Referendumo iniciatoriai: žmonės buvo prigąsdinti

Referendumo iniciatoriai: žmonės buvo prigąsdinti

Referendumo iniciatoriai kaltina valdžią ir partijas prigąsdinus žmones, todėl jie nesitiki didelio rinkėjų aktyvumo sekmadienį vykstančiame referendume.

"Menko (rinkėjų aktyvumo tikiuosi. - ELTA), nes valdžia ypač prigąsdino žmones, ypatingai primelavo, ypatingai sabotuoja šitą reikalą. Prieš tokią jėgą, kuri mesta prieš mus, kovoti vien idėja yra vistik be galo sunku", - sakė referendumo iniciatorius Pranciškus Šliužas.

Savo tėviškėje, Kaišiadorių rajono Dainių kaime, gyvenantis referendumo iniciatorius teigė pats savo valios dar neišreiškęs.

"Važiuosiu truputį vėliau, apie pietus,nes įdomu bus pažiūrėti, ar mano kaimynai jau buvo. Aš eisiu balsuoti čia pat, vietinėje rinkimų apylinkėje, čia - apie 600 rinkėjų, kuriuos aš bene visus pažįstu", - sakė P. Šliužas.

Referendumą palaikančios Tautininkų sąjungos vadovas Julius Panka nespekuliavo galimo rinkėjų aktyvumo referendume prognozėmis, tačiau iš jo argumentų buvo galima suprasti, kad irgi didelių skaičių nesitikima

"Labai sunku pasakyti, kadangi buvo labai daug kaltinimų, kai kurios partijos gądino savo narius, kad neitų balsuoti. Kaip žinome, ir policija pradėjo kai kuriuos tyrimus tiems, kurie pasirašė už referendumą. Žiūrėsime, ar tauta išsigando, ar ne", - sakė J. Panka.

Partijos vadovas sekmadienį dirba Vilniaus licėjuje įsikūrusioje rinkimų komisijoje. Apie 9 val., jis naujienų agentūrai ELTA sakė, kad referendume jo komisijoje jau buvo balsavę apie 20 žmonių.

"Dar sunku daryti išvadas (dėl rinkėjų aktyvumo. - ELTA), per dvi valandas atėjo apie 20 žmonių. Kadangi rinkimų komisijoje dirbu pirmą kartą, tai tikrai nežinau, ar tai normalus rinkėjų aktyvumas, ar ne, dar pamatysime", - sakė J. Panka.

Pirmuosius išankstinius rinkėjų aktyvumo duomenis visoje Lietuvoje Vyriausioji rinkimų komisija skelbs 11 val.

Sekmadienį Lietuvoje vyksta referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams ir pačio referendumo inicijavimo sąlygų. Tam, kad jis įvyktų, reikalingas didesnis nei 50 proc. rinkėjų aktyvumas.

Šiuo referendumu siekiama įrašyti Konstitucijoje, kad žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos Respublikos piliečiams ir valstybei.

Taip pat norima nustatyti, kad valstybinės ir bendruomeninės reikšmės gamtos išteklių išgavimo ir naudojimo klausimai būtų sprendžiami tik referendumu.

Tačiau šiame referendume bus sprendžiami ne tik su žemės pardavimu užsieniečiams ir išteklių gavyba susiję dalykai, bet ir paties referendumo iniciatyvos klausimai.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder