Rimantas Jonas Dagys: "Konvencijos dėl smurto prieš moteris priėmimas - keliaklupsčiavimas Europos biurokratijai"

Rimantas Jonas Dagys: "Konvencijos dėl smurto prieš moteris priėmimas - keliaklupsčiavimas Europos biurokratijai"

Ketvirtadienio rytą susirinkęs Ministrų kabinetas nusprendė pasirašyti Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo. Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys tokiu Vyriausybės žingsniu piktinasi, esą sprendimas buvo priimtas neatsižvelgus į visuomenės nuomonę.

"Šios konvencijos priėmimas kelia daug diskusijų visuomenėje, tačiau panašu, kad sprendimas jau yra priimtas neatsižvelgus į jas. Visuomenės nuomone, socialinės lyties įteisinimas, ko siekiama konvencija, yra visiškas absurdas, mokslininkų, vyskupų konferencijos, šeimoms atstovaujančių organizacijų tūkstančių žmonių kritikuojama sąvoka", - išplatintame pranešime teigia Seimo narys.

R. J. Dagys skubotą konvencijos priėmimą vadina akivaizdžiu keliaklupsčiavimus Europos biurokratijai, brukančiai Lietuvai nepriimtiną ideologiją.

ELTA primena, jog aplinkos ministras Valentinas Mazuronis taip pat mano, kad šios konvencijos svarstymas yra kai kurių Lietuvos valdininkų noras pasirodyti prieš atvykusį ET generalinį sekretorių Torbjorną Janglandą (Thorbjorn Jagland).

Asociacija Lietuvos tėvų forumas ir Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija teigia, kad ratifikuodama konvenciją dėl smurto prieš moteris Lietuva privalėtų skatinti moterų bei vyrų elgesio modelių pokyčius, siekiant panaikinti visus veiksmus, kurie paremti stereotipiniais moterų ir vyrų vaidmenimis.

Lietuvos tėvų forumas ir Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija Prezidentei įteikė kreipimąsi su aiškiais argumentais dėl 2011 m. Europos Tarybos Konvencijos dėl smurto prieš moteris ir šeiminio smurto prevencijos keliamo pavojaus šeimai. Šios organizacijos jau kreipėsi į 1920 bendrojo lavinimo ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų bei 903 nevyriausybines organizacijas visoje Lietuvoje su raginimu susipažinti su šia konvencija ir prašymu įvertinti jos keliamą grėsmę šeimai. Dalis ugdymo įstaigų ir nevyriausybinių organizacijų jau pareiškė nepritarimą konvencijos ratifikavimui, taip prisidėdamos prie 18 Europos šalių piliečių, kurie taip pat neskuba pasirašyti konvencijos. Lietuva yra tarp tokių valstybių kaip Šveicarija, Airija, Estija, Latvija, Vengrija ir kt.

Konvencijos pasirašymui priešinosi ir Lietuvos vyskupai, teigdami, kad neleistina smurto prieš moteris prevenciją paversti pavienių grupių ideologinių tikslų, priešingų tautos savitumui ir gyvybiniams interesams, įgyvendinimo priedanga.

Konvencija siekiama apsaugoti moteris nuo visų smurto formų ir užkirsti kelią smurtui prieš moteris ir smurtui šeimoje, už smurtą persekioti baudžiamąja tvarka ir šalinti jo apraiškas. Taip pat prisidėti prie bet kokio moterų diskriminavimo šalinimo ir skatinti tikrąją moterų ir vyrų lygybę, taip pat moterims suteikti daugiau teisių.

Šios konvencijos nuostatas, ypač aukų teisių apsaugos priemones, šalys įgyvendina nediskriminuodamos asmens dėl biologinės lyties, socialinės lyties, rasės, odos spalvos, kalbos, religijos, politinių ar kitokių pažiūrų, tautinės ar socialinės kilmės, priklausymo tautinei mažumai, turtinės padėties, gimimo, lytinės orientacijos, lyties tapatybės, amžiaus, sveikatos būklės, negalios, šeiminės padėties, migranto ar pabėgėlio statuso arba kito statuso.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder