Seime įregistruotas Neformaliojo suaugusiųjų švietimo įstatymo projektas

Seime įregistruotas Neformaliojo suaugusiųjų švietimo įstatymo projektas

Šiandien Seimo valdybos sudaryta darbo grupė įregistravo Neformaliojo suaugusiųjų švietimo įstatymo projektą (Nr. XIP-5003) ir jį lydintį Darbo kodekso 181 straipsnio papildymo ir pakeitimo įstatymo projektą (Nr. XIP-5004).

Registruotais projektais siūloma spręsti neformaliojo suaugusiųjų švietimo organizavimo ir finansavimo problemas, aiškiai įvardijant, kas sudaro neformaliojo suaugusiųjų švietimo sistemą ir koks yra formalaus ir neformalaus suaugusiųjų švietimo ryšys. Projektuose numatytas sisteminis neformaliojo suaugusiųjų švietimo finansavimas, kuriant tarpinstitucinį bendradarbiavimą. Įvedamas neformaliojo suaugusiųjų švietimo krepšelis. Dirbantiems siūloma suteikti penkių darbo dienų papildomas apmokamas atostogas dalyvauti neformaliojo suaugusiųjų švietimo programose ir projektuose, kurias turėtų apmokėti darbdavys. Siekiant užtikrinti neformaliojo suaugusiųjų švietimo kokybę, Švietimo ir mokslo ministras įpareigojamas nustatyti neformaliojo suaugusiųjų švietimo kokybės užtikrinimo tvarką ir bendrųjų bei specialiųjų kompetencijų pripažinimo tvarką. Pagal naujos redakcijos Neformaliojo suaugusiųjų švietimo įstatymą, savivaldybės turės dalyvauti skiriant finansavimą neformaliajam suaugusiųjų švietimui ir informuoti bei konsultuoti asmenis apie neformaliojo suaugusiųjų švietimo galimybes. Projekte taip pat aiškiai apibrėžiamos Neformaliojo suaugusiųjų švietimo tarybos, kaip ekspertinės patariamosios institucijos, nustatančios pagrindines Lietuvos neformaliojo suaugusiųjų švietimo plėtros perspektyvas, strategines kryptis bei prioritetus, funkcijos.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto ir darbo grupės narė Marija Aušrinė Pavilionienė, šios dienos spaudos konferencijoje Neformaliojo suaugusiųjų švietimo įstatymo projektą apibūdino kaip teigiamų pokyčių galimybę: „Neformaliojo suaugusiųjų švietimo įstatymo projektas gali būti traktuojamas kaip naujas žingsnis Lietuvos švietimo istorijoje. Pirmą kartą įstatymo projekte buvo išdėstyti sisteminiai dalykai, susiję su suaugusiųjų švietimo plėtra Lietuvoje. Į neformalųjį suaugusiųjų švietimą pažvelgta kaip į mokymosi visą gyvenimą dalį.“

Darbo grupės sudarymą Seime iniciavo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, po to, kai 2012 m. liepos mėnesį nagrinėjo neformaliojo suaugusiųjų švietimo problemas. Komitetas nusprendė kreiptis į Seimo valdybą, siūlydamas pastarajai sudaryti darbo grupę, kuri parengtų Neformaliojo suaugusiųjų švietimo įstatymo naują redakciją.

Darbo grupė, kurią sudarė Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto deleguoti nariai Valentinas Stundys ir Marija Aušrinė Pavilionienė, Švietimo ir mokslo ir Socialinių reikalų ir darbo ministerijų, formaliojo švietimo, nevyriausybinio sektoriaus, profesinių sąjungų atstovai, išskyrė neformaliojo suaugusiųjų švietimo problemas, kurios turi būti sprendžiamos įstatymų lygiu: neaiškus neformaliojo suaugusiųjų švietimo organizavimas, nenuoseklus ir nepakankamas neformaliojo suaugusiųjų švietimo finansavimas; dirbantiesiems nesudaromos sąlygos dalyvauti neformaliajame suaugusiųjų švietime, o įgytos kompetencijos nėra pripažįstamos; neužtikrinta neformaliojo suaugusiųjų švietimo kokybė; per mažas savivaldybių vaidmuo įgyvendinant neformalųjį suaugusiųjų švietimą; neapibrėžtas neformaliojo suaugusiųjų švietimo tarybos vaidmuo, neefektyvi jos veikla.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder