Prezidentė: Rusijai svarbiau apginti ir išsaugoti Bašaro al Asado režimą nei kovoti su ISIS

Prezidentė: Rusijai svarbiau apginti ir išsaugoti Bašaro al Asado režimą nei kovoti su ISIS

Rusija, veikdama Sirijoje, siekia priartėti prie Vakarų ne tam, kad padėtų jiems spręsti globalias problemas, o tam, kad išspręstų savo vidines problemas, sugrąžintų ir įteisintų diplomatines išimtis, sako Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Duodama interviu Vokietijos valstybiniam radijui Lietuvos vadovė sakė, kad, jeigu tikėsime informacija gauname iš NATO valstybių, tik labai nedidelė Rusijos operacijų dalis yra nukreipta tiesiogiai kovai su "Islamo valstybe" (ISIS).

"Iš pradžių tai buvo apie 10 procentų, šiuo metu yra apie 20 procentų. Likusi dalis nukreipta prieš Bašaro al Asado (Bashar al Assad) opoziciją ir yra skirta jo režimui paremti. Tai rodo, kad Rusija vis dėlto siekia šiek tiek kitokių tikslų. Jai daug svarbiau apginti ir išsaugoti B. al Asado režimą, nei kovoti su ISIS", - interviu sekmadienį transliuotame vokiečių radijuje sakė D. Grybauskaitė.

Lietuvos Prezidentė mano, kad Rusija, veikdama Sirijoje ir siekdama priartėti prie Vakarų, nesiekia spręsti globalių problemų.

"Jų tikslas yra išspręsti savo vidines problemas, sugrąžinti ir įteisinti diplomatines išimtis. Jie nori parodyti, kad yra svarbūs. Problema Sirijoje buvo ta, kad operacijos kovai su ISIS nebuvo pakankamai veiksmingos, ir Rusija pasinaudojo galimybe užimti tuščią lyderio vietą. Pažįstame Rusiją ir netikime tuo, ką jie sako. Stebime, ką jie daro, ir vertiname jų elgesį remdamiesi faktais. Nematau, kad Rusija iš tiesų artėtų prie Vakarų, naujausi įvykiai tikrai to nerodo", - teigė D. Grybauskaitė ir priminė incidentą, kai JAV karo laivas plaukė į Klaipėdą, prie jo imituodami ataką priartėjo Rusijos naikintuvai iš Kaliningrado. Tuo, pasak D. Grybauskaitės, Rusija demonstratyviai parodė agresiją NATO sąjungininkų ir Vakarų šalių atžvilgiu.

"Jie parodė, kad siekia kelti sąmyšį ir pažeidžia visas tarptautines sutartis ir susitarimus", - teigė D. Grybauskaitė.

Klausiama, ar galima tai palyginti su incidentu Turkijoje, D. Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad Rusijos elgesys Baltijos regione ir su šalimis, kurios nėra NATO narės, pavyzdžiui, su Švedija, rodo, kad Rusija tarptautinėje arenoje jaučiasi susilpnėjusi ir bando siekti savo tikslų jėga. Pasak Prezidentės, Rusija nori sugrįžti į Vakarų valstybių ratą jėgos keliu, demonstruodama agresiją.

NATO ambasadoriai trečiadienį Briuselyje susitinka su Rusija. Tai bus pirmasis susitikimas po dvejų metų. Pasiteiravus, ar tai suteikia vilties, kad vėl taps įmanoma bendradarbiauti ar bent jau užmegzti dialogą su šia valstybe, D. Grybauskaitė sakė nenorinti kalbėti apie viltis.

"Konkrečiai matau, ką jie daro Kaliningrade, kaip elgiasi Baltarusijoje ir Baltijos jūroje. Darau prielaidą, kad su Baltarusija jie susitarė šios šalies teritorijoje įrengti karinę bazę. Tai reiškia, kad Lietuva bus apsupta Rusijos karinių dalinių, dislokuotų Kaliningrade ir Baltarusijoje. Ir aiškiai suvokiame: tol, kol jie nesiliaus elgtis agresyviai ir tęs provokacijas, mes negalime kalbėti apie viltį ar tikėjimą. Norėtume pamatyti kitokį elgesį", - interviu Vokietijos valstybiniam radijui sakė D. Grybauskaitė.

Lietuvos vadovė taip pat teigė, kad norėtų daugiau NATO karių ir įtikinamos atgrasymo taktikos mūsų regione, visose Baltijos valstybėse ir Lenkijoje, "nes nesvarbu, ką Rusija sako ir kokią propagandą skleidžia, faktas yra tas, kad matome agresyvius veiksmus ir patiriame provokacijas".

Pasak Prezidentė, reikia NATO dalinių ir būtina stiprinti nuosavas pajėgas. D. Grybauskaitė paminėjo, kad Lietuva suformulavo ambicingesnius gynybinius uždavinius, modernizuoja kariuomenę, perka naują ginkluotę, įskaitant "Boxer" šarvuočius iš Vokietijos, pastaraisiais metais sukūrė greitojo reagavimo pajėgas, grąžino privalomąją karo tarnybą.

"Tai reiškia, kad pirmiausia darome tai, kas yra mūsų galioje, ir tik tada prašome sąjungininkų pagalbos", - nurodė D. Grybauskaitė.

Taip pat D. Grybauskaitė pasisakė ir dėl būtinų sprendimų, ketinamų priimti NATO viršūnių susitikime birželį.

"Privalome greičiau priimti sprendimus ir koreguoti politiką pagal geopolitinę situaciją, nes gyvenimas ir iššūkiai keičiasi labai sparčiai. Turime greičiau susitarti, kaip į tai reaguoti. Matome, kaip per pastaruosius dvejus metus pasikeitė iššūkiai ir kaip pablogėjo saugumo situacija dėl agresyvaus Rusijos elgesio mūsų regione. Turiu galvoje ne tik karines, bet ir kibernetines atakas. Vos prieš kelias dienas buvo atakuoti mano kanceliarijos, Seimo ir Vyriausybės puslapiai. Nuolat patiriame informacinius antpuolius, propagandą ir vadinamojo nekonvencinio karo veiksmus. Taigi Varšuvoje turime siekti, kad mūsų regione būtų dislokuota daugiau NATO karių. Juk minėtasis bandymas sutrukdyti JAV laivyno laivui yra naujas reiškinys, kuriam turime rasti atsaką. Tam mums reikia stipresnių karinių oro pajėgų. Esamus gynybos planus turime nuolat atnaujinti atsižvelgdami į besikeičiančias grėsmes. Kariniu atžvilgiu Rusija išlieka didžiausia grėsmė ir viršūnių susitikimas Varšuvoje turi į šią problemą atkreipti dėmesį", - ragino šalies vadovė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder