Prezidentė: šaunamojo ginklo panaudojimo tvarka turi atitikti aukščiausius europinius standartus

Prezidentė: šaunamojo ginklo panaudojimo tvarka turi atitikti aukščiausius europinius standartus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmadienį susitikusi su vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu, pabrėžė įstatymų, reglamentuojančių šaunamojo ginklo naudojimo tvarką, tobulinimą, kad tai atitiktų aukščiausią europinę praktiką.

Kaip po susitikimo informavo šalies vadovės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė, Prezidentė su vidaus reikalų ministru aptarė pasienyje įvykusį incidentą, kurio metu žuvo aštuoniolikmetis jaunuolis, taip pat kalbėjosi apie priemones, kurios padėtų sustiprinti ir modernizuoti sienos apsaugą ir kitas priemones, kurios ateityje padėtų išvengti tokių incidentų.

Pasak Prezidentės, tik pradėjusio gyvenimą jauno žmogaus gyvybę nusinešusi tragedija reikalauja imtis neatidėliotinų priemonių, kad ateityje būtų išvengta tokių beprasmių mirčių. Tam, šalies vadovės įsitikinimu, reikia ne tik taisyti įstatymus, modernizuoti sienos apsaugą, bet ir keisti ydingą praktiką bei požiūrį į žmogaus gyvybę.

"Prezidentė įsitikinusi, kad turime sukurti tokią teisinę bazę, kad ir prieš žmones nebūtų naudojama perteklinė jėga, bet kad ir pats pareigūnas būtų apsaugotas nuo neteisėtų veiksmų, kad pareigūnas turi būti garantuotas, kad elgiasi teisingai", - Prezidentės poziciją perdavė šalies vadovės atstovė.

Prezidentės nuomone, šaunamojo ginklo panaudojimo tvarka turi atitikti aukščiausius europinius standartus ir Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką, pagal kurią mirtį galinti sukelti jėga gali būti panaudota tik kraštutiniais, išimtinais ir neišvengiamai būtinais atvejais, t. y. tik tuomet, kai sulaikomas asmuo kelia pavojų pareigūno ar kito asmens gyvybei ar sveikatai, arba yra įtariamas padaręs smurtinį nusikaltimą.

Taip pat vidaus reikalų ministras paragintas užtikrinti, kad pareigūnams netrūktų žinių, įgūdžių ir praktikos naudojant šaunamąjį ginklą.

Prezidentės teigimu, būtina nedelsiant modernizuoti sienos apsaugą ir kuo skubiau diegti modernias sienos apsaugos sistemas - tai svarbu ne tik kovojant su kontrabanda, taip pat ir aštrėjant migracijos problemoms. Šiuo metu tik 32 proc. valstybės sausumos sienos yra saugoma naudojantis moderniomis priemonėmis.

Vidaus reikalų ministras S. Skvernelis sakė, kad susidariusi situacija verčia atlikti tuos darbus, kurie šalyje nedaryti dešimtmečiais. Jis priminė pirmą Lietuvos pralaimėtą bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl pareigūno ginklo panaudojimo 1998 metais - tuomet, nors ir buvo padaryti pakeitimai dėl ginklų naudojimo, jie vis dėlto nebuvo įgyvendinti.

"Iš esmės, nelabai kas ir padaryta nuo to laiko. Mes vėl turime situaciją ir vėl (...) (šiandien) aptarėme, kad iš esmės turime peržiūrėti, kas buvo paminėta, ir teisinę bazę. (...) Visų specialiųjų policijos, VSAT, Viešojo saugumo tarnybos ir kitų mūsų subjektų ginklų panaudojimo sąlygos yra skirtingos, nors iš esmės visi atlieka tą pačią funkciją. Dabar nežinau, misija įmanoma ar neįmanoma, mes tai turime padaryti, kad ginklo panaudojimo sąlygos bent jau vidaus reikalų sistemoje visoms tarnyboms būtų vienodos. Dar daugiau: šiandien galime paimti atskirus straipsnius, kurie vienas kitam prieštarauja, ir paliekame eiliniam pareigūnui per kelias sekundes įvertinti teismų praktiką, pažiūrėti, kokie ten straipsniai reglamentuoja, ir tada priimti vieną ar kitą sprendimą. Dėl to tikrai tokių atvejų neturi būti ir, kas šiandien buvo aptarta, turi būti aiškiai įstatymiškai sureglamentuota pagrindinės sąlygos, kada galima (naudoti ginklą, - ELTA), ir po to institucijų vadovai, galbūt tai būtų ministro įsakymu, kaip ir rekomendacijos arba aiškinamieji dokumentai, pareigūnas turi automatiškai žinoti pabudęs naktį iš streso, miego, kada jis gali naudoti iš teisinės pusės šaunamąjį ginklą", - kalbėjo ministras.

Jis siūlė atskirti šaunamojo ginklo naudojimą prieš transporto priemonę ir prieš asmenį. Pasak S. Skvernelio, dabar pareigūnai turi tenkintis pasenusia ginkluote, turi mažai priverstinio stabdymo priemonių ir pan. Savo praėjusią savaitę išplatintą laišką pareigūnams vidaus reikalų ministras motyvavo profesionaliu pareigūnų pareigų atlikimu, kad jie nebūtų situacijos įkaitais, o interpretuojant įstatymus neliktų "kraštiniais".

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad įtariamojo mirtis "rodo nekokybišką mūsų pasienio funkcijų atlikimą", ir dėl pareigūno veiksmų paragino atlikti "rimtą tyrimą". S. Skvernelis tikino su Prezidente šios jos pozicijos neaptaręs.

"Žiūrėkime plačiau, ne tik į vieno ar kito šalies pareigūno pasisakymą. Dalis visuomenės jau nuteisė, dalis visuomenės jau išteisino. Visgi esame teisinė valstybė, ir aš galvoju, kad bet kokiu atveju tokiose jautriose istorijose tašką turi padėti tiek ikiteisminis tyrimas, tiek, jeigu reikės, ir persikels į kitas stadijas teismas. Tikrai neturėtume pareigūno pasmerkti, pasakyti, kad jis jau kaltas ar nekaltas yra", - teigė ministras. Pasak jo, Prezidentė šioje vietoje, "matyt, yra Lietuvos žmonių pusėje".

S. Skvernelis taip pat informavo, kad dėl tragiškai pasibaigusių kontrabandininkų gaudynių Druskininkų apylinkėse yra pradėti trys ikiteisminiai tyrimai - dėl neatsargaus gyvybės atėmimo, dėl kontrabandos ir neteisėto disponavimo akcizinėmis prekėmis bei dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ir pareigūnui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder