Premjeras: V. Landsbergis dar ilgai bus didžiausią tarptautinį autoritetą turintis lietuvis

Premjeras: V. Landsbergis dar ilgai bus didžiausią tarptautinį autoritetą turintis lietuvis

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius garbingo 80-ojo jubiliejaus proga pasveikino Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos- Atkuriamojo Seimo Pirmininką, Europos Parlamento narį Vytautą Landsbergį. Pasak Premjero, Šaltąjį karą laisvasis pasaulis laimėjo ir dėl V. Landsbergio lyderystės.

„V. Landsbergis buvo, yra ir dar ilgai bus didžiausią tarptautinį autoritetą turintis lietuvis, dabar Europos Parlamente veiksmingai ginantis vertybes, kurios brangios Lietuvai, Europai, visam civilizuotam pasauliui. Man 20 metų tenka būti šalia V. Landsbergio politikoje. Ir per visą tą laiką nenustoju mokytis iš jo ir nenustoju stebėtis", - sakoma Vyriausybės vadovo sveikinime.

Pasak Ministro Pirmininko, atmintyje ir istorijoje visiems laikams lieka pakilūs Sąjūdžio metai, kai drąsus V. Landsbergio žodis pabudino ir pakėlė visą tautą į žygį už Lietuvos laisvę ir demokratiją.

„Tačiau neužmirškime - V. Landsbergio vaidmuo istorijoje yra žymiai didesnis - jis neapsiribojo vien mūsų laisvės byla. Gražaus jubiliejaus proga verta priminti, kad Lietuva kartu su Sąjūdžiu, kuriam vadovavo V. Landsbergis, pirmoji sovietmečiu ėmėsi tikrinti, kur yra Michailo Gorbačiovo „perestroikos" ribos", - teigia Ministras Pirmininkas.

Pasak Premjero, „V. Landsbergio lyderystė galų gale lėmė tai, kad Lietuva, žengdama priešakyje visos sovietų imperijos jos išardymo reikaluose, iš esmės garantavo ne tik taikų savo laisvės pasiekimą, bet ir visos Sovietų Sąjungos subyrėjimą".

„Tai lėmė daugelį kitų tarptautinių politinių procesų, kurių kulminacija buvo Berlyno sienos griūtis 1989-ųjų rudenį. Siena griuvo didele dalimi todėl, kad nuo 1988 vasaros Sąjūdis ir Profesorius, labai nuosekliai stumdami „perestroikos" ribas vis toliau, pasiekė, kad SSSR ir jos valdomo „socialistinio lagerio" žlugimo procesai būtų negrįžtami", - rašoma Ministro Pirmininko sveikinime.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder