Prezidentė: jei laiku nebus priimti sprendimai stiprinti ES integraciją, rizikuojame euro zonos likimu

Prezidentė: jei laiku nebus priimti sprendimai stiprinti ES integraciją, rizikuojame euro zonos likimu

Europos Vadovų Tarybos posėdyje dalyvaujanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, jog artėjant antrajai sunkmečio bangai būtina stiprinti ES ekonominę ir politinę integraciją, kad išvengtume skaudžių padarinių.

„Šioje Vadovų Taryboje mūsų laukia sprendimai dėl ES ateities. Europa nepajėgia atremti globalių finansinių iššūkių ir užtikrinti ekonomikos augimo. Artėja antroji sunkmečio banga. Jei laiku nebus priimti sprendimai stiprinti ES integraciją, rizikuojame euro zonos likimu. Skaudžias pasekmes patirsime visi", - sakė Prezidentė.

Lietuvos vadovė pabrėžė, jog ES privalo nuosekliai veikti dviem kryptimis - laikytis griežtos finansinės drausmės ir tuo pačiu metu įgyvendinti priemones ekonomikai stiprinti. Prezidentės teigimu, negalima skatinti augimo didinant šalių skolą.

Briuselyje susirinkę ES valstybių ir vyriausybių vadovai ieško išeičių, kaip spręsti ekonominio sunkmečio problemas ir paskatinti Europos ekonomikos augimą.

Susitikime ketinama patvirtinti ekonomikos augimo paktą („Compact for Growth and Jobs").

EVT posėdyje taip pat bus pateiktos konkrečios rekomendacijos, kaip kiekviena ES narė galėtų stiprinti savo ekonomiką. Lietuvai skirtos rekomendacijos numato deficito mažinimą, pensijų reformos įgyvendinimą, užimtumo, ypač jaunimo, skatinimą, skurdo ir socialinės atskirties mažinimą, valstybės įmonių reformą ir pastatų energetinio efektyvumo didinimą.

Susitikime Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompėjus (Herman Van Rompuy) pristatys kartu su Europos Komisija, Eurogrupės ir Europos centrinio banko prezidentais parengtą ataskaitą, kuriame teikiami siūlymai reformuoti ekonominę ir pinigų sąjungą. Į šį procesą turėtų būti įtrauktos visos euro zonos ir prie jos prisijungti siekiančios ES šalys. Ataskaitoje pateikiami siūlymai bankų priežiūrą perduoti į ES rankas, sukurti bendrus indėlių garantavimo mechanizmus, stiprinti fiskalinę sąjungą ir kurti integruotą ekonominės politikos sistemą.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder