Rašytojui T.Venclovai siūloma suteikti Vilniaus miesto garbės piliečio vardą

Rašytojui T.Venclovai siūloma suteikti Vilniaus miesto garbės piliečio vardą

Poetui, publicistui, visuomenės veikėjui, Jeilio universiteto (JAV) profesoriui Tomui Venclovai už nuopelnus Vilniui ir Lietuvai siūloma suteikti Vilniaus miesto garbės piliečio vardą. Tokį siūlymą Vilniaus miesto taryba pateiks trečiadienį vyksiančiame posėdyje.

T. Venclova žinomas pasauliui kaip mokslininkas slavistas, kelių pasaulio universitetų garbės daktaras, visuomenės veikėjas, pelnęs ne vieną apdovanojimą už toleranciją, kultūrinę ir visuomeninę veiklą, kuri jungia tautas, nevengia nepatogių klausimų ir siekia juos spręsti. T. Venclova yra žinomas poetas, kurio kūryba įtraukta į Lietuvos mokyklų programas.

"Vilnius turi pelnytą teisę ir pagrindą didžiuotis, kad jame subrendo tokia iškili asmenybė, o suteikus Vilnius miesto garbės piliečio vardą T.Venclovai, būtų įtvirtinti poeto ir jo mylimo miesto ryšiai visiems laikams", - sako Vilniaus memorialinių muziejų direkcijos direktorė Birutė Vagrienė, teikusi šio vardo suteikimui Tomo Venclovos kandidatūrą.

Be to, šiais metais sukanka 35-eri metai, kai Paryžiaus leidinyje "Kultūra" buvo išspausdintas vienas pačių žinomiausių T. Venclovos kūrinių - kartu su Česlavu Milošu 1978 metais parašytas dialogas Vilniaus tema "Vilnius kaip dvasinio gyvenimo forma", iš kurio nemažai pasaulio žmonių pirmą kartą sužinojo apie Lietuvos ir Vilniaus problemas. Vilniaus vaizdai iškyla T. Venclovos poezijoje, Vilniaus gyventojai, architektūra ir įžymybės talentingai aprašyti jo knygose "Vilnius. Vadovas po miestą" (2001), "Vilniaus vardai" (2006), "Vilnius. Asmeninė istorija" (2011).

Vilniaus miesto garbės piliečio vardas suteikiamas nuo 1996 m. už ypatingus nuopelnus Lietuvai ir Vilniaus miestui. Vilniaus garbės piliečio vardas yra aukščiausias įvertinimas, kurį miestiečiai gali suteikti. Miesto garbės piliečiu gali tapti ir Lietuvos Respublikos, ir užsienio valstybių piliečiai.

Jei Tarybos nariai pritars, T. Venclova taps vienuoliktuoju Vilniaus garbės piliečiu. Vilniaus garbės piliečiai taip pat yra buvęs JAV prezidentas Ronaldas Reiganas (Ronald Reigan), Islandijos politikas, diplomatas Džonas Boldvinas Hanibalsonas (Jon Boldvin Hanibalson), monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, pasaulinio garso muzikantas Mstislavas Rostropovičius, JAV politikas Denis Hasteras (Dennis Haster), Nobelio literatūros premijos laureatas, poetas Česlavas Milošas, poetas Justinas Marcinkevičius, JAV politikas Zbignevas Bžezinskis (Zbigniew Brzezinski) ir buvęs Vilniaus universiteto rektorius akademikas Jonas Kubilius, grupės "Antis" lyderis Algirdas Kaušpėdas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder