Rimantas Jonas Dagys kaltinamas sėjantis paniką dėl mokesčių

Rimantas Jonas Dagys kaltinamas sėjantis paniką dėl mokesčių

Jungtinės (Liberalų ir centro sąjungos ir Tautos prisikėlimo partijos) frakcijos seniūno Algio Čapliko teigimu, valdančioji koalicija nepritaria Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko Rimanto Jono Dagio antradienį viešai išsakytiems pasvarstymams dėl "Sodros" gelbėjimo didinant mokesčius.

"R. J. Dagio pasvarstymai su valdančiosios koalicijos sprendimais neturi nieko bendra. Tai tėra asmeninė jo nuomonė, ir labai gaila, kad politikas viršija savo įgaliojimus ir sėja paniką", - sakė A. Čaplikas.

Liberalcentristai visada pasisakė prieš mokesčių didinimą, ypač esant sunkiai ekonominei situacijai.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas liberalcentristas Artūras Melianas akcentavo, kad siūlomas nekilnojamojo turto apmokestinimas neišspręs įsisenėjusių socialinio draudimo sistemos problemų. "Reikalinga esminė socialinio draudimo sistemos reforma ir ekonominio našumo didinimas", - sakė A. Melianas.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis irgi nepalaiko Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko R. J. Dagio iniciatyvos, kad gelbėjant "Sodrą" reikėtų įvesti nekilnojamojo turto mokestį ir progresinius gyventojų pajamų mokesčius.

"Tokie pareiškimai nėra atsakingi, nes tai nebuvo aptarta su koalicijos partneriais. Liberalų sąjūdis laikosi priešingos nuomonės ir mano, kad mokestinė našta pasibaigus krizei gyventojams ir verslui turėtų būti mažinama, o ne didinama", - sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Pasak E. Masiulio, mokesčių didinimas neigiamai atsilieps Lietuvos konkurencingumui ir skaudžiai atsilieps patiems gyventojams.

"Progresinių mokesčių įvedimas reiškia ne ką kita, o pajamų atėmimą iš žmonių, kurie dar kažką uždirba, sugeba sukurti verslą, yra iniciatyvūs, siekia tobulėti. Jei mes eisime tokiu keliu, Lietuvoje tokių žmonių greitai neliks, o "Sodra" gali atsidurti dar keblesnėje padėtyje", - sako E. Masiulis.

Jo nuomone, gelbėjant "Sodrą" didžiausią dėmesį būtina skirti naujų darbo vietų kūrimui, žmonių užimtumo skatinimui. Tuomet, kai bus daugiau dirbančių, valdžiai nereikės galvoti, kaip dar ką nors atimti.

Liberalai taip pat mano, kad rūpindamasi būsimų pensininkų ateitimi valstybė vėl turėtų padidinti pervedimus į privačius pensijų fondus, o pensinio amžiaus didinimas yra neišvengiamas.

Kaip ELTA jau skelbė, nuo 2012 m. pradedant Valstybinio socialinio draudimo fondo ("Sodros") pertvarką jau turėtų būti aiškiai įvardinti nauji mokesčiai, kuriais bus bandoma gelbėti susidariusią keblią situaciją socialinės rūpybos sektoriuje, patikino Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas J. R. Dagys.

"Jeigu nieko nekeisime, tai, žiūrint į perspektyvą pagal dabartinę demografinę situaciją, žvelgiant 30 metų į priekį, santykinė pensija sumažėja 15-20 proc. Problema yra labai didelė, ir pasakyti, kad mes apsieisime be įmokų didinimo ir pensinio amžiaus ilginimo, mes negalime, nes tai būtų žmonių apgavystė", - antradienį žurnalistams pareiškė J. R. Dagys.

Pasak komiteto pirmininko, mokesčiai, kurie bus įvesti, yra politinio susitarimo klausimas, tačiau greičiausiai jie bus mažiau apkraunantys darbo jėgą ir mažinantys socialinę atskirtį.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder