į Libiją, kur gyvena mano sūnus", - prisipažino R. Paliukas.

Jis taip pat sutiko, kad šiuo metu darbo nėra labai daug, nepaisant to, nuolat susitikinėja su žmonėmis: "Jau beveik savaitę esu Klaipėdoje, tačiau dar prie jūros nebuvau. Gal rytoj nuvažiuosiu? Turiu susitikimų, kvietimų dalyvauti įvairiuose renginiuose. Tačiau darbo mažiau nei tuomet, kai vyksta plenarinės sesijos. Tuomet įvairūs posėdžiai prasideda 9 valandą ryte, o tęsiasi iki 19 valandos ir ilgiau."

Konservatorius Naglis Puteikis prisipažino ir rugpjūtį susitikinėjęs su rinkėjais. "Grąžinu skolas klaipėdiečiams. Darau tai, ką per Seimo sesija negalėjau daryti", - teigė jis.

Užregistravo pataisą

Vienas svarbiausių Seimo narių darbo rodiklių - pasiūlyti naujų įstatymų ar jau galiojančių teisės aktų pataisų projektai. Nuo liepos 4 d., kai įvyko paskutinysis plenarinis pavasario sesijos Seimo posėdis, buvo užregistruoti vos keli teisės aktų projektai. Iš mūsų regione išrinktų parlamentarų pasižymėjo Agnė Bilotaitė. Ji liepos 17 dieną Seimo sekretoriate užregistravo Atmintinų dienų įstatymo pataisą. Klaipėdos rajone išrinkta seimūnė siūlo į atmintinų dienų sąrašą įtraukti ir kovos su korupcija dieną, kuri būtų minima gruodžio 9 d.

Be to, ji gyrėsi šiuo metu rengianti įstatymo projektą dėl valdininkų materialinės atsakomybės: "Daviau užduotis komandai. Čia ne taip paprasta, kaip atrodo. Reikia ir galiojančių teisės aktų analizę atlikti, kitus darbus nuveikti. O į užsienį gal ir išvažiuosiu. Vokietijoje gyvena mano mama, tad dabar būtų tinkamiausia proga ją aplankyti".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder