Siena gali virsti rėčiu

Siena gali virsti rėčiu

Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis kreipėsi į vidaus reikalų ministrą Dailį Barakauską, prašydamas sustabdyti projektą dėl Padvarionių ir Lavoriškių užkardų sienos stebėjimo sistemos įrengimo. Parlamentaro žiniomis, ketinama sieną apstatyti pigiais, bet neefektyviais belaidžiais seisminiais davikliais, dėl to ją bus galima daug lengviau pereiti. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovai nuo komentarų susilaiko, o D. Barakauskas tvirtina, kad projektas dar nepradėtas įgyvendinti.

Nuslopintų net mėgėjai

Seimo vicepirmininkas K.Komskis kreipėsi į vidaus reikalų ministrą, prašydamas sustabdyti pradėto projekto „Padvarionių ir Lavoriškių užkardų sienos stebėjimo sistemos įrengimas“ įgyvendinimą ir atsisakyti 66 kilometrų sienos su Baltarusija ruožą saugoti belaidžiais seisminiais davikliais. Įvertindamas kitų pasienio ruožų patirtį ir abejonių keliančią informaciją apie šiuos daviklius, K. Komskis siūlo iš naujo svarstyti bei numatyti efektyvesnį šio pasienio ruožo apsaugos būdą, pavyzdžiui, bokštus su vaizdo stebėjimo kameromis.

Anot K. Komskio, priežasčių, kodėl reikėtų atsisakyti daviklių, yra ne viena ir jos labai pagrįstos.

„Pasienio ruožą saugoti belaidžiais seisminiais davikliais yra visiškai neefektyvu nei finansine, nei saugumo prasme. Finansine - juos įrengti kainuoja dukart pigiau, bet jų išlaikymas paskui kainuoja kur kas brangiau. Be to, vien davikliai sienos neapsaugos. O papildomai įrengti ir stebėjimo bokštus bei vaizdo stebėjimo kameras per daug kainuotų. Pasaulyje daviklių atsisakyta dėl gana didelio klaidingų suveikimų skaičiaus. Davikliai reaguoja net į gyvūnus. Be to, jie veikia 433 MHz dažnių diapazone. O šis dažnių diapazonas Lietuvoje patenka į mėgėjiško dažnio diapazoną. Tai reiškia, kad legali radijo mėgėjų įranga gali slopinti sienos apsaugos sistemos darbą, o operatorius gaus informaciją, kad siena saugoma“, - minusus vardijo K. Komskis.

Sąsajos su Rusija

Anot parlamentaro, nėra jokios garantijos, kad davikliais siunčiama informacija nebus gaunama ir kitoje sienos pusėje, mat jie yra valdomi belaidžiu būdu.

„Belaidžius seisminius daviklius gamina tik viena Rusijos kompanija. Vienas iš pagrindinių šios įrangos gamintojų ir užsakovų yra Rusijos vidaus reikalų ministerija. Taigi nėra jokios galimybės užtikrinti, kad sistema negalės būti valdoma, įjungiama, išjungiama, pateikiama klaidinga informacija ar kitaip veikiama specialiųjų tarnybų iš kitos sienos pusės. Davikliai yra maitinami iš akumuliatorių, kuriuos pasaulyje taip pat gamina tik vienas gamintojas - ta pati Rusijos kompanija. Tokiu būdu VSAT įdiegtos sistemos veikimas tampa priklausomas nuo vienintelio Rusijoje veikiančio gamintojo“, - įspėjo K. Komskis.

Įžvelgia neūkiškumą

Parlamentaras sakė, kad jam teko bendrauti su VSAT vadu generolu Vainiumi Butinu. Jis esą argumentavo, kad Padvarionių ir Lavoriškių užkardų teritorijos labai raižytos, todėl esą davikliai yra daug geresnė išeitis nei bokštai ar vaizdo stebėjimo kameros.

„Tačiau aš pasieniečiams pasakiau: jeigu čia pas mus raižyta vietovė, tai jūs nuvažiuokite į kitas ES šalis, kurios dar raižytesnės. Ten niekas nesaugo sienų davikliais, o geriau stato aukštesnius bokštus arba juos stato tankiau“, - sakė K. Komskis.

Seimo vicepirmininkas nesiėmė kategoriškai vertinti, kodėl Lietuvos pasienyje ketinama diegti nesaugią ir nuo Rusijos visiškai priklausomą apsaugos sistemą. Tačiau tikrai ne dėl to, kad VSAT ar Vidaus reikalų ministerijos vadovai nežinotų apie daviklių trūkumus.

„Jis viską gerai žino, tačiau tai yra buvusios Vyriausybės darbo brokas. Turėdami bokštus turime trigubą kontrolę. Vaizdą mato užkardos pareigūnai, šiuos dubliuoja rinktinėse, o visą įrašą žiūri ir štabas Vilniuje. Todėl nėra taip, kad nusisukau ir nieko nemačiau. Visada yra galimybė įrašą atsukti atgal ir peržiūrėti. Čia gal nekompetencija, neūkiškumas. O gal noras sutaupyti kitoms reikmėms. Iš pradžių minėto pasienio ruožo apsaugos sistemai įdiegti buvo numatyta 36 mln. litų. Sugalvota už 16 mln. litų įdiegti daviklius, o už likusius nusipirkti laivą“, - tvirtino K. Komskis.

Nieko nežino

VSAT vadas V. Butinas nepanoro paaiškinti, kodėl visa Lietuvos siena, kuri yra ir išorinė ES siena, saugoma stebėjimo bokštais ir vaizdo stebėjimo kameromis, o 66 kilometrų ruožą norima saugoti įtartinais davikliais.

„Vidaus reikalų ministerija tai tegali komentuoti. Mes net nesame asignavimų valdytojai. Ministras gali pakomentuoti“, - tarstelėjo generolas.

Ministras D. Barakauskas „Respublikai“ sakė, kad minėtas projektas dar nepradėtas įgyvendinti.

„Vidaus reikalų ministerija kaip atsakingoji institucija nėra gavusi jokių procedūrinių dokumentų, kurie būtų susiję su minėto projekto įgyvendinimo pradžia. VšĮ Centrinė projektų valdymo agentūra, kuri žiūri visų dokumentų atitikimą, irgi nieko nėra gavusi. Ar konkurso sąlygose bus numatyta, ko turime saugotis - nežinau. Neturiu jokių dokumentų. Technines sąlygas vykdo VSAT. VSAT pati spręs, kuo norėtų saugoti, kad būtų pasiekti tikslai, ir paskelbti konkursą. Bet aš nieko nesu matęs ir nieko nežinau“, - tvirtino D. Barakauskas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder