Parlamentines lėšas tenka atiduoti buvusiai žmonai

Parlamentines lėšas tenka atiduoti buvusiai žmonai

Seimo nariams neleidžiama pasirašyti išperkamosios nuomos sutarčių ir už Seimo pinigus įsigyti transporto priemonės. Bet nedraudžiama automobilį nuomotis iš sugyventinės ir padėti jai išsimokėti už prabangų automobilį iš Seimo pinigų. Ir remontuoti sugyventinės automobilį galima, ir padangas už Seimo lėšas pakeisti galima. Svarbiausia, kad būtų pasirašyta nepriekaištinga teisinė sutartis.

Gera važiuoti naujokui Seimo nariui Arvydui Mockui iš rūpestingos buvusios žmonos išsinuomotu galingu prabangiu visureigiu. Arūno Cironkos koliažas

Ar daug kam pavyksta išleisti pinigus taip, kad piniginėje neliktų nė cento? Retai kada pirkinių į krepšelį įsidedi tiek, kad atiduoti tenka paskutinius pinigus, o pakračius piniginę joje nieko nelieka. Nors centas, nors du - vis tiek lieka.

Ir patys Seimo nariai tvirtino, kad iki paskutinio skatiko niekada neišleidžia. Visi dievagojosi savo sunkiai uždirbtus pinigus taupantys. O valstybės? O valstybės skirtus pinigus kanceliarijai ir reprezentacijai ne vienas Seimo narys iššluoja iki paskutinio cento. Ir taip metai po metų, kadencija po kadencijos. Ir kai tik šalyje didėja vidutinis mėnesinis darbo užmokestis, didėja ir politikų išlaidos kanceliarijai.

Iššlavė švariai

Seimo narių senbuvė Vilija Aleknaitė-Abramikienė. Ji valstybės skiriamų lėšų sąskaitą iššlavė taip švariai, kad neliko nė vieno cento, ką jau kalbėti apie vieną kitą eurą. Jeigu skaičiuotume eurais, Seimo nariai kanceliarinėms reikmėms ir reprezentacijai gali išleisti maksimalią 8 tūkst. 124 eurų ir 42 centų sumą. Jeigu vis dar skaičiuojate litais, kiekvieno Seimo nario reprezentacija ir kanceliarija gali kainuoti 28 tūkst. 52 litus per metus. Tiek politikė ir išleido. Lygiai tiek, kiek galima. Didžiausią sumą politikė skyrė automobiliui, kuris, kaip nuo seno įprasta, yra geriausia reprezentacijos priemonė. Ir įsipilk tiek benzino, kad sąskaita ištuštėtų tiek, kiek maksimaliai ištuštėti gali. Automobilio kurui ir remontui politikė išleido be kelių centų 16 tūkst. litų, dar apie pusantro tūkst. litų kainavo reprezentacinio automobilio draudimas.

- Ar savo asmeninę sąskaitą irgi nuolat ištuštinate iki paskutinio cento? - pasiteiravome politikės Vilijos Aleknaitės-Abramikienės.

- Naudojuosi kortele, bet paskutinio cento niekada neišleidžiu.

- O kaip pavyksta iki nulio išleisti valstybės skirtus pinigus?

- Aš iki paskutinio cento niekada neišleidžiu, nežinau, ką jūs čia turite omenyje. Noriu pasakyti, kad kai jus išrinks į Seimą, tada ir pamatysite. Yra žmonių, kuriems ir pritrūksta, o man tai ne. Nėra draudžiama pirkti suvenyrus.

- Bet jiems išleidote nedaug - 324 litus?

- Aš visko taip smulkmeniškai nežiūriu. Man svarbu, kad buhalterija viską patikrina, Seimo Etikos komisija pasižiūri. O kaip leidžiu skirtus pinigus, niekas neturi rūpintis. Aš visada balsuoju už tai, kad parlamentinės išlaidos būtų nedidinamos, manau, kad jų pakanka. O jeigu kada nors jas panaikins, irgi neverksiu.

- Jeigu jau užsiminėte apie panaikinimą, gal teiksite tokį siūlymą, nes tokios iniciatyvos dar niekas neparodė?

- Kolegos, kurių apygarda toli, neišgyventų.

- Apygarda, kurioje jūs balotiruojatės - Vilniuje, šalia centro. Kodėl tiek daug pinigų išleidžiate automobiliui?

- Mano apygarda visa Lietuva.

V.Aleknaitė-Abramikienė buvo teisi, ji anaiptol ne visuomet iki paskutinio cento išleidžia valstybės skiriamus pinigus reprezentuotis. 2013 metais į valstybės biudžetą sugrįžo net 4,96 lito, kurių politikė neišleido.

Tėvynės labui

Seimo senbuvis yra ir Remigijus Ačas. Transporto priemonės nuomai R.Ačas pernai išleido 21 tūkst. 302 litus ir 46 centus, 58 litus išleido gėlytėms ir suvenyrams, ir žiūrėk, politikas jau reprezentatyvus. Benziną jis pilasi iš savų. Nes šitiek sumokėjus už transporto priemonės nuomą, dar pridėjus už kompiuterio nuomą, pinigų kurui iš valstybės kišenės ir nebeliko. Tiesa, nuo politiko reikmių varganam valstybės biudžetui dar atliko 156 litai ir 47 centai arba 45 eurai ir 34 centai. O čia tai sąžinė! Galėjo įsipilti degalų, bet neįsipylė. Pinigų paliko vargstantiems.

2013 metais kitas Seimo senbuvis Mantas Adomėnas irgi turėjo sąžinės, varganam valstybės biudžetui paliko 295 litus. Galėjo įsipilti degalų, bet neįsipylė. Galėjo parnešti žmonai gėlių, bet neparnešė. Irgi paliko vargstantiems.

O 2014-aisiais? O praėjusiais metais M.Adomėnas iššlavė viską iki paskutinio cento. Labai daug kainavo reprezentacinis automobilis: 22 200 litų nuoma, 4466 litai ir 55 centai atsiėjo brangiai išnuomoto automobilio eksploatacija. 484 litus kainavo M.Adomėno pirktos gėlių puokštės, šiek tiek kainavo kanceliariniai niekučiai, ir į varganą valstybės biudžetą nebegrįžo nė cento.

Išsklaidė abejones

O kaip su parlamentinėmis lėšomis elgiasi Seimo naujokai? Tokie gi neturėtų pulti visomis keturiomis prie lovio...

Seimo narys socialdemokratas Arvydas Mockus Seime pirma kadencija, tačiau valstybės lėšas naudoja išties išradingai.

Savo lėšas jis sako taupantis, niekada neišsileidžiantis iki paskutinio cento. Sako, kad visuomet turi atsidėjęs rytojaus dienai. Pagal nekilnojamojo turto deklaraciją, atsidėjęs turto turi už pusantro milijono litų.

Sako, būtų neėmęs pinigų už kanceliarines išlaidas, bet kažkas suabejojo, kodėl jis nesinaudojantis privilegijomis. Kad žmonėms nekiltų abejonių, A.Mockus sako išsinuomojęs mašiną iš bendrovės „Arvirida“.

A.Mockus išsiskyręs. Kadaise buvo klestintis verslininkas, dar ir kandidatuodamas į Seimą buvo įmonės savininkas. O dabar įmonės nebeturi. Pardavė buvusiai žmonai Aurelijai už simbolinę kainą. Dabar A.Mockaus įsuktą verslą, įmonę „Arvirida“, valdo vienintelė akcininkė - buvusi jo sutuoktinė. „Man patarė, kad kai esi Seimo narys, geriau nieko neturėti. Aš nežinojau, kad galima turėti akcijų. Pasirodo, galima. Bet man taip patarė“, - prisipažino parlamentaras.

Akcijų versle nebeturintis A.Mockus iš savo buvusios žmonos nuomojasi automobilį. Ne už savo, už kanceliarijos lėšas. „Metų vidury pradėjau mašiną nuomoti, nes pradėjo klausinėti, kodėl aš nieko neimu už kanceliarines“, - paaiškino politikas.

Suremontavo

Politikas tvirtina, kad automobilį iš savo buvusios sutuoktinės išsinuomojo dar ir prispirtas reikalo, mat pardavęs savo transporto priemonę neturėjo kuo važinėti. O taip jau sutapo, kad buvusiai žmonai kaip tik tuo momentu reikėjo pinigų, kad baigtų išsimokėti už transporto priemonę.

„Buvo trys ar keturi mėnesiai. Pabandėm nuomotis, nes man reikėjo. Ką reiškia reikėjo? Reikėjo, nes mašina buvo neišmokėta, reikėjo pabaigti išsimokėti. Ir kad neprisikabintų, kad aš naudojuosi mašina ir visiškai nemoku. Reikėjo, taip ir buvo padaryta“, - paaiškino politikas.

Per kelis mėnesius už nuomą politikas sako sumokėjęs visai nedaug - 3,5 tūkst. litų. „Kuro neperku už kanceliarines lėšas, per metus gal 20-30 litrų įsipyliau“, - patikslino politikas.

Betgi suvestinėse nurodyta, kad nuomojamos transporto priemonės eksploatacijai išleista beveik 10 tūkst. litų. „Padangos pirktos. Reikia padangas pasikeisti. Mano mašina BMW X5. Aš visada važinėju su normaliom mašinom, aš sau leidžiu. Viena padanga 1200 litų kainavo. Skaičiuokite“, - pasiūlė politikas. Suskaičiavome. Padangoms išleista 4800 litų. O kur dar 5000 litų?

„Kiekviena mašina reikalauja remonto. Kaladėlių pakeitimas daugiau kaip 1000 kainuoja. Skaičiuokite. Mašiną aš remontuojuosi tik servisuose. Seimo autoūkyje pasiremontuoju, apskaičiuoja ir atskaičiuoja iš kanceliarinių lėšų“, - paaiškino A.Mockus.

Taigi A.Mockaus buvusios sutuoktinės automobilio detalės buvo atnaujintos už 10 tūkst. litų, pridėta dar ir už nuomą. Kelis mėnesius Seimo nario nuomotas automobilis valstybei kainavo beveik 14 tūkst. litų. Bet automobilio Seimo narys nebeturi. Šiais metais sako išsinuomojęs kitą. Galimas daiktas, šį vėl prireiks remontuoti.

Šeima ant moralės pamatų

A.Mockus formaliai su žmona išsiskyręs, tačiau iki šiol tebegyvena. „Mes gražiai sutariame, gražiai bendraujame, gyvename normaliai ir gal vėl susituoksime“, - net neslepia Seimo narys.

Savo buvusią sutuoktinę jis tebevadina žmona. Pasakoja, kaip ji juo rūpinasi, paruošia pusryčius, nuolat lydi į Vilnių. „Ar jumis kas nors rūpinasi? Manimi rūpinasi žmona“, - sakė pašnekovas.

Žodžiu, politikas su buvusia sutuoktine gyvena kaip ideali pora. Ir kai politikas pasakojo apie savo darnų šeimyninį gyvenimą, jo šalia klausėsi Aurelija, dabartinė sugyventinė, buvusi oficiali sutuoktinė. O išsiskyrė... Išsiskyrė prispirti reikalo. „Moraliai mes kartu. Tik juridiškai mes atskiri vienetai. Visas mūsų turtas atskirtas“, - pasakojo politikas.

- Jeigu gyvenate kartu, vedate bendrą ūkį, vadinasi, automobilį iš Seimo lėšų išsinuomojote iš savo šeimos? - pasitikslinome Seimo nario Arvydo Mockaus.

- Išsinuomojau iš visai svetimos firmos.

- Firma jau nebepriklauso jūsų sutuoktinei Aurelijai? - pasitikslinome.

- Taigi aš sakiau, kad išsiskyręs. Mes išsiskyrę. Man ta firma visiškai svetima.

Apie automobilio nuomą ir remontą pasiteiravome ir buvusios A.Mockaus žmonos Aurelijos. „O kodėl aš turiu pasakoti. Aš ne Seimo narė. Aš tik akcininkė“, - paaiškino moteris.

„Duok Dieve, kad visi taip naudotų kanceliarines išlaidas, kaip aš naudoju. Aš naudoju sąžiningai. Aš darau plakatus, aš spausdinu straipsnius. Ir per televiziją pasirodau. Mano pinigai, ir aš jų neskaičiuoju. Jeigu reikia, tai reikia. Pridedu kartais ir iš atlyginimo, - dėstė A.Mockus. - Aš esu verslininkas, sąžiningas žmogus, per daug sąžiningas“.

Sąžiningas žmogus valstybės skiriamas lėšas reprezentacijai ir kanceliarijai iššlavė tuščiai. Dalis jų atiteko sugyventinės valdomai bendrovei. „Mano įmonė visada mokėjo mokesčius, vien „Sodrai“ kokias sumas sumokėdavo. Nepradėkite, kad čia daug ar mažai“, - kaip vertinti pamokė politikas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder