Saviems etatų visada atsiras

Saviems etatų visada atsiras

Studentų dėmesiui: jei jums dėsto politikas, jums pasisekė. Jeigu politikas pasiteirauja, gal yra norinčių už jį agituoti prieš kokius nors rinkimus - Seimo ar savivaldybių, kelkite ne tik rankas, bet ir kojas. Prieš rinkimus rinkėjams gražiai pakalbėsite apie mylimą dėstytoją, o vėliau jums bus rožėmis nuklotas kelias į valstybės tarnybą. Jeigu reikės, ir reikalavimus nuleis iki jūsų gebėjimų lygio.

Be konkurso

Būsimoji socialinė pedagogė Liubava Uzielienė gal ir netikėjo, kad laisvu nuo studijų metu užsiėmus agitacija po studijų nereikia eiti į darbo biržą. Vos baigusi studijas jauna moteris įsidarbino Seime. Nepraėjo nė keli mėnesiai, o mergina jau pluša Sveikatos apsaugos ministerijoje. Jos bendraamžiai stebisi, iš kur tokia sėkmė.

„Kai aš mokiausi, R.Šalaševičiūtė mums dėstė. Vieną kartą ji paklausė, gal kas norėtų už ją agituoti prieš Seimo rinkimus. Aš pakėliau ranką“, - kuo nuoširdžiausiai savo sėkmės receptu pasidalijo naujoji ministerijos darbuotoja.

Rinkimai R.Šalaševičiūtei buvo sėkmingi, mandatas kišenėje, todėl vos baigusi studijas mergina įsidarbino Seime asmenine dėstytojos, už kurią agitavo, padėjėja. Kai dėstytoja išėjo į ministres, netrukus čia buvo įdarbinta ir rinkimų talkininkė.

Laimėjo konkursą? Konkurso nebuvo. Iš kur sužinojo, kad ministerijoje yra laisva vieta? „Mane ministrė pasikvietė“, - paaiškino rinkimų agitatorė.

L.Uzielienė įdarbinta anaiptol ne politinio pasitikėjimo komandoje. Politinio pasitikėjimo ministerijos pareigūnai turės su ministerija atsisveikinti, kai ministrė bus atleista arba kai baigsis jos kadencija. L.Uzielienė įdarbinta kur kas ilgesniam laikui nei ministrės kadencija.

Skola

Kai vos prieš kelias dienas iškepta ministerijos darbuotoja pasakojo, kaip įsidarbino ministerijoje, jos kabineto tarpduryje pasirodė jaunas vaikinas. „Aš ne viena tokia, su kolega Rimantu susipažinome per agitacinę kampaniją. Aš prieš rinkimus ten dalyvavau. Ir jis“, - kuo nuoširdžiausiai paaiškino rinkimų agitatorė, dabar jau valstybės tarnautoja L.Uzielienė.

Rimantas Zagrebajevas dabar yra Ryšių su visuomene skyriaus specialistas. Šeštas skyriaus darbuotojas, nors iki to laiko ministerija išsiversdavo su penkiais. Specialiai R.Zagrebajevui buvo įsteigtas naujas etatas.

Jis sakė konsultavęs kandidatę į Seimo nares R.Šalaševičiūtę, kaip sėkmingai pasirodyti „Facebook“. Pasirodymas sėkmingas, konsultuota nemokamai. Pats laikas atsilyginti.

Ministrė R.Zagrebajevo į ministeriją nekvietė, jis sako pats priminęs apie save, parašęs laišką. Ir tik gavusi laišką ministrė susizgribo: ministerija neturi žmogaus, atsakingo už skyrelį „Facebook“.

Specialistas yra, skola irgi kabo. Teko priimti žmogų į darbą, tik prieš tai sumažinus visus pretendentui į valstybės tarnybą keliamus specialiuosius reikalavimus.

Reikalavimų kartelę reikėjo nuleisti ne tik konsultantui „Facebook“ klausimais, bet ir

L.Uzielienei. O ką reikėjo daryti, jeigu rinkimų agitatorė iki anksčiau patvirtintų reikalavimų pareigybei „netempia“?

Dovanėlė

L.Uzielienė ministerijoje jau dirba trečia savaitė, tačiau apie ją sako nieko negirdėjęs jos viršininkas Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) koordinavimo ir sveikatos priežiūros įstaigų valdybos direktorius Zdislavas Skvarcianas. Jis netgi pasikvietė pavaldinę, kad ši patvirtintų, jog jokios Liubavos Uzielienės tarp jo pavaldinių nėra.

L.Uzielienės nėra ir darbuotojų, kurių kontaktai nurodomi piliečiams, sąrašuose, nors ji sakosi ministerijoje daug darbų jau spėjusi nuveikti.

„Liubava buvo mano studentė. Ji buvo rinkimuose į Seimą mano palaikymo komandoje, po to dirbo patarėja. Puikiai orientuojasi teisės aktuose, labai gerai rašo raštus. Valdyboje šiuo metu trūksta keturių žmonių. Tai ministerijos kanclerio pavaldumo sritis, reikėjo padėti surasti žmonių, kurie tinkamai galėtų surašyti raštus. Kai nėra žmonių, klausiau: ką darome? Viskas priklauso nuo aplinkybių: kai aplinkybė spaudžia, darbų krūvos. Buvo poreikis šiandien ir tuoj pat. Tada ir pasakiau: turiu žmogų, galiu paprašyti, kad ji sutiktų ateiti. Ir, kiek girdėjau, visi labai patenkinti jos darbu“, - sakė ministrė R.Šalaševičiūtė.

Statusas - „švogeris“

Beje, pats Z.Skvarcianas irgi naujokas ministerijos koridoriuose. Dėl jo ministrė taip pat pasirašė įsakymą, kuriuo naujam direktoriui nuleido reikalavimų kartelę, mat jos pirmtakas ją buvo pernelyg užkėlęs.

Z.Skvarcianas į ministeriją taip pat atėjo be konkurso, jį perkėlė iš valstybės rezervo, į kurį jis atėjo iš Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos direktoriaus pareigų, mat kadencija jam nebuvo pratęsta dėl esą netenkinamų veiklos rezultatų. Tiesa, čia jau kito kalibro valstybės tarnas, jis turėjo kitų asmeninių savybių nei kiti minėti ministerijos naujokai.

Z.Skvarcianas už R.Šalaševičiūtę prieš rinkimus neagitavo ir nekonsultavo. Jis nuo seno partijos veikėjas, Z.Skvarcianas yra kito įtakingo socialdemokrato Juozo Raistenskio „švogeris“. O „švogeris“ Lietuvos politinėje kultūroje ypač gerbtinas statusas.

Tiesa, R.Šalaševičiūtė priminė, kad personalijos ne jos kuravimo sritis, todėl ji nežinanti, kodėl reikėję pareigybinius reikalavimus keisti. „Gal ir pasirašiau įsakymą, aš juk turiu pasitikėti žmonėmis, negaliu visko peržiūrėti. Bet tai padaryta ne mano iniciatyva, man to nepirškite. Kai pasitikiu žmonėmis, štai kaip išeina, o kai nepasitikiu, tada visi šiaušiasi“, - kalbėjo ministrė.

Informacija apie darbo vietas, į kurias galite bandyti pretenduoti, net jei neatitinkate reikalavimų

Jeigu prieš rinkimus bent pirštą pajudinote dėl dabartinės sveikatos apsaugos ministrės sėkmės, pats laikas apie save priminti, mat ministerija ruošiasi reorganizacijai. Iki kovo 1 dienos kai kuriems darbuotojams bus įteikti atleidimo lapeliai.

Kokios vietos bus laisvos, ministrė jau yra viešai užsiminusi. Viena vieta ypač šilta, tai Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus kėdė.

Jau atsilaisvino LNSS koordinavimo ir sveikatos priežiūros įstaigų valdybos Pirminio lygio koordinavimo skyriaus vedėjo vieta. Ilgametis darbuotojas naujai ministerijos vadovybei neįtiko ir iš darbo buvo išlydėtas su solidžia kompensacija. Jo vieta laisva. Taip pat laisvos dar trys vietos tame pačiame skyriuje.

Sveikatos priežiūros išteklių valdymo skyriaus vedėjo vieta taip pat netrukus turėtų būti laisva. Tačiau į ją, ministrė netikėtai prisipažino, kažką jau yra numačiusi. Nebent primintumėte, kad prie sėkmės Seimo rinkimuose esate prisidėję daugiau nei tas, kam vieta numatyta. Arba esate kieno nors žentas, „švogeris“, partinis šulas ir pan.

Iš savo darbo bus išprašytos Teisės departamento direktorė ir Personalo skyriaus vedėja. Pastaroji nemalonę užsitraukė, kai kandidatų atrankos komisijoje balsavo ne taip, kaip liepė viceministras Gediminas Černiauskas. Viceministras po skandalo buvo priverstas atsistatydinti, bet dabar ministerijoje patarinėja visuomeniniais pagrindais. Iš darbo paprašyta trauktis Personalo skyriaus vedėja. Jei nesitrauks geruoju, bus atleista. Žodžiu, vieta bet kokiu atveju bus laisva.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder