Pokalbis su Diana Vilyte: Korupcija bus naikinama ir viršuje

Pokalbis su Diana Vilyte: Korupcija bus naikinama ir viršuje

Mėnesį Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus poste dirbanti Diana Vilytė vakar susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite. Užduotis: panaikinti landas korupciniams sandoriams ir pažeidimams.

Po susitikimo buvo pranešta, kad tiek prezidentės, tiek D.Vilytės nuomonė sutapo - reikia daugiau kontrolės. Iš patikrintų 69 praėjusių metų sutarčių net 63 sutartyse nustatyta pažeidimų. O ypač daug dėmesio turi būti skiriama vykdomiems savivaldybių pirkimams.

Anot prezidentės, visi viešųjų pirkimų sutarčių pažeidėjai ir piktnaudžiautojai turėtų prarasti galimybę toliau dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, jiems reikia taikyti adekvačias ekonomines sankcijas, o ne apsiriboti tik neveiksminga administracine atsakomybe. D.Vilytė atkreipė dėmesį, kad kol kas joks įstatymas nenumato ribojimų pažeidėjams vėl dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose. Tiesa, jie turėtų atsirasti kartu su naujuoju Viešųjų pirkimų įstatymu 2016 m. balandį.

Vis dėlto neaišku, kaip ateityje bus su tuo skaidrumu. ES jau iki 80 proc. viešųjų pirkimų atliekama remiantis ekonominio naudingumo vertinimo kriterijumi. Vakar prezidentūroje apgailestauta, kad Lietuvoje tokių - vos 7 proc. Kitais atvejais renkamasi pagal mažiausios kainos kriterijų. Deja, sulaukiama nemažai verslininkų skundų, kad didesnę kainą pasiūlę dalyviai pasirenkami laimėtojais dėl politikų simpatijų ir antipatijų.

- Jūsų pirmtakas Viešųjų pirkimų tarnyboje Žydrūnas Plytnikas ne kartą yra pareiškęs, kad viešieji pirkimai tapo politikų verslu, per kurį uždirbami pinigai savoms įmonėms, gaunami „otkatai“. Ar per pirmąjį darbo mėnesį jau tuo spėjote įsitikinti? - „Vakaro žinios“ klausė Dianos VILYTĖS.

- Taip, politikų įtaka viešuosiuose pirkimuose vis dar yra reikšminga, viešieji pirkimai vis dar yra politizuoti. Būtina siekti tai išgyvendinti, nors tai be galo sunku. Manau, veiksmingiausias instrumentas yra viešumas. Mes savo ruožtu, jei tik turėsime kokios informacijos, ją būtinai viešinsime ir bandysime šiais klausimais bendradarbiauti su žiniasklaida. Juk dažnai pasitaiko atvejų, kai su kokiu nors politiku susijusi bendrovė nuolat laimi viešuosius pirkimus. Tokią informaciją reikia atiduoti visuomenės teismui, kad ji žinotų, kiek tas politikas vertas palaikymo kituose rinkimuose.

- Tačiau juk matome ir atvirkščią reiškinį: vienos įmonės politikų proteguojamos, o kitoms kišami pagaliai į ratus? Pavyzdžiui, suomių „Fortum“ atveriamos visos durys, tačiau lietuviai tiekėjai vadinami oligarchais.

- Kaip jau minėjau, viešųjų pirkimų sritis yra ta sritis, kuri labai politizuota. Politikų sąsajos su verslo struktūromis egzistuoja. Ir jūs tą žinote, ir aš tą žinau.

- O jei iš prezidentūros sulauksite raginimo prisidėti prie „oligarchų“ išvijimo iš Lietuvos?

- Aš jau ilgai gyvenu šitame pasaulyje ir nelabai pasiduodu panašiems spaudimams, kad ir iš ko jie būtų. Bet aš tikrai tikiu, kad prezidentė tokių dalykų nedarys. Jei taip įvyks, aš pasitrauksiu iš posto.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder