Šaltis pasiglemžia silpniausius

Šaltis pasiglemžia silpniausius

Į Lietuvą atkeliavę šalčiai pasiglemžė aukų: visoje šalyje bene kasdien randama negyvų žmonių, kurių mirties priežastis - sušalimas. Dažniausiai taip gyvenimą baigia vyresnio amžiaus, nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys, alkoholį vartojantys asmenys. Ir nors savaitgalį numatomas atšilimas, sausio viduryje gali sugrįžti dar didesni speigai.

Mirtis siaučia

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius „Vakaro žinias“ informavo, kad tokių atvejų, kai žmonės, įtariama, mirė sušalę, šiais metais Vilniaus apskrityje užregistruota 5. Tačiau jų gali būti ir keliais daugiau, nes viešosiose vietose rasti ir dar kelių mirusių žmonių kūnai, tačiau dar nėra pakankamo pagrindo teigti, kad jie mirė nuo sušalimo, o ne ligos ar kitų priežasčių.

Sausio 3 d. Vilniuje, Viršulių g. esančiame sandėliuke, buvo rastas vyro kūnas. Dar vienas negyvas vyras tą pačią dieną aptiktas Pumpurų g., nebaigtame statyti name, tapusiame landyne, o Geležinėje g. esančiame namo kieme - negyva moteris. Sausio 5 d. vienas negyvas vyras rastas Trakuose, Trakų g. esančiame sandėliuke, kitas - Vilniuje, Erfurto g., po daugiabučio namo balkonu.

Visi šie žmonės, įtariama, mirę nuo sušalimo. Visiems jiems - apie 60 metų. Iš turimų duomenų policija sprendžia, kad dauguma jų - nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys, asocialūs asmenys. Šiuo metu atliekami ikiteisminiai tyrimai jų mirties priežasčiai nustatyti.

Medikai įspėja, kad per šalčius ypač reikia saugoti vaikus, atsargūs turėtų būti senyvo amžiaus žmonės ir ligoniai.

Stipriai sušalus, būtina kuo daugiau judėti ir kuo greičiau patekti į šildomas patalpas. Žmonės raginami ne tik pasirinkti tinkamą aprangą, bet ir valgyti šiltą bei kaloringą maistą.

Valstybinė darbo inspekcija informuoja, kad darbuotojams, kurie dirba lauke arba nešildomose patalpose, kai aplinkos temperatūra žemesnė nei 10 laipsnių šalčio, darbdaviai privalo suteikti specialias ne trumpesnes kaip 10 minučių pertraukas ne rečiau kaip kas pusantros valandos.

Kauno apskrityje - pirmosios šalčio aukos

Vakar Kaune užregistruota pirmoji šių metų speigo auka. Ligoninėje nepavyko išgelbėti dėl bendro kūno atšalimo atvežto 52 metų vyro.

Šalčio ir alkoholio auka galima laikyti ir Alytuje per gaisrą žuvusį 46 metų vyrą, kuris Klevų gatvėje svečiavosi pas savo bendraamžį kaimyną. Vyrams besišildant, gaisras nuniokojo medinį namuką. Apdegusį neblaivų namo savininką pavyko išgelbėti, bet jo kaimynas žuvo. Nelaimė galėjo būti dar didesnė, jei ugniagesiai gelbėtojai nebūtų spėję išnešti į lauką dviejų dujų balionų.

Per speigus labiau pakūrenus krosnis, nepavyko išvengti gaisrų Raseinių, Jonavos, Kaišiadorių ir Kauno rajonuose. Laimei, čia apsieita be žmonių aukų. Raseinių rajone, Steponkaimyje, užsidegus ūkiniam pastatui, sėkmingai išgelbėta karvė, šešios kiaulaitės ir traktorius. Tačiau su ūkiniu pastatu sublokuotame garaže sudegė automobilis.

Jonavos rajone, Žeimių miestelyje, apdegė rąstinis namas, Kaišiadorių rajono Gudienos kaime išdegė medinio namo kambarys, o Kauno rajone, netoli Garliavos, apdegė ūkinis pastatas.

Kauno savivaldybės benamių namuose šiuo metu glaudžiasi apie 50 benamių. Vieni, anot vyriausiosios socialinės darbuotojos Linos Danilevičienės, išsigandę šalčio, atėjo į namus patys. Kitus, apšalusius ir surinktus gatvėse, atvežė policijos pareigūnai. Keli šalčio traumas patyrę, bet jau apgydyti benamiai atvežti iš gydymo įstaigų. „Kol tokie šalčiai, priimsime visus, nė vieno neatstumsime. Jei nebus vietos, guldysime ant žemės, tikrai neatsitiks taip, kaip Klaipėdoje, - patvirtino L.Danilevičienė. - O kai šalčiai atslūgs, nė vieno per prievartą neišvarysime. Kas norės, galės likti.“

Klaipėdiečiai irgi šąla

Nors pajūryje oras šiomis dienomis „šilčiausias“ šalyje, būtent jame šaltis pasiglemžė pirmąją šiais metais auką. Klaipėdos apskrities VPK panešė, kad antradienį apie 10 val. Klaipėdos universitetinės ligoninės Reanimacijos skyriuje mirė 39 metų Evaldas.

Medikai jam diagnozavo bendrą kūno sušalimą. Policininkų teigimu, nuolatinės gyvenamosios vietos neturintį vyrą į ligoninę greitosios medicinos pagalbos brigada naktį, apie 2.24 val., atvežė iš Klaipėdos miesto nakvynės namų.

Paklausta apie šį įvykį, pastarųjų direktorė Alma Kontrimaitė vakar „Vakaro žinioms“ patvirtino, kad naktį šis benamis tikrai nesušalo nakvynės namuose, ir atskleidė faktus, kurie, jei bus patvirtinti, tikrai nedaro garbės Klaipėdos policininkams.

„Į Šilutės plente esantį nakvynės namų padalinį policininkai šį ir dar vieną žmogų atvežė apie 22 val., kai namų durys jau buvo užrakintos nakčiai. Ir nieko neinformavę prie jų paprasčiausiai paliko. Gerai, kad ši vieta mūsų budinčių darbuotojų yra stebima per vaizdo kamerą. Tai jie šiuos lauke šąlančius benamius ir pamatė. Vienas priimtas į namus, o kitas buvo sušalęs ir su juo jau nebuvo galima susikalbėti. Darbuotojai iš karto iškvietė greitąją. Atvykę medikai žmogų apžiūrėjo ir nenorėjo vežti į ligoninę. Teko juos tiesiog įkalbinėti tai padaryti“, - pasakojo A.Kontrimaitė.

Klaipėdos miesto nakvynės namų direktorės teigimu, lauke policininkų paliktas benamis pastebėtas labai greitai, kaip ir operatyviai iškviesti medikai. Tad jų veiksmai įtakos liūdnai šios istorijos baigčiai neturėjo.

„Nenoriu priekaištauti policijai, tačiau man iš jos pusės norėtųsi daugiau bendradarbiavimo. Juk benamis irgi yra žmogus ir negalima jo taip lyg daiktą numesti ir niekam nieko nepasakius palikti“, - stebėjosi A.Kontrimaitė.

Klaipėdos apskrities VPK atstovė Jūratė Albrektienė griežtai paneigė, kad policininkai taip pasielgė su benamiu.

„Tądien apie 21.40 val. gautas pranešimas apie gaisrą S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje. Iš jo vietos policininkai apie 22.17 val. į nakvynės namus atvežė du benamius, šiuos priėmė namų duris atidariusi moteris. Benamiai buvo lengvai išgėrę, tačiau visiškai adekvatūs. Juos iš karto po gaisro apžiūrėjo medikai ir leido vežti į nakvynės namus“, - sakė J.Albrektienė.

Vakar Klaipėdos apskrities VPK vadovybė svarstė, ar verta dėl šio įvykio pradėti tarnybinį patikrinimą.

Šiauliečiai šaltį prisijaukino

Šiaulių ir Telšių apskričių policijos pareigūnų duomenimis, mirtinų šalčio aukų šiemet nei Šiaurės Lietuvoje, nei Žemaitijoje neužregistruota. Tik paskutinę praėjusių metų dieną Telšiuose rastas, kaip įtariama, mirtinai sušalusio 63 metų vyro kūnas. Šiaulių medikai svarsto, kad šiauliečiai saugojasi, vengia kišti nosį laukan, dėl to ir skaudžių nušalimų padarinių išvengia. Greitosios pagalbos medikai Šiauliuose sako per parą „surankiojantys“ po 2-3 ne vietoje prigulusius benamius, kurių apkandžioti šaltis dažniausiai dar nebūna spėjęs. Prieš kelias dienas į Respublikinę Šiaulių ligoninę greitoji vežė moterį, kuri buvo nušalusi kojos pirštą. Suteikus pagalbą ji išleista gydytis ambulatoriškai. O štai Šiaulių miesto ir rajono sandūroje vėjo perpučiamuose krūmokšniuose pastatytoje ir polietileno sluoksniais užklotoje palapinėje žiemoja du benamiai vyrai su šunimi. Vyrai sako, jei tokia buveinė užklota ne mažiau kaip trimis sluoksniais polietileno, sušalti neįmanoma ir šalčiausiu oru. Esą nereikia viduje net savadarbės krosnelės, vadinamosios buržuikės, kurti, pakanka įsisiausti į dvi storesnes antklodes. Anot šių benamių, tuo metu, kai lauke spaudžia 30 laipsnių šaltukas, jų palapinėje kur kas šilčiau - tik minus 15 laipsnių.

Panevėžyje daug aukų

Nors naktį į trečiadienį termometro stulpelis Panevėžio apskrityje buvo nukritęs žemiausiai, vietomis net iki 25 laipsnių padalos, policijos duomenimis, šalčio aukų pavyko išvengti. Paskutinis mirtinas atvejis registruotas pirmadienį: Rokiškio rajone, Kreščionių kaimo gatvėje, buvo rastas, spėjama, dėl sveikatos problemų parkritęs ir mirtinai sušalęs 80 metų vyras.

Vakar Respublikinės Panevėžio ligoninės Traumatologijos skyriuje gulėjo du ligoniai nušalusiomis galūnėmis, tačiau jiems amputacijos neprireikė. Į ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyrių ambulatorinės pagalbos kasdien kreipiasi du trys apšalę gyventojai. Skyriaus vedėjos Jolantos Vokietienės teigimu, ar naktį į trečiadienį kas nors nukentėjo, paaiškės vėliau: „Nušalę žmonės pas mus kreipiasi po vienos ar dviejų savaičių, kai pamato, kad kraujotaka galūnėse neatsistato.“

Utenos policijos teigimu, penkiuose apskrities rajonuose pranešimų apie mirtinas šalčio aukas taip pat negauta.

Pamiršo atsargumą

Pietų Lietuvoje žiema daugiausia rūpesčių sukėlė ugniagesiams. Antradienį apie 16.30 val. Alytaus mieste dviejų butų mediniame name kilo gaisras, jo metu žuvo 46 metų buto savininkas. Apie gaisrą pranešė kaimynai. Iš degančio būsto spėjęs išbėgti šeimininko bendraamžis vyras apdegė veidą ir gydomas ligoninėje. Jam nustatytas 1,29 promilės girtumas. Pirminiais duomenimis, gaisro priežastis buvo netvarkinga krosnis. Ugnis persimetė į greta jos padžiautus drabužius, šie padėjo ugniai išplisti. Gesinant gaisrą, sulietas kitoje namo dalyje esantis butas. Šiuo metu šeimininkai jame negyvena, tad be pastogės niekas šaltyje neliko.

Marijampolės ugniagesiai praėjusį sekmadienį buvo iškviesti gesinti gaisro ūkiniame pastate, kuris įsiplieskė nuo degančios žvakės, paliktos ant grindų. Ją šeimininkas buvo palikęs apsaugoti nuo sušalimo daržoves. Nemažai rūpesčių marijampoliečiams sukėlė per šalčius stipriau pakūrus krosnis užsiliepsnoję dūmtraukiai. Per tris praėjusias dienas gesinti kaminuose užsiplieskusių suodžių gelbėtojai buvo kviečiami net keturis kartus.

Baigiantis praėjusiems metams, Alytaus ugniagesiams teko gelbėti ir ledo tvirtumą ant mieste esančio ežerėlio panorusį išbandyti 28 metų vyrą. Žmogus įlūžo maždaug už 20 m nuo kranto ir pats išsikapstyti nebepajėgė. Gelbėtojus iškvietė nelaimę pamatęs atsitiktinis praeivis. Nukentėjusiajam prireikė medikų.

Vaikams per šalčius į mokyklą nereikia

Šiuo metu mokiniai į mokyklas neina, nes iki sausio 8 d. jiems - žiemos atostogos. Tačiau kitą savaitę į mokyklos suolus jiems teks sugrįžti, o jau po kurio laiko į Lietuvą gali sugrįžti ir speigas.

Švietimo ir mokslo ministro patvirtintuose 2015-2016 metų bendruosiuose ugdymo planuose nustatyta: jei oro temperatūra 20 laipsnių šalčio ar žemesnė, į mokyklą gali nevykti pradinukai ir 5 klasių mokiniai. Jei spusteli 25 laipsnių speigas, į mokyklą gali neiti ir vyresni - 6-12 klasių - mokiniai.

Šios dienos, kai vaikai neina į mokyklą, įskaičiuojamos į mokymosi dienų skaičių, vadinasi, už jas nereikia atidirbti vėliau. Taip pat iš mokinių nereikalaujama pateisinimo už pamokas, praleistas dėl šalčių.

Per šias dienas mokytojai gali konsultuoti mokinius, panaudodami elektronines informavimo priemones. Jeigu į mokyklą atvyksta vienas ar keli mokiniai iš klasės, mokykla turi juos užimti per pamokoms skirtą laiką.

Higienos norma nustato, kad ikimokyklinio amžiaus vaikai ikimokyklinio ugdymo įstaigoje į lauką auklėtojų gali būti išvedami, jei oro temperatūra ne didesnė nei 12 laipsnių šalčio ir vėjo greitis silpnas (iki 2 m/sek.) arba kai oro temperatūra ne didesnė nei 8 laipsniai šalčio, o vėjo greitis vidutinis (nuo 2 iki 6 m/sek.).

Sprendimus dėl ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo organizavimo esant žemesnei nei 20 laipsnių temperatūrai priima įstaigos steigėjas.

Lauke geriau nebūti

Šalyje įsivyravus anticiklonui, šaltiems ir sausiems orams, visuose didžiuosiuose miestuose net keliskart išaugo oro tarša kietosiomis dalelėmis. Tarša iki savaitgalio nesisklaidys.

Jau antradienį oro užterštumas išaugo daugelyje šalies miestų, kietųjų dalelių ribinės vertės viršijimas (nuo 1 iki 3 kartų) fiksuotas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Jonavoje ir Kėdainiuose. Vakar situacija, pasak Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vyriausiosios specialistės Vilmos Bimbaitės, buvo dar prastesnė: kietųjų dalelių koncentracijos ore tik kyla. „Kol kas švaresniais miestais galima vadinti Naująją Akmenę ir Mažeikius, čia koncentracijos siekia beveik normą“, - sakė ji.

Sostinėje šiuo metu kietųjų dalelių padidėjimas fiksuojamas visose stotyse, didžiausios šių dalelių koncentracijos yra senamiestyje, nes ten žemesnė vieta, yra žemų šaltinių taršos. V.Bimbaitė pasakojo, kad vakar sostinėje Žirmūnuose kietųjų dalelių koncentracijos norma viršyta beveik 3 kartus.

Šiandien į pavakarę orai jau žada keistis, vėjas kiek stipresnis, šaltis šiek tiek atslūgs, tačiau dieną kietųjų dalelių koncentracijos bus didelės. Tikėtina, kad penktadienį oro užterštumas sumažės, o savaitgalį jau bus švaru.

Šiuo laiku, kas galite, geriau likite namuose, stenkitės mažiau būti lauke, nesportuokite lauke. Neveskite mažų vaikų į lauką; žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis, turintys sveikatos sutrikimų, taip pat turėtų kuo mažiau būti lauke. „Kietųjų dalelių sudėtis yra sudėtinga, jose yra net bakterijų. Kietosios dalelės kaupiasi plaučiuose, pačios smulkiausios kietosios dalelės gali patekti net į kraujotakos sistemą“, - aiškino V.Bimbaitė.

Prognozės: šalčiai dar nesibaigia

Šiandien kai kur prasidės pokyčiai: šaltis trauksis, snigs. Numatomas šiaurės rytų vėjas. Vilniuje ir Kaune dangų gaubs debesys. Nakties ir ryto metu vyraus -19-16 laipsnių. Dieną galimas sniegas, bus apie -12 laipsnių. Šiauliuose vis dar bus speiguota. Čia numatoma -23-22 laipsnių temperatūra. Įdienojus šaltis sieks -19 laipsnių, pradės snigti. Pajūryje vyraus pragiedruliai. Termometrai fiksuos -14-12 laipsnių.

Rytoj daugelyje rajonų numatomas sniegas ir apniukęs dangus. Termometrų stulpeliai vis kils aukštyn. Pasisuks stipresnis pietryčių vėjas. Vilniaus ir Kauno apylinkėse bus debesuota. Naktį ir ryte šaltukas sieks -11-10 laipsnių. Įdienojus snigs, bus apie -6 laipsnius. Šiauliuose taip pat numatomas mažesnis šaltis. Pirmoje paros pusėje termometrai fiksuos -17-14 laipsnių. Dieną vyraus -10 laipsnių šaltukas. Vakarėjant debesys atneš sniegą. Pajūryje pakils vėjas, numatomas apniukęs dangus. Naktį ir ryte šals iki -13-10 laipsnių. Dienos metu snyguriuos, bus apie -6 laipsnius.

Remiantis www.gismeteo.lt orų prognozėmis, savaitgalį speigas turėtų dar atlėgti - debesys neš kritulius, pūs gūsingas vėjas. Tačiau tai greičiausiai dar ne žiemos pabaiga. Prognozuojama, kad apie mėnesio vidurį ir vėl plūstelės šaltas oras, tad galime sulaukti dar didesnių šalčių nei dabar. Debesys trauksis, dangus bus saulėtas.

Paskutinėmis mėnesio savaitėmis, remiantis dabartinėmis prognozėmis, tikėtina, kad dar kartą susidursime su pokyčiais, kai speigą išstums kiek šiltesni orai. Vietomis ir vėl snyguriuos.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder