Šiemet planuojama baigti skelbti buvusių slaptų KGB agentų pavardes

Šiemet planuojama baigti skelbti buvusių slaptų KGB agentų pavardes

Lietuva į viešai skelbiamą KGB „agentų sąrašą“ jau įtraukė tūkstantąją pavardę, o šiais metais žadama pateikti likusius penkis šimtus pavardžių.

Per trejus metus su pertraukomis paskelbta informacija yra apie asmenis, užverbuotus, kaip manoma, per karą ir pokariu. Dauguma šių žmonių – jau mirę, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“. Kita KGB agentų archyvinių bylų registracijos žurnalo informacija aktualesnė – turėtų pasirodyti žinių apie agentus, informatorius ir kitus slaptuosius KGB bendradarbius iš 7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių.

2012 metų rudenį Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) pradėtame skelbti sąraše, kuris prieinamas svetainėje kgbveikla.lt, šiuo metu yra lygiai 1000 agentų pavardžių. 1987 metais KGB parengtame dokumente iš viso, kaip teigta, yra 1669 pavardės.

KGB dokumentai pradėti viešinti Seimui papildžius Liustracijos įstatymą. Tam buvo įkurta speciali svetainė kgbveikla.lt.

LGGRTC tikrina, analizuoja ir skelbia buvusios Sovietų Sąjungos specialiųjų tarnybų dokumentus.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder