Pradėtos skaičiuoti grybų sezono aukos

Pradėtos skaičiuoti grybų sezono aukos

Prasidėjęs grybavimo sezonas jau pareikalavo pirmųjų aukų - praėjusią savaitę Vilniuje mirė senolė, rinkusi ir valgiusi, kaip ji manė, ūmėdes. Ligoninėse prasidėjo darbymetis toksikologams ir reanimatologams, o Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro konsultantams kasdien tenka atsakinėti į apsinuodijimą grybais įtariančių skambučius.

Supainioti nesudėtinga

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro konsultantė, gydytoja klinikinė toksikologė Jūratė Margerienė „Respublikai“ teigė, kad grybavimo mėgėjai turi būti labai budrūs - grybai tikrai nėra tas maisto produktas, kurio galima drąsiai prisirinkti, sudėti į puodą, išvirti ir valgyti.

Nuodingi grybai gali sukelti labai daug sveikatos problemų, o kai kurie žmonės prastai pasijunta net ir paskanavę valgomų grybų, nes grybai - sunkiai virškinamas maistas.

Sunkius, o kartais ir mirtinus apsinuodijimus sukelia nuodingi grybai. Iš Lietuvoje žinomų apie 400 rūšių grybų, nuodingų yra apie 40. Ir jie daug „klastingesni“ už nenuodingus grybus.

Dažniausiai apsinuodijama nuo­dingą grybą supainiojus su valgomu. Vis dėlto jautresnę virškinimo sistemą turintys žmonės gali skųstis sunkumu skrandyje, skausmu epigastriume, pykinimu, vėmimu ir viduriavimu net ir nevalgę nuodingų grybų. Tokiais atvejais šie per keletą valandų po grybų valgymo atsiradę simptomai dažniausiai praeina savaime per 2-4 valandas.

„Pavojingiausios žmogaus sveikatai ir net gyvybei yra įvairios musmirės, kurios auga tuo pat metu kaip ir ūmėdės, laukiniai pievagrybiai, kalpokėliai - būtent tie grybai, kuriuos, kiek girdėjau, dabar bene dažniausiai ir renka grybautojai, - sakė gydytoja. - Musmirės labai „prisiderina“ prie aplinkos, sugeba pasislėpti samanose ar aukštoje žolėje. Jei žmogus grybauja kultūringai - nerauna grybų, o juos pjauna, kad negadintų grybienos, musmirę „išduodančio“ sijonėlio gali ir nepastebėti. O vienas toks grybas puode yra mirtinas visai šeimai“.

Inkubacinis laikotarpis ilgesnis

J.Margerienės teigimu, apsinuodijimas nuodingais grybais nuo paprasto apsinuodijimo skiriasi visų pirma tuo, kad jam būdingas ilgas inkubacinis laikotarpis - apie 12 ir daugiau valandų. Tad apsinuodiję žmonės kreipiasi į Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą praėjus parai ar net daugiau po to, kai valgė grybų. Dažniausiai jie grybų net neįtaria, nes įsivaizduoja, kad jais apsinuodijus prastai pasijuntama jau po kelių valandų.

Jei žmogus teigia valgęs grybų daugiau nei prieš parą, jam biuro konsultantai rekomenduoja tuojau pat kreiptis į ligoninę, nes labai didelė tikimybė, kad jis „pasilepino“ mirtinai nuodingais grybais.

Apsinuodijimas grybais gali pasireikšti labai įvairiai - galvos skausmais, virškinamojo trakto negalavimu, vėmimu, viduriavimu. Vis dėlto kad ir kokie simptomai pasireikštų, J.Margerienės teigimu, pavalgius grybų ir prastai pasijutus geriau jau rizikuoti apsijuokti ir dešimt kartų nuvažiuoti į ligoninę pasitikrinti, nei vieną kartą uždelsti.

Įtarus apsinuodijimą grybais ligoninėje atliekami specifiniai tyrimai ir nustatoma, ar žmogaus organizmas intoksikuotas nuodingais grybais, ar ne. Jei atsakymas teigiamas - medikai turi priešnuodį. Kuo anksčiau jis panaudojamas, tuo mažesnė liūdnos baigties tikimybė. Net jei medikams žmogaus gyvybę ir pavyksta išgelbėti, pakenkiama kepenims, tad paskui laukia ilgas ir sunkus gydymas.

Gydytoja toksikologė J.Margerienė dar kartą primena grybavimo mėgėjams: nereikėtų rinkti nežinomų grybų, valgyti grybų svečiuose, nes nežinai, kas ir ką rinko, jei prastai pažįsti gybus - nepirkti jų turguje. Esant bent menkiausiam įtarimui, kad galėjai apsinuodyti grybais, - važiuoti į artimiausią ligoninę, o ten jau medikai žinos, ką daryti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder