Seimūnų išlaidos piktina

Seimūnų išlaidos piktina

Nuolat girdėdama kalbas apie pinigų stygių, dėl kurio net nėra galimybės padidinti daugiavaikėms motinoms senatvės pensijas, Rietavo gyventoja Veronika Vasiliauskienė suskaičiavo Seimo narių išlaidas. [CITATA] Labiausiai moterį papiktino faktas, kad absoliuti tautos išrinktųjų dauguma šiuos pinigus išleidžia automobiliams nuomotis. Jos manymu, jei parlamentarai patys taupytų biudžeto lėšas, pinigų tikrai atsirastų įvairiems projektams įgyvendinti.

Penkis vaikus užauginusi Rietavo gyventoja V. Vasiliauskienė prieš kelerius metus kartu su bendramintėmis pasiūlė Seimui priimti Pensijų įstatymo pataisą, pagal kurią penkis ir daugiau vaikų užauginusioms motinoms būtų mokamas priedas prie pensijos. Ši iniciatyva parlamentarų nesudomino, užtat jie sugebėjo atsiųsti moteriai atsakymą, kuriame priminta, kad pagal dabar galiojančius įstatymus priedai prie pensijų nenumatomi.

"Ir tai man parašė žmonės, kurie vien automobiliams nuomotis per ketvirtį išleidžia po kelis tūkstančius litų", - piktinosi rietaviškė.

Jos duomenimis, motinos, užauginusios 5 ar 6 vaikus, gauna 560-650 Lt dydžio senatvės pensiją.

Mėgsta skaičiuoti

Šiuo metu pensijoje esanti moteris nesėdi sudėjusi rankų. Ji yra daugiavaikių motinų draugijos "Motulės delnuose" pirmininkė, augina gyvulius, verčiasi daržininkyste. Tačiau pastaruoju metu ji turi dar vieną pomėgį - skaičiuoti seimūnams skiriamus pinigus.

PRIORITETAI. "Prieš kelerius metus kartu su bendramintėmis pasiūlėme Seimui priimti Pensijų įstatymo pataisą, pagal kurią penkis ir daugiau vaikų užauginusioms motinoms būtų mokamas priedas prie pensijos. Gavau atsakymą, kuriame priminta, kad pagal dabar galiojančius įstatymus priedai prie pensijų nenumatomi. Ir tai man parašė žmonės, kurie vien automobiliams nuomotis per ketvirtį išleidžia po kelis tūkstančius litų", - piktinasi penkis vaikus užauginusi Veronika Vasiliauskienė. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Esu ekonomistė, visą gyvenimą dirbau buhaltere, todėl skaičiuoti moku ir skaičius mėgstu. Išstudijavusi internete pateiktas praėjusios kadencijos Seimo narių parlamentinių išlaidų ataskaitas, pasipiktinau. Beveik visi parlamentarai jas panaudoja iki paskutinio cento. Pikčiausia tai, kad absoliuti jų dauguma šiuos pinigus išleidžia automobiliams nuomotis", - piktinosi V. Vasiliauskienė.

Ji prieš dvejus metus susistemintas 2009 m. II ketvirčio seimūnų ataskaitas, kaip jie panaudojo parlamentinei veiklai skirtas lėšas, pateikė tuometinei Seimo pirmininkei Irenai Degutienei.

"Su ataskaitomis pateikiau pasiūlymą, kad Seimo nariai solidariai prisijungtų prie visų gyventojų grupių ir susimažintų ar net visiškai atsisakytų parlamentinei veiklai skiriamų išmokų, kurias jie naudoja prabangiems automobiliams nuomotis", - kelerių metų senumo įvykius prisiminė moteris.

Deja, Seimas neišgirdo paprastos gyventojos pasiūlymo, tačiau pinigus ėmė naudoti taupiau.

"Gal tai tik sutapimas, tačiau nuo tų metų parlamentinei veiklai per vieną metų ketvirtį skiriamų lėšų vidurkis ėmė mažėti. Jei 2009 metų antrąjį ketvirtį Seimo nariai lėšų, skirtų parlamentinei veiklai, išleido 1,33 milijono litų, tai šiemet antrąjį ketvirtį ši suma siekė 862 tūkstančius litų", - skaičiavo moteris.

"Vakarų ekspreso" duomenimis, trečiąjį šių metų ketvirtį parlamentinei veiklai tautos išrinktieji išleido dar mažiau - 835 tūkst. litų.

V. Vasiliauskienės manymu, pinigų transportui Seimo nariai galėtų prašyti tik tuomet, jei vyksta į susitikimus su rinkėjais.

Parlamentarai netaupo

V. Vasiliauskienę ypač papiktino Vilniuje ir netoli jo gyvenančių Seimo narių apetitas valstybės pinigams.

"Juk daugelis jų iki savo darbo vietos gali pėsti nueiti. Nepaisant to, nuomojosi automobilius. Seimo narių Kęstučio Glavecko ir Rūtos Rutkelytės šeima - net du. K. Glaveckas 2009 metų antrąjį ketvirtį automobilio nuomai išleido 874 litus, per tą patį laikotarpį pernai - 3 456 litus, o šiemet - 3 523. R. Rutkelytė 2009 metais - 7 596 litus, pernai - 4 186, šiemet - 6 220. Šių ir kitų Seimo narių nuomone, daugiavaikės mamos yra didesnė našta valstybei nei jie patys", - piktinosi penkių vaikų mama.

Ji taip pat pastebėjo, kad ir kiti vilniečiai parlamentarai nesikuklina ir nuomojasi brangius automobilius. Pavyzdžiui, Marija Aušrinė Pavilionienė automobilio nuomai pernai išleido 3 530 litų, šiemet - 3 979.

O štai į ūkio ministrus dabar pretenduojanti Birutė Vėsaitė 2009 m. II ketvirtį išleido 7 861 Lt, per tą patį laikotarpį 2011-aisiais ir 2012-aisiais - po 5 220 Lt. Į Seimą vėl išrinkta Dalia Teišerskytė 2009 m. II ketvirtį išleido 7 650 Lt, 2011 m. - 5 400 Lt, šiemet - 5 574 Lt.


"Beje, pastaroji parlamentarė girdavosi, kad kiekvieną savaitgalį važiuodavo į Skuodą. Tačiau paskambinusi pažįstamiems sužinojau, kad Skuode ji viešėjo tik vieną kartą. Ir tai kaip poetė, o ne parlamentarė", - juokėsi V. Vasiliauskienė.

Pati D. Teišerskytė ragina parlamentarus vertinti ne pagal išleistus pinigus, o pagal nuveiktus darbus. Be to, ši seimūnė pasigyrė esanti viena labiausiai "valkataujančių" po Lietuvą.

"Teiginys, esą aš nesusitikinėju su rinkėjais, yra visiška netiesa. Ta moteris kartą išsiuntė kvietimus 8 Seimo nariams, o man ne. O paskui priekaištavo, kad aš neatvykau", - kaltinimais piktinosi D. Teišerskytė.

Ji prisipažino per 12 metų pateikusi net 500 įstatymų projektų. Esą produktyvumas ir yra tikras parlamentaro darbo įvertinimas.

"O jei kalbėtume apie automobilius, tai dabar aš nuomoju nedidelę "Honda Jazz". Tačiau sutartis jau baigiasi ir rimtai svarstau nuomotis kokią nors didesnę. Juk aš vairuotojo neturiu, važinėju po visą Lietuvą, tad tamsiais vakarais važiuodama su tokia skardine jaučiuosi tikrai nesaugiai", - prisipažino D. Teišerskytė.

Dalis nevažinėja?

V. Vasiliauskienė taip pat pastebėjo, kad kai kurie automobilius nuomojantys parlamentarai tiek priežiūrai, tiek kurui skiria juokingas sumas.

"Pavyzdžiui, Ona Valiukevičiūtė per ketvirtį tam tikslui skyrė vos 20 litų. Gal jos automobilis oru važiuoja? Panašios ir dabartinio Seimo pirmininko Vydo Gedvilo išlaidos. Jis automobilio nuomai kiekvieną ketvirtį išleido per 5 500 litų, tačiau jo eksploatavimo, remonto ir techninės priežiūros išlaidos siekė 432 ar 690 litų. Mano nuomone, jei nenaudoji transporto, tam skirtus pinigus galėtum palikti valstybei. Gal tuomet ir mums, daugiavaikėms motinoms, liktų vienas kitas litas?" - svarstė V. Vasiliauskienė.

Rietaviškę suglumino ir B. Vėsaitės duomenys. Nors ji ir turi automobilį, kurio nuomai leidžia valstybė lėšas, tačiau transporto priemonės eksploatavimui ir jos techninei priežiūrai per tris mėnesius skyrė tik po 600 litų.

"Tai reiškia tik vieną - ši Seimo narė beveik niekur automobiliu nevažinėja. O jei parlamentaras nesusitikinėja su rinkėjais, kaip jis gali žinoti jų problemas bei atstovauti jiems Seime? O tuo labiau būti ūkio ministru", - stebėjosi V. Vasiliauskienė.

Užtat B. Vėsaitė labai mėgsta keliauti po svečias šalis. Seimas ją komandiravo į 26 išvykas, o dar 15 kartų ji važiavo kaip keliautoja. Grįžusi iš dar dviejų kelionių net nepateikė Seimo kanceliarijai jokių dokumentų.

Pati būsimoji ūkio ministrė vakar buvo labai užsiėmusi. Iš pradžių ji pasiūlė kreiptis į pačią Veroniką, paskui teisinosi, esą negirdi klausimų, todėl pasiūlė skambinti vėliau. O tada ji tiesiog nebeatsiliepė.

"Visi nuolat kartoja, kad nėra pinigų. Tačiau tokios Seimo narės, kaip B. Vėsaitė, pajamos per mėnesį viršija 10 tūkstančių litų. Seimo nario atlyginimas sudaro 6 910 litų, dar ji gauna 1 451 Lt priedą už darbo stažą, dar - 2 056 litus parlamentinėms išlaidoms. Iš viso - 10 364 litai. O mes, po penkis vaikus užauginusios ir į mokslus išleidusios motinos, gauname varganus 600 litų", - stebėjosi rietaviškė.

Privilegijuotieji

Pajūryje į Seimą išrinkti parlamentarai taip pat mielai naudojasi privilegijomis. Nepralenkiamas yra Petras Gražulis, kuris visas parlamentinei veiklai skirtas lėšas iššluoja iki paskutinio cento. 2009 m. II ketvirtį tai sudarė 10 710 Lt, 2011 m. II ketvirtį - 6 316 Lt, o 2012 m. II ketvirtį - 6488 Lt. Beje, iki šiol šis parlamentaras važinėjo prabangiu BMW visureigiu latviškais numeriais. Tad nuomos mokestį, viršijantį 3 500 Lt per ketvirtį, už jį parlamentaras mokėjo ne Lietuvos, o Latvijos firmai. Dabar P. Gražulis teigia nuomojantis ketverių metų senumo "Peugeot" markės automobilį.

Irena Šiaulienė per antrąjį 2009 m. ketvirtį transporto priežiūrai bei automobilio nuomai išleido net 14 281 Lt, per tą patį 2010-ųjų laikotarpį - 6 407 Lt, o šiemet per antrąjį ketvirtį - 6 488 Lt.

Lėšas, skirtas parlamentinei veiklai, iki paskutinio skatiko panaudojanti parlamentarė teigia, kad net ir tokios sumos - 6 448 litų per ketvirtį - jai yra mažai.

"Per visą kadenciją aš net 50 tūkstančių litų skyriau iš savų pinigų. Labai daug kainuoja benzinas", - teisinosi I. Šiaulienė.

Ji iškart suskubo pridurti, kad šią kadenciją naujo automobilio nuomotis nebeketina, o linkusi likti su senuoju. Šiuo metu I. Šiaulienė "parlamentinę veiklą vykdo" bankui priklausančiu automobiliu "Volvo S80".

Užtat kol kas kuklumu garsėjusi Agnė Bilotaitė vis dažniau pagalvoja, kad verta išsinuomoti naują automobilį.

"Per ankstesniąją kadenciją nepuoliau į masinę psichozę, kaip kiti mano kolegos, ir nesinuomavau prabangaus automobilio. Tačiau dabar jau svarstau, ar verta remontuoti nuosavą 12 metų senumo "Lexus", ar nuomotis naują, tačiau šiek tiek ekonomiškesnį automobilį", - pasakojo A. Bilotaitė.

Kol kas šios damos išlaidos automobilio priežiūrai ir jo eksploatavimui per mėnesį viršija tūkstantį litų.

Nepažangiausi - ministrai

Parlamentarų išlaidomis skaičiuoti mėgstanti V. Vasiliauskienė neapsiribojo. Ji atliko ir posėdžių lankymo analizę. Šio tyrimo išvados moteriškės nenustebino. V. Vasiliauskienė pastebėjo, kad ministrų portfeliai kai kuriems parlamentarams labai trukdo atlikti tiesiogines Seimo narių pareigas.

"Daugiausiai posėdžių iš ministrų praleido susisiekimo ministras Eligijus Masiulis - 117, švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius - 104, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė - 102, sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys - 99. Nepaisant to, tie asmenys, nors jiems Vyriausybės kanceliarija ir skiria tarnybinius automobilius, taip pat nuomojasi dar po vieną automobilį", - skaičiavo moteris.

"Nepažangiausiasis" iš ministrų E. Masiulis tarnybinio telefono antradienį nekėlė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder