Radiacinės saugos centras: įvykiai Japonijoje stebimi

Radiacinės saugos centras: įvykiai Japonijoje stebimi

Per Japoniją sukrėtusį žemės drebėjimą nukentėjusioje Fukusimos atominėje elektrinėje, kur buvo užfiksuotas dalies branduolinio kuro sukepimas, šeštadienį įvyko sprogimas.

Gautomis žiniomis, sužeisti keli žmonės. 

Radiacinės saugos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos ėmėsi visų priemonių situacijai stebėti bei visuomenės sveikatai užtikrinti, jeigu Lietuvos gyventojams kiltų pavojus dėl avarijos Japonijos Fukušimos atominėje elektrinėje, teigiama Radiacinės saugos centro (RSC). tinklalapyje paskelbtame pranešime. 

Sutankintas Aplinkos apsaugos agentūros valdomos ankstyvojo perspėjimo sistemos Lietuvoje veiklos dažnis, registruojant dozės galią aplinkoje, stebimi Europos šalių teikiami dozės galios duomenys (aplinkos radioaktyvumo duomenys) EURDEP tinkle, sakoma pranešime. 

Paskelbta, jog per žemės drebėjimą nukentėjusioje Fukušimos atominėje elektrinėje šeštadienį prasidėjo nevaldoma grandininė branduolinė reakcija. 

Kol kas nėra duomenų apie išmetimus į aplinką už avariją patyrusios Fukušimos atominės elektrinės ribų. Japonijos ūkio, prekybos ir pramonės ministerijos pateiktoje informacijoje teigiama, kad radioaktyvusis cezis pateko tik į pačios atominės elektrinės aplinką. 

Jeigu radioaktyvios medžiagos iš avariją patyrusio reaktoriaus pateks į aplinką, Lietuvos gyventojams bus pateikta prognozė, kada jos gali pasiekti mūsų šalies teritoriją, teigiama RSC pranešime. Tam bus atliekamas radioaktyviųjų medžiagų pernašos modeliavimas naudojant tam skirtą programą ARGOS. 

Situacija Japonijoje yra nuolat sekama, visos atsakingos institucijos įsijungusios į parengtį reaguoti, vertinti esamą situaciją bei teikti rekomendacijas gyventojams dėl priemonių, kurios užtikrintų žmonių sveikatos apsaugą, jeigu situacija pasikeistu taip, kad reikėtų imtis apsaugomųjų priemonių Lietuvos gyventojams apsaugoti nuo radioaktyviųjų medžiagų galimo poveikio, tikina RSC. 

Po galingiausio Japonijos istorijoje žemės drebėjimo ir po jo sekusio cunamio Japonijoje, žiniasklaidos duomenimis, keturiose atominėse jėgainėse buvo sustabdyta 11 reaktorių. Japonijos ūkio, prekybos ir pramonės ministerija informavo, kad šeštadienį vienoje iš atominių elektrinių Fukušima-1 prasidėjo nekontroliuojama branduolinė reakcija. Gamyklos teritorijoje aptikta radioaktyviojo cezio, kuris galėjo atsirasti dėl branduolinės reakcijos. Sutrikus reaktoriaus aušinimo sistemai reaktoriuje pradėjo kilti temperatūra ir slėgis. Pasak žiniasklaidos, galimi radionuklidų išmetimai ir į orą. 

Fukušimos atominė elektrinė yra įsikūrusi maždaug už 250 km nuo Japonijos sostinės Tokijo, kuriame gyvena 30 mln. žmonių. Jau anksčiau naujienų agentūros pranešė, kad iš šios zonos evakuota 2 tūkst. gyventojų. Vėliau paskelbta, kad planuojama evakuoti visus žmones, gyvenančius 10 km spinduliu. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder