Rasa Budbergytė nuo antradienio pradės dirbti finansų ministre

Rasa Budbergytė nuo antradienio pradės dirbti finansų ministre

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pasirašė dekretą, kuriuo nuo antradienio, birželio 21 d., finansų ministre skiria teisininkės išsilavinimą turinčią socialdemokratę Rasą Budbergytę, prieš tai dirbusią Europos audito rūmuose.

Prezidentė, pasak vyriausiosios patarėjos ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Linos Antanavičienės, per susitikimą su kandidate pabrėžė, kad pagrindinis iššūkis trumpam laikotarpiui skiriamai ministrei - suvaldyti priešrinkiminį finansinį populizmą.

"Finansiniai įsipareigojimai turi būti pasverti ir atitikti šalies galimybes. Turime gyventi ne pažadais, o pagal išgales", - šalies vadovės poziciją perdavė L. Antanavičienė.

Šiaip ministrei teks atsakomybė rudenį pateikti 2017 m. valstybės biudžeto projektą. Prezidentės teigimu, formuojant jį prioritetu turi išlikti šalies gynyba ir socialinis šalies žmonių saugumas.

"Taip pat ypatingą dėmesį būtina skirti ilgalaikiams šalies įsipareigojimams ir tarptautinių institucijų, tokių, kaip Europos Komisijos (EK), Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijoms dėl produktyvumo, inovacijų, technologijų įsisavinimo", - teigė L. Antanavičienė.

Būsima finansų ministrė pabrėžė, kad ji yra atsakingos fiskalinės politikos šalininkė.

"Atsakinga fiskalinė politika reikalauja (...), kad populistiniai rinkiminiai dalykai būtų suvaldyti", - sakė R. Budbergytė.

Ji tarp savo prioritetų pirmiausia įvardijo kitų metų biudžetą.

"Šiuo metu pateikti asignavimų valdytojų papildomi poreikiai viršija 2016 m. biudžetą 1 mlrd. 800 mln. , todėl dėl daugelio dalykų, matyt, reikės ieškoti vidinių resursų, galvoti apie tai, kad neprisiimti finansinius ilgalaikius įsipareigojimus, net, jeigu tai gali būti susiję su tam tikromis reformomis, todėl, kad ekonomika auga, ir kartais gali pasirodyti, kad savaiminis ekonomikos augimas gali garantuoti pinigų pagausėjimą. (...) Finansinis valstybės stabilumas turi būti garantuojamas laikantis fiskalinės drausmės, efektyviau surenkant mokesčius, kontroliuojant pajamas, išlaidas, kovojant su šešėline ekonomika, ir diskutuojant, vertinant visus poreikius ir žiūrint į prioritetus", - sakė R. Budbergytė.

Būsima finansų ministrė prioritetais įvardijo socialinės atskirties mažinimą, protingą, pagrįstą darbo užmokesčio ir pensijų didinimą, šalies saugumą ir socialinio modelio įgyvendinimą.

R. Budbergytė finansų ministro poste keičia socialdemokratą Rimantą Šadžių, kuris išvyksta dirbti į Europos audito rūmus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder