Seimas dėl Kristijono Donelaičio muziejaus Tolminkiemyje likimo kreipėsi į Rusijos Dūmą

Seimas dėl Kristijono Donelaičio muziejaus Tolminkiemyje likimo kreipėsi į Rusijos Dūmą

Lietuvos Seimas ragina išsaugoti dabartinį Kristijono Donelaičio memorialinio muziejaus statusą ir padaryti muziejų kuo plačiau prieinamą Lietuvos, Rusijos Federacijos Kaliningrado srities visuomenei, pasauliui ir taip pažymėti K. Donelaičio kūrybos reikšmę regiono ir Lietuvos kultūrai, kaip Lietuva puoselėja ir išlaiko Aleksandro Puškino muziejų Vilniuje.

Tai sakoma antradienį priimtame Seimo kreipimesi į Rusijos Federacijos Tarybą, Rusijos Federacijos Valstybės Dūmą, Kaliningrado srities Dūmą ir visus Rusijos Federacijos piliečius.

Už šį kreipimąsi, kurį pateikė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys, antradienį balsavo 109 Seimo nariai, niekas nebalsavo prieš, susilaikė 1 Seimo narys.

Parlamentarai savo dokumente siūlo artimiausiu metu surengti Lietuvos Seimo tarpparlamentinių ryšių su Rusijos Federacija grupės ir Rusijos Federacijos Kaliningrado srities Dūmos parlamentinio forumo susitikimą. Jo metu, greta kitų dvišalių santykių klausimų, parlamentiniu lygiu būtų galima aptarti ir K. Donelaičio muziejaus statuso klausimą, siekiant abiem pusėms rasti pačius geriausius ir priimtinus šio klausimo sprendimus.

Kreipimesi Seimas sveikina Kaliningrado srities Dūmos veiksmus, kai iš Dūmos svarstyto įstatymo dėl valstybės nuosavybe esančių religinės paskirties objektų neatlygintino perdavimo Rusijos stačiatikių bažnyčiai projekto buvo išbrauktos nuostatos dėl K. Donelaičio memorialinio muziejaus perdavimo, kurio pastatas niekada nebuvo Rusijos stačiatikių bažnyčia ir kuriame palaidotas poetas K. Donelaitis.

Seimo nuomone, ateityje klausimas dėl galimo šio muziejaus, atstatyto lietuvių restauratorių, perdavimo Rusijos stačiatikių bažnyčiai ar kuriai kitai religinei bendruomenei nebeturėtų būti svarstomas.

Lietuvos Seimas taip pat kreipiasi į visus Rusijos piliečius ragindamas kartu prisiimti atsakomybę puoselėti turimą bendrą kultūros paveldą siekiant išsaugoti jį ateities kartoms kaip priemonę, skatinančią tautų ir kultūrų dialogą bei žmogiškųjų vertybių sklaidą.

Seimas primena, kad K. Donelaitis lietuvių tautai yra tiek pat brangus, kiek rusų tautai brangus Aleksandras Puškinas.

Lietuvos Seimas 2014-uosius metus yra paskelbęs K. Donelaičio metais.

ELTA primena, kad Seimo pirmininkė Irena Degutienė kreipėsi į Rusijos Valstybės Dūmos pirmininką Borisą Gryzlovą, prašydama padėti išsaugoti dabartinį K. Donelaičio muziejų dabar veikiančiame pastate su tokiu pačiu - Rusijos Federacijos nuosavybėje esančio kultūros objekto statusu, taip sustiprinant kultūrinį ir politinį Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimą.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė irgi išsiuntė laišką Rusijos prezidentui Dmitrijui Medvedevui, prašydama išlaikyti K. Donelaičio muziejų Tolminkiemyje Rusijos valstybės nuosavybėje.

Kaliningrado srities Dūma neribotam laikui yra atidėjusi svarstymą dėl K. Donelaičio memorialinio muziejaus Tolminkiemyje (Čistyje Pruduose) perdavimo Stačiatikių bažnyčiai. Spręsti šį neatidėliotinos skubos klausimą Lietuvos ir Rusijos valdžios atstovai šią savaitę numato susitikę abiejų valstybių pasienyje Vištytyje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder