Seimo komitetas prašys specialistų išvadų dėl vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose

Seimo komitetas prašys specialistų išvadų dėl vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas artimiausiame posėdyje planuoja prašyti Vyriausybės ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pateikti išvadas ir numatyti tolesnę svarstymo eigą dėl piliečių iniciatyvinės grupės parengto ir ne mažiau kaip 50 tūkst. piliečių pasirašyto Asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo projekto, kuriuo siekiama patikslinti vardų ir pavardžių rašymo reglamentavimą dokumentuose.

"Atsižvelgdami į įstatymo projekto didžiulę reikšmę Lietuvos visuomenei, esame pasiruošę išsamiai išnagrinėti piliečių parengtą įstatymo projektą", - teigia komiteto pirmininkas Raimundas Paliukas.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas lapkričio 19 d. Seimo plenariniame posėdyje po šio įstatymo projekto pateikimo paskirtas pagrindiniu komitetu.

Teikiamu projektu siūloma įtvirtinti, kad duomenys asmens tapatybės kortelėje ir pase būtų įrašomi valstybine kalba. Piliečio vardas (vardai) ir pavardė būtų įrašomi valstybine kalba - lietuvių kalbos abėcėlės 32 raidėmis ir pagal tarimą. Drauge su šiais privalomais užrašais valstybine kalba, piliečio pageidavimu, jo vardas (vardai) ir pavardė galėtų būti užrašyti ir kita kalba lotyniško pagrindo rašmenimis arba perrašius juos lotyniško pagrindo rašmenimis pagal piliečio pasirinktą transliteravimo sistemą (jei piliečio pageidaujamoje kalboje naudojami ne lotyniško pagrindo rašmenys). Šie užrašai kita kalba pase būtų rašomi kitų įrašų skyriaus pirmajame puslapyje, o asmens tapatybės kortelėje - kitoje kortelės pusėje.

Komitetas planuoja svarstyti šį projektą Seimo 2016 m. pavasario sesijoje, kai tik bus gautos atitinkamų institucijų išvados.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder