Šešiuose šalies rajonuose ketinama skelbti ekstremalią situaciją

Šešiuose šalies rajonuose ketinama skelbti ekstremalią situaciją

Trečiadienį vidaus reikalų ministras ir Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) pirmininkas Dailis Alfonsas Barakauskas Vyriausybei teiks siūlymą skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Trakų rajonų ir Druskininkų savivaldybėse ir pristatys priemonių planą, susijusį su afrikinio kiaulių maro (AKM) prevencija. Aplinkos ministerija savo ruožtu pristatys šernų populiacijos reguliavimo planą.

Šernų populiacijos reguliavimo planas turėtų būti rengiamas tik po to, kai Vyriausybė priims sprendimą skelbti ypatingąją padėtį, tačiau Aplinkos ministerija šį planą ėmėsi rengti anksčiau, kai tik buvo patvirtintas pirmasis AKM atvejis Lietuvoje. Tikslios plano detalės dar gali keistis po diskusijų Vyriausybėje.

Aplinkos ministerija jau uždraudė šerti medžiojamuosius gyvūnus 10 km zonoje nuo Lietuvos - Baltarusijos sienos. Šėryklos vilioja gyvūnus, todėl didėja tikimybė, kad daugiau užsikrėtusių gyvūnų gali atklysti iš kaimyninės šalies teritorijos.

Šalies teritorijoje, nepatenkančioje į grėsmės zoną, medžiotojams jau nurodyta mažinti šernų populiaciją. VESK siūlo medžioklės plotų naudotojams nurodyti ir privalomą sumedžiotinų šernų skaičių. Vyriausybei pritarus, šių nurodymų nevykdantiems medžiotojams gali būti laikinai apribota teisė į grėsmės zonoje esančių medžioklės plotų naudojimą, juose leidžiant medžioti tik tikslinėms medžiotojų grupėms. Tikėtina, kad ekstremalių situacijų atvejais tikslinės medžiotojų grupės galės medžioti ir nemedžiojamose vietovėse.

Taip pat siūloma įsigyti ir užkrėstuose medžioklės plotuose įrengti gaudykles šernams, tikslinėms medžiotojų grupėms laikinai išnuomoti mobilius vagonėlius buitiniams poreikiams. Už sumedžiotus šernus medžiotojams gali būti skiriamos netgi premijos.

Grėsmės zonose esančios rajonų savivaldybės ir Aplinkos ministerija, bendradarbiaudamos su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), skubos tvarka turės suderinti ir patvirtinti galimas naikinimo (deginimo) ir transporto priemonių dezinfekavimo vietas. VMVT taip pat nurodyta pakartotinai kreiptis į Europos Komisiją dėl finansavimo galimybių žvėrių migraciją stabdančio fizinio barjero įrengimui prie sienos su Baltarusija.

VESK Vyriausybei siūlys pratęsti 2013 m. buferinėje zonoje vykdytą nuostolių kompensavimo programą, išmokant kiaulių laikytojams kompensacijas už laikomų kiaulių likvidavimą (ankstyvą paskerdimą) grėsmės zonoje.

Ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu siūlomas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Lietuvos šernų populiacija turėtų sumažėti iki 10 proc. nuo jų dabartinio skaičiaus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder