Ragino prezidentę išsaugoti laisvą spaudą

Ragino prezidentę išsaugoti laisvą spaudą

Vilniaus Daukanto aikštėje susibūrę aktyvistai prašė prezidentės Dalios Grybauskaitės išsaugoti "Respublikos" dienraštį, paskelbusį apie veiklos nutraukimą.

Daugiau nei 30 žmonių būrys, kad nebūtų apkaltintas nesankcionuoto mitingo organizavimu, pasidalijo į dvi grupes. Policijos pareigūnai, iš pradžių įtariai žiūrėję į susirinkusiuosius, su jais pasikalbėjo ir jokių veiksmų nesiėmė.

Pasak pikete dalyvavusio Tautininkų sąjungos vadovo Juliaus Pankos, šalyje turi būti įtvirtintos piliečių teisės skaityti tokią spaudą, kokią jie patys renkasi.

"Piliečiai turi reaguoti į šį dalyką. Čia ne žurnalistų problemos, kad yra ribojamas laisvas žodis. Teisė gauti objektyvią informaciją iš įvairių šaltinių yra viena pagrindinių žmogaus ir piliečio teisių", - sakė J. Panka.

Anot jo, vartotojai patys turi nuspręsti, koks leidinys yra etiškas, koks ne, ir pasirinkti, ar jį skaityti.

"Mes, kaip vartotojai, patys nuspręsime, ar leidinys yra etiškas, ar ne. Mokėdami pinigus, prenumeruodami, pirkdami arba nepirkdami, patys nustatome sankcijas ir lengvatas leidiniui. Valstybės institucijos tikrai neturėtų kištis", - teigė jis.

J. Pankos teigimu, Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija neturėtų spręsti, ką pripažinti neetišku, taip pagal įstatymą atimdama PVM lengvatas ir galimybę dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

"Matau, kad tokia teisė iš šios institucijos turi būti atimta. Žinoma, yra tam tikros normos, kurios neturi būti toleruojamos. (...) Bet turime prokuratūrą ir teismus. Žurnalistų etikos komisija turi būti savireguliacijos institucija ir tikrai neturėtų turėti tokių svertų, kuriuos gali paspausti politikai", - teigė jis.

Pasak jo, niekas negali paneigti, kad komisijos nariai nėra spaudžiami vienos ar kitos politinės partijos ar politiko.

"Visi yra žmonės ir visi yra paveikiami. Jie nėra davę priesaikos kaip teisėjai ar Seimo nariai", - kalbėjo Tautininkų sąjungos vadovas.

Anot J. Pankos, prezidentės įsikišimas būtų naudingas tiek demokratijai Lietuvoje, tiek jos pačios rinkiminei kampanijai.

"Prezidentė daug kalbėjo kampanijos metu apie demokratiją, pilietiškumą ir taip toliau. Prašome, kad ji įsikištų į šį procesą ir padėtis būtų kuo greičiau atitaisyta, sankcijos nuimtos ir žodžio laisvė apginta. (...) Vienas iš įsikišimo būdų, kas dabartinės rinkiminės kampanijos metu jai būtų labai naudinga, yra aiškiai ir drąsiai pasakyti, kad neetiškų leidinių nėra, šis įstatymas yra absurdiškas ir turi būti kuo greičiau panaikintas. Manau, kad į tai atsižvelgtų ir Vyriausybė, ir Seimas", - sakė jis.

Kaip ELTA jau skelbė, pastaruoju metu Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija neetiškais pripažino du didžiausius nacionalinius dienraščius "Lietuvos rytą" ir "Respubliką", rašiusius apie nacionalizuoto banko "Snoras" aferas bei šio banko bankroto administratorių N. Kuperį ir jo pirmtaką Saimoną Friklį (Simon Freakley). LŽLEK per du posėdžius vien "Respubliką" nubaudė 11 kartų.

Balandžio pabaigoje LŽLEK dienraštį "Respublika" priskyrė profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų kategorijai. Pagal Pridėtinės vertės mokesčio įstatymą profesinės etikos nesilaikantiems leidiniams galioja 21 proc., o ne lengvatinis 9 proc. PVM tarifas, kuris taikomas daugumai laikraščių, žurnalų ir kitų periodinių leidinių. Be to, leidinį pripažinus neetišku, jam neleidžiama dalyvauti valstybės institucijų viešuosiuose pirkimuose, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas tokiam leidiniui negali skirti lėšų.

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis pirmadienį pareiškė nedelsdamas inicijuojąs Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimą, kurį priėmus būtų panaikinta galimybė privačių subjektų sudaromai LŽLEK cenzūruoti spausdintas žiniasklaidos priemones. Ministras ragina komisiją iki tol, kol atitinkami pakeitimai bus priimti, susilaikyti nuo nepagrįsto pridėtinės vertės mokesčio tarifo didinimo spaudos leidiniams.

Įstatymo pataisą Seime ketinama įregistruoti šią savaitę ir tikimasi, kad priimti pavyks dar Seimo pavasario sesijoje.

Dienraštis "Respublika" pranešė po antrojo Prezidento rinkimų turo nutrauksiąs savo veiklą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder