Seimas nepanaikino Evaldo Lementausko teisinės neliečiamybės

Seimas nepanaikino Evaldo Lementausko teisinės neliečiamybės

Seimas nepanaikino parlamentaro Evaldo Lementausko teisinės neliečiamybės.

Antradienį tam pritrūko Seimo statute numatytų balsų. Už rezoliucijos projektą, siūlantį panaikinti E. Lementausko teisinę neliečiamybę, balsavo 68 Seimo nariai, niekas nebalsavo prieš, 4 Seimo nariai susilaikė.

Pagal Seimo statutą, tam, kad rezoliucija būtų priimta, už ją turėjo balsuoti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Taigi Seimas neatsižvelgė į laikinosios tyrimo komisijos siūlymą sutikti, kad parlamentaras E. Lementauskas būtų traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ar kitaip suvaržyta jo laisvė.

Svarstymo metu parlamentaras E. Lementauskas išsakė savo poziciją ir pateikė keletą su papirkimo byla susijusių, anot jo, anksčiau neviešintų faktų.

"Nei pinigų davimo, nei palikimo faktas nėra užfiksuoti. Jis remiasi tik vieno suinteresuoto žmogaus parodymais - Vido Urbonavičiaus teiginiais", - tikino E. Lementauskas.

Politikas atmetė kaltinimus, teigdamas, kad nėra davęs kyšio Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariui V. Urbonavičiui ir yra tapęs provokacijos auka. Pasak jo, "ištisus 9 mėnesius V. Urbonavičius jį intensyviai atakavo, kviesdamas į susitikimus, prašydamasis į priėmimus".

"Nepešė nieko, tik dabar suprantu, kad tada buvau provokuojamas, tai įrodo ir liudija jo paties daryti garso įrašai bei telefonų išklotinės", - sakė jis.

E. Lementauskui nekyla abejonių, kad istorija, į kurią jis buvo įtrauktas, buvo kruopščiai surežisuota. "Kas jos užsakovai, paaiškės. Šiandien galiu tik spėti. Bet pamąstykite, 9 mėnesius! Ištisus 9 mėnesius žmogus mane persekioja, siūlo, provokuoja, o nepavykus nieko pasiekti, pasikviečia į butą, įrašo pokalbius, filmuoja, vėliau apkaltina kyšio davimu, bet pačio palikimo, aptikimo vietos ir fakto nepagrindžia niekaip kitaip, tik savo elgesiu ir prielaidomis. Žinote, tokių situacijų tada galima sukurti šimtus ir bet kuris žmogus gali būti paskelbiamas įtariamuoju", - Seimo nariams aiškino E. Lementauskas.

Tuo tarpu konservatorių Kęstutį Masiulį tokia gynybinė politiko kalba neįtikino.

"Išklausiau kalbą angelo, kurį matyt, reikės skelbti šventuoju, nes jis dar ir kankinys bus už teisingumą", - svarstė K. Masiulis.

Balandžio 19 d. Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją, kuri sprendė, ar patenkinti generalinio prokuroro prašymą ir leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti Seimo nario E. Lementausko laisvę.

Komisijos pirmininkas buvo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas S. Šedbaras, jo pavaduotojas - parlamentaras Andrius Burba.

Generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą, prašydamas duoti sutikimą panaikinti Seimo nario E. Lementausko teisinę neliečiamybę, primena ELTA. Baudžiamosios bylos duomenimis, E. Lementauskas kaltinamas bandymu papirkti Vilniaus miesto tarybos narį.

Pagal Seimo statutą, be Seimo sutikimo jo narys negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma Seimo nario laisvė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder