Siūloma aiškiau reglamentuoti vaiko paėmimo procesą

Siūloma aiškiau reglamentuoti vaiko paėmimo procesą

Seimas pradėjo svarstyti parlamentarės Rimantės Šalaševičiūtės pateiktus Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimus, kuriais siūloma išsamiau reglamentuoti vaiko paėmimo iš tėvų arba kitų teisėtų atstovų procesą, išplėsti giminaičių, su kuriais bendrauti turi būti vaikams sudaromos sąlygos, ratą.

Pasak parlamentarės, šiuo metu vaiką iš tėvų ar kitų teisėtų atstovų gali paimti tik savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyrius (vienas arba kartu su policija), tačiau praktikoje paimant vaiką iš šeimos ar kitų teisėtų atstovų neretai kyla šių nuostatų įgyvendinimo problemų, labai dažnai keliamas vaiko paėmimo iš šeimos teisėtumo ir pagrįstumo klausimas.

Atsižvelgdama į tai R. Šalaševičiūtė pasiūlė įtvirtinti pagrindines vaiko paėmimo iš tėvų ar kitų teisėtų vaiko atstovų nuostatas: nustatyti subjektus (policijos pareigūnai arba vaiko teisių apsaugos skyrių specialistai), turinčius teisę paimti vaiką iš tėvų ar kitų teisėtų atstovų; įtvirtinti vaiko paėmimo iš šeimos kriterijų sąrašą; nustatyti paimto vaiko laikino apgyvendinimo tvarką, pranešimų tėvams ar kitiems teisėtiems atstovams turinį ir kt.

Teikiamomis pataisomis siekiama nustatyti, kad paėmus vaiką iš šeimos ne vėliau kaip per 3 darbo dienas turi būti kreipiamasi į teismą dėl leidimo nustatyti vaikui laikinąją globą (rūpybą).

Naujomis nuostatomis taip pat planuojama įtvirtinti, kad už tyčinius apysunkius, sunkius ir labai sunkius nusikaltimus teistiems asmenims, visam laikui (t. y. nepriklausomai nuo to, ar išnyko teistumas) būtų apribota galimybė dirbti bet kokį darbą, taip pat savanorystės pagrindais, arba vertis bet kokia individualia veikla, kaip nors susijusia su vaikais (vaikų auklėjimu, priežiūra, ugdymu ir kt.). Šiuo metu baudžiamojo poveikio priemonė gali būti skiriama tik konkrečiam laikotarpiui, t. y. teisė dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla gali būti atimama tik nuo vienų iki penkerių metų.

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus balsavo 77 Seimo nariai, prieš - 6, susilaikė 19 parlamentarų. Preliminari projektų svarstymo Seimo posėdyje data - gegužės 21 d.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder